Σάββατο, 20 Απρ.
11oC Αθήνα

Συναγερμός! Καταρρίφθηκε τουρκικό στρατιωτικό ελικόπτερο στην Συρία!

Συρία

– Η κατάσταση στην Συρία μοιάζει… ένα βήμα από το να ξεφύγει από κάθε έλεγχο
– Το πρακτορείο Anadolu μεταδίδει δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν
– Σύμφωνα με τον Τούρκο πρόεδρο, ένα τουρκικό στρατιωτικό ελικόπτερο καταρρίφθηκε στην Συρία, κοντά στην Αφρίν
– “Νεκροί δύο Τούρκοι στρατιώτες” λέει ο πρωθυπουργός Γιλντιρίμ
– Το ελικόπτερο συμμετείχε στην στρατιωτική επιχείρηση με την κωδική ονομασία “κλαδί ελιάς”
– Ήδη κυκλοφορεί στο διαδίκτυο ένα βίντεο που φέρεται να δείχνει την στιγμή της κατάρριψης
– Κούρδοι μαχητές αναφέρουν πως εκείνοι βρίσκονται πίσω από την κατάρριψη

Ένα τουρκικό στρατιωτικό ελικόπτερο καταρρίφθηκε κατά την διάρκεια της επιχείρησης με την κωδική ονομασία “κλαδί ελιάς” (σ.σ. οποία… ειρωνία). Το ελικόπτερο καταρρίφθηκε στην επαρχία Χατάι, που βρίσκεται στα νοτιοανατολικά της Τουρκίας, κοντά στα σύνορα με την Αφρίν στην Συρία.

Την είδηση μεταδίδει το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua, επικαλούμενο δήλωση του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Μέχρι στιγμής δεν έχουν γίνει γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες.

Έξω φρενών ο Ερντογάν!

Ένα από τα ελικόπτερα μας μόλις καταρρίφθηκε. Αυτά τα πράγματα συμβαίνουν. Βρισκόμαστε σε πόλεμο. Μπορεί να χάσουμε ένα ελικόπτερο, αλλά θα πληρώσουν το τίμημα γι’ αυτό”, δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τούρκος πρόεδρος, μιλώντας σε μέλη του κόμματος του (AKP) στην Κωνσταντινούπολη.

Ο Τούρκος πρόεδρος, ωστόσο, δεν διευκρίνισε ποιους ακριβώς θεωρεί υπεύθυνους για την κατάρριψη του ελικοπτέρου. Παράλληλα, ο τούρκος πρωθυπουργός, Μπιαλί Γιλντιρίμ, ανακοίνωσε πως δύο Τούρκοι στρατιώτες βρήκαν τραγικό θάνατο από την κατάρριψη του ελικοπτέρου.

Click4more: Βίντεο ντοκουμέντο! Η στιγμή της κατάρριψης του Ισραηλινού F-16

Εδώ και λίγη ώρα, διακινείται στο διαδίκτυο ένα βίντεο που φέρεται να δείχνει την στιγμή της κατάρριψης. Δεν έχει επιβεβαιωθεί ακόμη αν είναι αυθεντικό, ωστόσο χιλιάδες είναι οι χρήστες (σ.σ. και πολλά τα διεθνή μέσα ενημέρωσης) που το αναπαράγουν.

Δείτε το

Κούρδοι μαχητές αναλαμβάνουν την ευθύνη

Οι Κούρδοι μαχητές κατέρριψαν σήμερα ένα τουρκικό στρατιωτικό ελικόπτερο, στην περιοχή του Αφρίν στα βόρεια της Συρίας. Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζουν Κούρδοι ακτιβιστές.

Εδώ να σημειωθεί πως το ελικόπτερο που καταρρίφθηκε ήταν διθέσιο επιθετικό ελικόπτερο τύπου T129 ATAK. Δεν έχει διευκρινιστεί εάν το ελικόπτερο βλήθηκε από πυρά ή αν η πτώση του προκλήθηκε από τεχνικό πρόβλημα. Την ίδια ώρα, σε εξέλιξη βρίσκεται διερεύνηση για τον προσδιορισμό της αιτίας που προκάλεσε την πτώση του.

Το ελικόπτερο στοχοποιήθηκε, ενώ πετούσε πάνω από την πόλη Ράτζο που βρίσκεται στα βορειοδυτικά του Αφρίν, στην επαρχία του Χαλεπίου, μεταδίδει του κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua.

Το πρακτορείο ειδήσεων της Συρίας SANA, μετέδωσε επίσης, την κατάρριψη του τουρκικού στρατιωτικού ελικοπτέρου.

Η διεξαγωγή της τουρκικής πολεμικής επιχείρισης με την κωδική ονομασία “Κλάδος Ελαίας” από τις 20 Ιανουαρίου, έχει οδηγήσει στον εκτοπισμό 20.000 αμάχων από τις περιοχές γύρω από το Αφρίν, προς την αναζήτηση ασφαλέστερων περιοχών.

Εκατοντάδες νεκροί στην Συρία την προηγούμενη εβδομάδα

Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί πως οι βομβαρδισμοί της Συρίας και της Ρωσίας κατά περιοχών που ελέγχονται από τους αντάρτες στο συριακό έδαφος, είχαν ως συνέπεια τον θάνατο 230 αμάχων την προηγούμενη εβδομάδα.

Πρόκειται για ένα από τα πιο άγρια ξεσπάσματα βίας, στην διάρκεια της αιματηρής πολεμικής διαμάχης στην Συρία, ενώ είναι πιθανό να έχουν διαπραχθεί εγκλήματα πολέμου, δήλωσε σήμερα ο Ζέιντ Ράαντ αλ-Χουσείν, Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο, το γραφείο του έχει λάβει αναφορές, αλλά και βιντεοσκοπημένα στιγμιότυπα από την πιθανή χρήση “τοξικών αερίων” στις 4 Φεβρουαρίου, στην πόλη Σαρακέμπ της επαρχίας του Ιντλίμπ που βρίσκεται υπό τον έλεγχο των ανταρτών.

“Μετά από επτά χρόνια παράλυσης στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, η κατάσταση στην Συρία πρέπει να οδηγηθεί στο Διεθνές Δικαστήριο Εγκλημάτων Πολέμου, ενώ πρέπει να συντονιστούν οι προσπάθειες μεταξύ των εμπλεκόμενων χωρών για την επίτευξη της ειρήνης,” ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ζέιντ σε ανακοίνωσή του.

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις