Πέμπτη, 28 Μαρ.
20oC Αθήνα

Συμφωνία της Ε.Ε για 1 δισ. δόσεις εμβολίων μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου

Συμφωνία της Ε.Ε για 1 δισ. δόσεις εμβολίων μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου

Η Ευρωπαϊκή Ένωση αναμένει να λάβει πάνω από 1 δισ. δόσεις εμβολίων κατά του κορονοϊού έως τα τέλη Σεπτεμβρίου από τέσσερις φαρμακοβιομηχανίες, σύμφωνα με έγγραφο που παρουσιάστηκε στους Ευρωπαίους ηγέτες.

Το έγγραφο, στο οποίο είχε πρόσβαση το Reuters και το οποίο συντάχθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δείχνει ότι η ΕΕ αναμένει να λάβει 413 εκατ. δόσεις το δεύτερο τρίμηνο αυτής της χρονιάς και ακόμα 529 εκατ. την περίοδο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου, αφού έλαβε 106 εκατ. το πρώτο τρίμηνο.

Οι πάνω από 1 δισ. δόσεις, που υπολογίζονται έως τα τέλη Σεπτεμβρίου, θα επαρκούν για να ανοσοποιηθεί το σύνολο του πληθυσμού της ΕΕ των 450 εκατ. κατοίκων, ξεπερνώντας κατά πολύ τον αρχικό στόχο της ΕΕ για εμβολιασμό τουλάχιστον του 70% του ενήλικου πληθυσμού της έως τα τέλη του καλοκαιριού.

Οι εκτιμήσεις λαμβάνουν υπόψιν μόνο τα εμβόλια από τέσσερις φαρμακοβιομηχανίες: Pfizer-BionTech, Johnson & Johnson, AstraZeneca και Moderna.

Δεν υπολογίζονται ακόμα τα CureVac και Sanofi

Εξαιρούν δόσεις από τη γερμανική εταιρία βιοτεχνολογίας CureVac και τη γαλλική φαρμακοβιομηχανία Sanofi, που έχουν υπογράψει συμβόλαια με την ΕΕ για εκατοντάδες εκατομμύρια δόσεις, αλλά δυσκολεύονται να αναπτύξουν τα εμβόλιά τους και να εξασφαλίσουν την έγκριση των ευρωπαϊκών ρυθμιστικών αρχών.

Η ΕΕ αναμένει να λάβει ακόμα 452 εκατ. δόσεις το τέταρτο τρίμηνο του έτους, συμπεριλαμβανομένων αρκετών εκατομμυρίων από την AstraZeneca, παρόλο που της ζητήθηκε να παραδώσει το σύνολο των 300 εκατ. δόσεων που προβλέπονται βάσει συμφωνίας έως τα τέλη Ιουνίου.

Η εταιρία ανέφερε τον Μάρτιο ότι στόχος είναι να παραδώσει μόνο 100 εκατ. δόσεις στην ΕΕ έως τα τέλη Ιουνίου λόγω προβλημάτων στην παραγωγή και περιορισμών στις εξαγωγές.

Το έγγραφο της ΕΕ βασίζεται περισσότερο σε εκτιμήσεις της εταιρίας παρά στο αίτημα της ΕΕ να παραδοθούν 120 εκατ. δόσεις έως τα τέλη του δεύτερου τριμήνου. Το αίτημα αυτό διατυπώθηκε από δικηγόρους της ΕΕ σε δικαστήριο των Βρυξελλών νωρίτερα τον Μάιο, με την απόφαση των δικαστών να αναμένεται τον επόμενο μήνα.

Η Pfizer τη μερίδα του λέοντος

Τα εμβόλια της Pfizer αντιστοιχούν σε πάνω από τις μισές προμήθειες το δεύτερο τρίμηνο αυτού του έτους και σχεδόν στο 40% των συνολικών παραδόσεων το τρίτο τρίμηνο, γεγονός που τις καθιστά μακράν τον βασικότερο προμηθευτή της ΕΕ, σύμφωνα με το έγγραφο.

Το εγγραφο δείχνει επίσης ότι οι δυο εταιρίες θα παραδώσουν 200 εκατ. δόσεις την περίοδο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου, φέροντας σχεδόν εις πέρας τη δέσμευσή τους για προμήθεια 600 εκατ. εμβολίων βάσει δύο αρχικών συμβολαίων με την ΕΕ.

Αναμένεται επίσης να παραδώσει ακόμα περίπου 200 εκατ. δόσεις το τέταρτο τρίμηνο του έτους, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων θα προέλθει από ένα τρίτο συμβόλαιο για έως 1,8 δισεκ. δόσεις που υπέγραψε η ΕΕ μαζί τους τον Μάιο και που έχει διάρκεια έως το 2023. 

 

 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις