Πέμπτη, 28 Μαρ.
20oC Αθήνα

Συναγερμός στη Γερμανία: 4.000 νέα κρούσματα κορονοϊού – Φόβοι και για 10.000 τη μέρα!

Συναγερμός στη Γερμανία: 4.000 νέα κρούσματα κορονοϊού – Φόβοι και για 10.000 τη μέρα!
Reuters

Έντονη ανησυχία στη Γερμανία μετά την εκτόξευση των ημερήσιων κρουσμάτων Covid19 στα 4.000, εκφράζουν κυβέρνηση και επιστήμονες, την Πέμπτη (08.10.2020).

Με τις νέες μολύνσεις κορονοϊού στη Γερμανία να φθάνουν τις 4.000 το τελευταίο 24ωρο, ο υπουργός Υγείας Γενς Σπαν κάλεσε τους πολίτες “να μην θεωρούν ότι είναι άτρωτοι” και να συμβάλουν ενεργά στην προσπάθεια περιορισμού της πανδημίας. Για τον κίνδυνο τα κρούσματα να ξεπεράσουν τις 10.000 την ημέρα (!) προειδοποίησε ο Πρόεδρος του Ινστιτούτου “Ρόμπερτ Κοχ”, Λόταρ Βίλερ.

“Το ζήτημα είναι να μην χάσουμε τον έλεγχο”, τόνισε ο Γενς Σπαν κατά την διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον καθηγητή Βίλερ και έκανε λόγο για την σωστή ισορροπία μεταξύ εμπιστοσύνης στην σωστή στρατηγική αντιμετώπισης της κατάστασης και επαγρύπνησης. Ζήτησε, δε, εκ νέου να τηρούνται οι κανόνες της απόστασης, της χρήσης προστατευτικής μάσκας και της εγγραφής στην εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα με στόχο την καταγραφή των κρουσμάτων και την αποτελεσματικότερη ιχνηλάτηση.

“Το αν θα πετύχουμε, εξαρτάται από όλους μας. Αν συμμετέχουν 80 εκατομμύρια άνθρωποι, ο ιός δεν θα τα καταφέρει”, είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Υγείας και πρόσθεσε ότι υπάρχουν πλέον πολλά εργαλεία για την αντιμετώπιση της πανδημίας, την οποία περιέγραψε ως “δοκιμασία για τον χαρακτήρα της κοινωνίας μας”.

“Δεν ξέρουμε πώς θα εξελιχθεί σε λίγες εβδομάδες η κατάσταση στη χώρα”, δήλωσε από την πλευρά του ο Λόταρ Βίλερ, προσθέτοντας ότι “είναι πιθανό να δούμε και περισσότερα από 10.000 κρούσματα την ημέρα και ο ιός να μεταδίδεται και πάλι ανεξέλεγκτα”. Επέστησε μάλιστα την προσοχή σε κλειστές δομές, όπως οι οίκοι ευγηρίας, και τόνισε ότι αποτελεί “πλάνη” η ιδέα ότι ο κορονοϊός δεν είναι ιδιαίτερα επικίνδυνος. “Στόχος μας είναι ο όσο γίνεται μικρότερος αριθμός κρουσμάτων. Μόνο έτσι δεν θα επιβαρυνθεί υπερβολικά το σύστημα υγείας και θα μπορεί να αποτρέψει σοβαρές επιπλοκές και θανάτους”, εξήγησε.

Γερμανία: Και στο βάθος… γενικό lockdown

Ειδικά για την κατάσταση στο Βερολίνο, ο Γενς Σπαν έκανε λόγο για συχνά “απερίσκεπτη, αδαή συμπεριφορά” των πολιτών και χαιρέτισε τα μέτρα που ανακοίνωσε η τοπική κυβέρνηση για απαγόρευση της λειτουργίας όλων των επιχειρήσεων όπου πωλείται αλκοόλ από τις 23:00 έως τις 06:00, περιορισμό σε 10 – από 25 – των συμμετεχόντων σε ιδιωτικές εκδηλώσεις και σε πέντε των ατόμων που μπορούν να κυκλοφορούν σε ανοιχτό χώρο από τις 23:00 έως τις 06:00.

Απαντώντας ωστόσο σε ερώτηση σχετικά με το εάν είναι πιθανό ένα νέο γενικευμένο “lockdown” στη χώρα, ο Γενς Σπαν εξήγησε ότι μέχρι τώρα η κατάσταση στην αγορά, ακόμη και σε καταστήματα όπως τα κομμωτήρια, είναι ομαλή, ενώ τα προβλήματα εντοπίζονται κυρίως σε συρροές που αφορούν εορταστικές εκδηλώσεις, κυρίως γάμους, και γι’ αυτό, όπως είπε, θεωρούνται απαραίτητοι οι περιορισμοί που αφορούν το αλκοόλ.

Για “σημαντική αύξηση” των κρουσμάτων και την “αρχή του νέου κύματος” της πανδημίας έκανε λόγο και ο προσωπάρχης της Καγκελαρίας Χέλγκε Μπράουν, μιλώντας στο RTL. Στις μεγάλες πόλεις δεν είναι μόνο το γεγονός ότι τα κρούσματα ξεπερνούν το όριο των 50 ανά 100.000 κατοίκους σε μία εβδομάδα, αλλά ότι οι αριθμοί αυξάνονται πλέον με μεγάλη ταχύτητα, τόνισε ο κ. Μπράουν, ο οποίος είναι και ιατρός. “Αυτό σημαίνει ότι η ιχνηλάτηση των επαφών σε κάποιες περιοχές δεν λειτουργεί πλέον τόσο καλά κι αυτό είναι η κλασική εικόνα ενός δεύτερου κύματος. Αν οι αριθμοί συνεχίσουν να ανεβαίνουν εξίσου γρήγορα, τότε θα χάσουμε τον έλεγχο και θα μπορούμε να συγκρατήσουμε την κατάσταση μόνο με αποφασιστικά μέτρα”, προειδοποίησε.

πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις