Κόσμος

Συγχαρητήρια Μπάιντεν σε Ισραήλ και Λίβανο για τη συμφωνία σχετικά με τα θαλάσσια σύνορα των δύο χωρών

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Με τους ηγέτες του Ισραήλ και του Λιβάνου προκειμένου να τους συγχαρεί για την ιστορική εξέλιξη σχετικά με τα θαλάσσια σύνορα των δύο χωρών επικοινώνησε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.

Ο Λίβανος και το Ισραήλ, δύο χώρες που τυπικά βρίσκονται σε πόλεμο, κατέληξαν σε ιστορική συμφωνία για την οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων τους και την άρση των εμποδίων στην εκμετάλλευση κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην ανατολική Μεσόγειο, ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Γιαΐρ Λαπίντ.

«Ύστερα από μήνες διαμεσολάβησης των ΗΠΑ, οι κυβερνήσεις του Ισραήλ και του Λιβάνου συμφώνησαν να τερματίσουν επίσημα τη διαμάχη για τα θαλάσσια σύνορά τους και να δημιουργήσουν ένα μόνιμο θαλάσσιο σύνορο μεταξύ τους», δήλωσε ο Μπάιντεν σε ανακοίνωση έπειτα από τις συνομιλίες που είχε με τον Γιαΐρ Λαπίντ και τον Λιβανέζο πρόεδρο Μισέλ Αούντ.

Η συμφωνία θα επιτρέψει την εκμετάλλευση ενεργειακών κοιτασμάτων προς όφελος και των δύο χωρών, ανέφερε ο Αμερικανός πρόεδρος, για τον οποίο αυτή η συμφωνία «προασπίζει την ασφάλεια και τα οικονομικά συμφέροντα του Ισραήλ» και επιτρέπει στον Λίβανο να αρχίσει να εκμεταλλεύεται τους δικούς του ενεργειακούς πόρους».

Ενημερώνοντας δημοσιογράφους, ένας ανώτερος αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης τόνισε ότι η συμφωνία θα παράσχει στον Λίβανο νέες δυνατότητες για άμεσες ξένες επενδύσεις, ιδιαίτερα στον ενεργειακό τομέα.

Ο αξιωματούχος, μιλώντας υπό τον όρο να μην κατονομαστεί, είπε ότι η συμφωνία δεν ήταν εύκολη στη διαπραγμάτευση και μπορεί να υπάρχουν δύσκολες στιγμές στην πορεία. Πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να διαδραματίζουν μεσολαβητικό ρόλο σε περίπτωση ανάγκης. «Είναι μια οριοθέτηση συνόρων που θα επιτρέψει στις δύο χώρες να επιδιώξουν τα οικονομικά τους συμφέροντα, χωρίς σύγκρουση. Αυτός είναι ο στόχος», είπε ο αξιωματούχος.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ενεργοποιείται η Συμμαχία της Μέκκας: Τουρκία και Πακιστάν στέλνουν στρατιωτικές δυνάμεις στη Σαουδική Αραβία
Η Πρεσβεία των ΗΠΑ στο Ριάντ εξέδωσε ταξιδιωτική οδηγία επιπέδου 3, προτρέποντας όλους τους Αμερικανούς πολίτες στη Σαουδική Αραβία να παραμείνουν σε εγρήγορση
Σαουδική Αραβία 87
Η σύζυγος του Νικολάς Μαδούρο, Σίλια Φλόρες, «έχει ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα στην καρδιά» λέει ο γιος του
Ο Μαδούρο Γκέρα αποκάλυψε επίσης ότι η Φλόρες υπέστη αναπνευστικό επεισόδιο αφού οι αρχές της φυλακής χρησιμοποίησαν δακρυγόνα για να ελέγξουν έναν καβγά μεταξύ δύο κρατουμένων
Ο πρώην πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο και η σύζυγός του Σίλια Φλόρες
Τραγωδία στη Σενεγάλη: Μητέρα και ο 4χρονος γιος της σκοτώθηκαν όταν τους καταπλάκωσε ο τοίχος του σπιτιού τους λόγω των πλημμυρών
Τουλάχιστον τρεις άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από τις ισχυρές βροχοπτώσεις - Φόβοι για περισσότερα θύματα και πιθανή αναβολή της έναρξης της σχολικής χρονιάς
Πλημμύρες στη Σενεγάλη
Politico: Ο Σάντσεθ στοχεύει στην επανεκλογή του με φόντο τη στεγαστική κρίση στην Ισπανία
Στον απόηχο της μεταναστευτικής κρίσης στη Θέουτα και των υποθέσεων διαφθοράς με συγγενείς και συνεργάτες του, ο Πέδρο Σάντσεθ, στοχεύει να εκμεταλλευτεί τη λαϊκή δυσαρέσκεια περί στέγασης για να επανεκλεγεί
Πέδρο Σάντσεθ