Κόσμος

Συμφωνία «μαμούθ» της Ισπανίας για να παραμείνουν έργα τέχνης στη χώρα

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Σε συμφωνία ήρθε το υπουργείο Πολιτισμού της Ισπανίας με τη συλλέκτρια έργων τέχνης Carmen Cervera Thyssen-Bornemisza ώστε η σημαντικότατη συλλογή της περίπου 400 έργων τέχνης να παραμείνει στη χώρα για τα επόμενα 15 χρόνια.

Η αξία της συλλογής, στην οποία περιλαμβάνονται έργα του Μπρίγκελ του Γηραιότερου, του Βαν Γκογκ, του Ροντέν και του Γκογκέν μεταξύ πολλών άλλων, έχει αποτιμηθεί σε περίπου 1,04 δισεκατομμύρια ευρώ. Προσωρινά, θα παραμείνει στο σπουδαίο Museo Nacional Thyssen-Bornemisza της Μαδρίτης, όπου από το 1999 φιλοξενείται ως δάνειο.

Ο υπουργός Πολιτισμού της Ισπανίας, José Manuel Rodríguez Uribes, ήρθε προσφάτως σε συμφωνία με τη βαρώνη Carmen Thyssen-Bornemisza de Kászo (όπως είναι το πλήρες όνομά της). Η τύχη της πολύτιμης συλλογής ήταν αβέβαιη από τον Ιανουάριο του 2017, όταν έληξε η προηγούμενη συμφωνία δανεισμού. Δεδομένου του ότι τα μουσεία έκλειναν τις θύρες τους στο κοινό λόγω της πανδημίας, δεν ήταν σαφές κατά πόσον η ισπανική κυβέρνηση θα εξασφάλιζε τα απαραίτητα χρηματικά ποσά για επέκταση της συμφωνίας. Η καινούργια συμφωνία επιτρέπει να παραμείνει η συλλογή ως δάνειο προς το ισπανικό κράτος για 15 χρόνια, μετά την παρέλευση των οποίων το ισπανικό κράτος θα έχει δικαίωμα να την αγοράσει (η Cervera είχε ήδη δώσει αυτό το δικαίωμα στο ισπανικό κράτος το 2010).

Για τον δανεισμό της συλλογής θα καταβάλλεται στη βαρώνη το ποσό των 6,5 εκατομμυρίων ευρώ ετησίως. Επιπλέον, η συμφωνία διασφαλίζει την επιστροφή στο μουσείο του πίνακα του 1892 «Mata Mua» του Γκογκέν, ο οποίος αγνοείτο από το 2019 όταν αφαιρέθηκε από εκεί με άδεια εξαγωγής του από τη χώρα (έντονες ήταν οι υποψίες ότι επρόκειτο να πωληθεί).

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Βεγγάζη και Τρίπολη απαντούν στον Τραμπ που χαρακτήρισε τη Λιβύη «σκα@@χώρα»: «Ήταν επισκέπτης του βρώμικου νησιού Έπσταϊν»
Ξέσπασαν Ντμπέιμπα και Χαφτάρ μετά τις δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου σχετικά με τους μετανάστες που πηγαίνουν στις ΗΠΑ από Λιβύη, Υεμένη, Αϊτή και Σομαλία
Τραμπ
Ο Νετανιάχου προειδοποιεί για «δεύτερο Ολοκαύτωμα» σε περίπτωση ήττας στις εκλογές: «Το μίσος για μένα είναι ασήμαντο στην υπαρξιακή απειλή»
«Μην μας δοκιμάζετε, θα υποστείτε δυσανάλογα αντίποινα», προειδοποίησε τους Ιρανούς ο Ισραηλινός πρωθυπουργός σε περίπτωση επιθέσεων κατά την διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών
Νετανιάχου
Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Προκλητική η ανακοίνωση της επικύρωσης του τουρκολιβυκού μνημονίου
Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ προσθέτει τη ρητή αποδοκιμασία της ανακοίνωσης της επικύρωσης του μνημονίου, επαναλαμβάνοντας την έκκληση για διμερή διάλογο μεταξύ Ελλάδας - Τουρκίας
REUTERS 10
«Στα κάγκελα» η Ευρώπη: Πάνω από 1.300 συλλήψεις στη Γαλλία – Βανδαλισμοί σε Αλβανία και Ισπανία, νέα επεισόδια σε Ιταλία και Βέλγιο
Στην Γαλλία αναμένονται νέες κινητοποιήσεις στις 31 Οκτωβρίου και 5 Νοεμβρίου - Μαζικές διαδηλώσεις και επεισόδια στις υπόλοιπες Ευρωπαϊκές πρωτεύουσες
Παρίσι
6