Παρασκευή, 26 Απρ.
22oC Αθήνα

Συναγερμός για την «μετάλλαξη του Κεντ» – Αγωνία για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων

Συναγερμός για την «μετάλλαξη του Κεντ» – Αγωνία για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων

Ονομάζεται στέλεχος του Κεντ και είναι βρετανικό στέλεχος του κορονοϊού το οποίο παρουσιάζει μεταλλάξεις ανάλογες με εκείνες της Νότιας Αφρικής και της Βραζιλίας. Η νέα μετάλλαξη ονομάστηκε E484K.

Οι επιστήμονες ανησυχούν και εκτιμούν μάλιστα ότι οι μεταλλάξεις μπορεί να επηρεάσουν την αποτελεσματικότητα των εμβολίων έναντι του κορονοϊού.

Στην Βρετανία έχουν εντοπιστεί αρκετά περιστατικά της μετάλλαξης E484K σε ασθενείς με το βρετανικό στέλεχος.

Αν και οι μεταλλάξεις είναι απολύτως φυσιολογικό γεγονός, καθώς με αυτό τον τρόπο διαδίδονται, ο Δρ Τζούλιαν Τανγκ του Πανεπιστημίου του Λέστερ, τόνισε ότι είναι απολύτως αναγκαία η τήρηση των μέτρων προστασίας, καθώς όσο εξαπλώνεται ο ιός τόσο θα εξελίσσεται μεταλλασσόμενος. Επίσης, τόνισε ότι αν επιτρέψουμε τη διάδοση, θα είναι σαν να φτιάχνουμε «μια κατσαρόλα όπου θα μαγειρεύονται νέες παραλλαγές» του ιού.

Κάποιοι από τους επιστήμονες έχουν ήδη καταγράψει το γεγονός ότι το E484K μπορεί να παρακάμψει το ανοσοποιητικό σύστημα. Ωστόσο, μέχρι στιγμής τα αποτελέσματα των εμβολιασμών δείχνουν ότι εμβόλιο της Moderna είναι ακόμη αποτελεσματικό έναντι της νέας μετάλλαξης, αλλά η αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος μπορεί να μην είναι ισχυρή ή διαρκής.

πηγή: Standard.co.uk

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις