Κόσμος

Συμφωνία για κατάπαυση πυρός στη Γάζα μετά τους 27 νεκρούς

Παλαιστίνιοι και Ισραηλινοί, με τη διαμεσολάβηση της Αιγύπτου, έφτασαν τα ξημερώματα της Δευτέρας (06.05.2019) σε συμφωνία για κατάπαυση του πυρός. Μόνο που μέχρι να φτάσουν στην (εύθραυστη πάντα στη Μέση Ανατολή) εκεχειρία, είχαν σκοτώσει τουλάχιστον 27 άνθρωποι στη Γάζα.

Το Σαββατοκύριακο η έξαρση της βίας στη Γάζα και το νότιο Ισραήλ χτύπησε ξανά «κόκκινο», με τον τελευταίο, χρονικά, απολογισμό να κάνει λόγο για τουλάχιστον 27 νεκρούς.

[read4more]

Η κατάπαυση του πυρός τέθηκε σε εφαρμογή στις 04:30. Την πληροφορία ότι επιτεύχθηκε συμφωνία μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο που πρόσκειται στη Χαμάς και επιβεβαίωσε δεύτερος Παλαιστίνιος αξιωματούχος. Από πλευράς Ισραήλ δεν υπάρχει επιβεβαίωση αφού είναι πάγια θέση του Τελ Αβίβ είναι να μην σχολιάζει δημόσια τις διαπραγματεύσεις με τη Χαμάς, την οποία θεωρεί τρομοκρατική οργάνωση.

Η Κυριακή (05.05.2019) ήταν η δεύτερη μέρα των εχθροπραξιών στη Γάζα. Ο ισραηλινός στρατός έπληξε μέσα στο Σαββατοκύριακο 320 στόχους στη Λωρίδα της Γάζας σε αντίποινα για τις εκτοξεύσεις 600 ρουκετών από Παλαιστίνιους μαχητές, εκ των οποίων 35 έπεσαν σε κατοικημένες περιοχές. Οι νεκροί στην πλευρά του Ισραήλ είναι τέσσερις, ενώ στη Λωρίδα της Γάζας ανέρχονται σε τουλάχιστον 23 από το Σάββατο. Δεκαεννέα Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν μόνο χθες, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας.

gaza
Φωτογραφία Reuters
gaza
Φωτογραφία Reuters
gaza
Φωτογραφία Reuters

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου διέταξε να συνεχιστούν τα «πλήγματα μαζικής κλίμακας» και να αναπτυχθούν ενισχύσεις γύρω από τη Λωρίδα της Γάζας.

Και σε αυτό φαίνεται ότι τον στηρίζει 100% όπως… tweet-αρε, ποιος άλλος, ο Ντόναλντ Τραμπ. Ο Αμερικανός πρόεδρος έγραψε πως στηρίζει 100% τα αντίποινα των ένοπλων δυνάμεων του Ισραήλ στις εκτοξεύσεις εκατοντάδων ρουκετών από τη Λωρίδα της Γάζας και απαίτησε να τερματιστούν οι επιθέσεις από μέρους παλαιστινιακών ένοπλων οργανώσεων, προειδοποιώντας τους Παλαιστίνιους ότι οι ενέργειες αυτές δεν θα φέρουν «τίποτε άλλο παρά περισσότερη δυστυχία».

«Για ακόμη μια φορά, το Ισραήλ αντιμετωπίζει ένα μπαράζ θανατηφόρων επιθέσεων με ρουκέτες από τις τρομοκρατικές οργανώσεις Χαμάς και Ισλαμική Τζιχάντ. Στηρίζουμε 100% το Ισραήλ στην υπεράσπιση των πολιτών του… Προς τους ανθρώπους στη Γάζα: αυτές οι τρομοκρατικές ενέργειες εναντίον του Ισραήλ δεν θα σας φέρουν τίποτε άλλο παρά περισσότερη δυστυχία. Σταματήστε τη βία και εργαστείτε για την ειρήνη, μπορεί να γίνει!», έγραψε ο Τραμπ στο twitter.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
«Τις λεπτομέρειες θα τις συζητήσω με τον Τραμπ» λέει ο Ζελένσκι στις πρώτες δηλώσεις του μετά τις συνομιλίες στη Γενεύη - «Δύσκολο να καταλήξουμε»
Η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου πάντως, δήλωσε ότι δεν έχει προγραμματιστεί συνάντηση μεταξύ του Ντόναλντ Τραμπ και του Βολοντίμιρ Ζελένσκι αυτή την εβδομάδα
REUTERS
Financial Times: ΗΠΑ και Ουκρανία έφτιαξαν νέο ειρηνευτικό σχέδιο 19 σημείων – «Θετικό και πλήρως αναθεωρημένο»
Οι ΗΠΑ είχαν προηγουμένως ασκήσει πίεση στην Ουκρανία να συμφωνήσει σε μία πρόταση 28 σημείων που είχε εκπονηθεί από αξιωματούχους της Ουάσινγκτον και της Μόσχας
Οχήματα καίγονται κοντά σε πολυκατοικία που χτυπήθηκε από ρωσικό drone στο Χάρκοβο της Ουκρανίας
Απαγόρευση εισόδου στη Γκρέτα Τούνμπεργκ στη Βενετία - «Έβαψε» πράσινο το μεγάλο κανάλι
Οι ακτιβιστές, μεταξύ αυτών και η 22χρονη Γκρέτα Τούνμπεργκ, χρησιμοποίησαν μη τοξική, περιβαλλοντικά ασφαλή βαφή, συνδέοντας τη διαμαρτυρία τους στη Βενετία με τη λήξη της συνόδου Cop30 στη Βραζιλία
Γκρέτα Τούνμπεργκ