Παρασκευή, 19 Απρ.
15oC Αθήνα

Συμμορίες και βία εμποδίζει την ανθρωπιστική βοήθεια

ΦΩΤΟ REUTERS
ΦΩΤΟ REUTERS

 

Η βία από τις συμμορίες που μαστίζει την παραγκούπολη της Σιτέ Σολέιγ στο Πορτ-ο-Πρενς, καθυστερεί την διανομή της ανθρωπιστικής βοήθειας

 

Οι συμμορίες στη Σιτέ Σολέιγ «χρησιμοποιούν την τρομοκράτηση και καταφεύγουν στη βία για να υποσκάψουν τις προσπάθειες για τη διανομή της βοήθειας», τόνισε ο συνταγματάρχης Γκρέγκορι Κέιν, υπεύθυνος από αμερικανικής πλευράς για τον συντονισμό της διανομής της βοήθειας.
 
«Οι συμμορίες έχουν οικονομικό συμφέρον να ελέγχουν τον τομέα αυτό», πρόσθεσε ο αμερικανός αξιωματικός σε συνέντευξη Τύπου. Ο ίδιος εκτιμά πως θα πρέπει να αναμένουμε την αυριανή ημέρα (Τρίτη), ή την Τετάρτη, για να τεθούν σε επιχειρησιακή ετοιμότητα τα κέντρα διανομής στη Σιτέ Σολέιγ.
 
«Οι ΜΚΟ είναι έτοιμες να μεταβούν εκεί, εμείς είμαστε έτοιμοι να μεταβούμε και θα συνεργασθούμε με τους τοπικούς ηγέτες για να εξασφαλίσουμε πως δεν θα αντιμετωπίσει κινδύνους ο τοπικός πληθυσμός, που θα μεταβεί στα κέντρα διανομής, όπως και το προσωπικό που θα αναλάβει τη διανομή αυτή», πρόσθεσε.

Στην φυλακή οι 10 για εμπόριο παιδιών

Οι αντιπρόσωποι της αμερικανικής πρεσβείας στην Αϊτή έλαβαν άδεια να επισκεφθούν τους 10 κρατούμενους συμπατριώτες τους, οι οποίοι κατηγορούνται για εμπόριο παιδιών, ανακοίνωσε χθες ο εκπρόσωπος του αμερικανικού ΥΠΕΞ.

«Μας επέτρεψαν προξενική πρόσβαση επ’ αόριστον. Ένας από τους κρατούμενους είχε προβλήματα υγείας και χρειάσθηκε να του προσφέρουμε βοήθεια», τόνισε ο Φίλιπ Κρόουλι στους δημοσιογράφους.
 
Όπως τόνισε ο Κρόουλι, οι 10 Αμερικανοί Βαπτιστές -μέλη φιλανθρωπικής οργάνωσης από το Αϊντάχο-που συνελήφθησαν την Παρασκευή στα σύνορα με την Δομηνικανή Δημοκρατία συνοδεύοντας 33 παιδιά ηλικίας από 2 μηνών έως 14 ετών, «τυγχάνουν καλής μεταχείρισης» και επιβεβαίωσε τις πληροφορίες από αϊτινές πηγές ότι ενδέχεται να παρουσιάζονταν χθες στο δικαστήριο.
 
Ο Κρόοουλι δεν θέλησε να σχολιάσει την θέση της αϊτινής πλευράς, τονίζοντας απλώς πως οι έρευνες «θα συνεχίσουν την πορεία τους».
 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε