Πέμπτη, 25 Απρ.
18oC Αθήνα

Συγκλονιστικό εξώφυλλο από το Sports Illustrated: Ο Τραμπ που διχάζει, τους ενώνει

Τραμπ Sports Illustrated

Αν κάτι ξέρει να κάνει καλά ο Ντόναλντ Τραμπ είναι να διχάζει. Μέσα από το διχαστικό του λόγο έχει καταφέρει, τελικά, να ενώσει. Το εξώφυλλο του Sports Illustrated είναι ιστορικό.

Τις τελευταίες μέρες, ο Ντόναλντ Τραμπ έχει βρει νέο “εχθρό”: τους παίκτες του NFL (του αμερικανικού ποδοσφαίρου, ράγκμπι για τους Ευρωπαίους) που γονατίζουν κατά την ανάκρουση του εθνικού ύμνου των ΗΠΑ. Μια στάση διαμαρτυρίας για την αστυνομική βία. Το ιστορικό αθλητικό περιοδικό Sports Illustrated βρήκε τον τρόπο να του στείλει ένα μήνυμα: πως ο διχαστικός του λόγος κάνει μόνο ένα πράγμα. Ενώνει.

Μπαράζ tweets από τον Αμερικανό πρόεδρο, που προσβάλει παίκτες και ιδιοκτήτες ομάδων. Που προσβάλει και ειρωνεύεται. Που για άλλη μια φορά ξεχνάει τι είναι: πρόεδρος μιας χώρας.

Το εξώφυλλο του τελευταίου τεύχους του, είναι χαρακτηριστικό. Μερικά από τα κορυφαία ονόματα του αθλητισμού των ΗΠΑ, σε μια ανθρώπινη αλυσίδα. «Ένα έθνος διχασμένο, ο αθλητισμός ενωμένος», είναι ο τίτλος του Sports Illustrated.

https://twitter.com/SInow/status/912617770734338048

Στην πρώτη γραμμή, ο “βασιλιάς” Λεμπρόν Τζέιμς. Δίπλα του ο πρωταθλητής του NBA Στεφ Κάρι. Και οι δυο πρόσφατα επέκριναν δημόσια τον πρόεδρο. Ο δεύτερος, μάλιστα, δήλωσε ότι δεν θέλει να πάει στον Λευκό Οίκο, στην καθιερωμένη επίσκεψη των πρωταθλητών στον πρόεδρο.

Μαζί με τους δυο αστέρες του NBA, ο κομισάριος του NFL Ρότζερ Γκούντελ. Πίσω τους, ο Στιβ Κερ, προπονητής των πρωταθλητών του NBA Γκόλντεν Στέιτ Γουόριορς. Κι άλλα γνωστά πρόσωπα του αθλητικού γίγνεσθαι των ΗΠΑ. Όλα ασπρόμαυρα.

Ο “πόλεμος” του ύμνου

Όλα ξεκίνησαν από τον Κόλιν Κόπερνικ, πρώην αμυντικό των Σαν Φρανσίσκο 49ers. Αφορμή το κύμα δολοφονιών μαύρων από λευκούς αστυνομικούς. Ήταν ακόμα 2016, πριν καν εκλεγεί ο Τραμπ.

Το κίνημα Black Lives Matter ξεκίνησε και άρχισε να γιγαντώνεται επί Ομπάμα, όταν οι δολοφονίες μαύρων από λευκούν αστυνομικούς είχαν γίνει καθημερινό φαινόμενο.

Τις τελευταίες μέρες, όλο και περισσότεροι παίκτες, από πολλές ομάδες του NFL αποφάσισαν να γονατίζουν κατά την ανάκρουση του εθνικού ύμνου. Όσοι δεν το έκαναν, ένωναν τα χέρια τους σε ένδειξη αλληλεγγύης.

Αλλά αυτό, φυσικά, δεν άρεσε στον Ντόναλντ Τραμπ. Πριν από μερικές μέρες, σε ομιλία του στην Αλαμπάμα, ζήτησε την απόλυση των παικτών που γονατίζουν. Ευτυχώς, κανείς δεν τον (υπ)άκουσε.

Τη Δευτέρα (25.09.2017) το βράδυ, ολόκληρη η ομάδα Dallas Cowboys γονάτισαν πριν την ανάκρουση του Εθνικού ύμνου στον αγώνα με τους Arizona Cardinals. Μαζί τους και πρόεδρος της ομάδας Τζέρι Τζόουνς.

Οι Arizona Cardinals έκαναν το ίδιο, γονάτισαν κατά την ανάκρουση του εθνικού ύμνου σε μια επίδειξη ενότητας. Οι επικεφαλής της ομάδας, Dallas Cowboys δήλωσαν ότι τα μέλη της γονάτισαν και ότι η κίνησή τους ήταν «δήλωση ισότητας και πρωτοβουλία ενότητας».

Αμόκ Τραμπ

«Δεν με απασχολούσε το NFL, ντρεπόμουν για το τι συνέβαινε επειδή για μένα, ήταν μια πολύ σημαντική στιγμή», είπε πριν μέρες ο πρόεδρος των ΗΠΑ. «Έχω πολύ χρόνο στα χέρια μου και τον έχω για δουλειά», πρόσθεσε.

Εκτός του να ζητήσει την απόλυση των παικτών που γονατίζουν, ο Τραμπ είχε κι άλλο “αίτημα”. Ζήτησε από τους πολίτες να μην πηγαίνουν σε αγώνες του NFL. Ευτυχώς, ούτε εκείνοι τον άκουσαν. Όχι όλοι τουλάχιστον.

«Αν οι φίλαθλοι αρνούνται να πηγαίνουν σε αγώνες μέχρι οι παίκτες να σταματήσουν να δείχνουν ασέβεια στη σημαία και τη χώρα μας, θα δείτε γρήγορα την αλλαγή. Απόλυση ή διαθεσιμότητα!», έγραψε στο twitter ο Τραμπ.

Ζήτησε δε και να γίνει κανόνας του NFL το να απαγορεύεται να γονατίζουν οι παίκτες κατά την ανάκρουση του εθνικού ύμνου… Πάνω απ’ όλα δημοκράτης…

Είχε βέβαια και μια εξήγηση για τις τηλεθεάσεις ο Τραμπ. «Οι τηλεθεάσεις του NFL έχουν πέσει, εκτός από την αρχή, όταν ο κόσμος συντονίζεται για να δει αν η χώρα μας θα γίνει σεβαστή ή όχι».

Σχολίασε δε και κάποιες αποδοκιμασίες. Οι οποίες «αποφάσισε» πως ήταν κατά όσων γονάτιζαν. «Οι αποδοκιμασίες στο παιχνίδι του NFL χθες βράδυ (σ.σ. τη Δευτέρα), όταν όλη η ομάδα του Ντάλας γονάτισε, ήταν το ηχηρότερο που έχω ακούσει. Υπέροχη οργή!»…

Στο τελευταίο από τα tweets του για το θέμα, ο Τραμπ επιστράτευσε ακόμη και τον Γιουσέιν Μπολτ. Ανέβασε ένα βίντεο που δείχνει τον Τζαμαϊκανό σπρίντερ να σταματά τις δηλώσεις του για να ακουστεί ο εθνικός ύμνος των ΗΠΑ.

«Ακόμη και ο Γιουσέιν Μπολτ από τη Τζαμάικα, ένας από τους καλύτερους δρομείς και αθλητές όλων των εποχών, έδειξε ΣΕΒΑΣΜΟ στον εθνικό μας ύμνο» έγραψε ο Τραμπ.

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/912848241535971331

Το να το έκανε ο Μπολτ σε ένδειξη σεβασμού στον Αμερικανό αθλητή που είχε κερδίσει, δεν του πέρασε από το μυαλό, φυσικά…

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις