Σάββατο, 20 Απρ.
14oC Αθήνα

“Συναγερμός” στις Βρυξέλλες από τις εξαγγελίες Μακρόν

Εμανουέλ Μακρόν
Φωτογραφία REUTERS

Οι εξαγγελίες του Εμανουέλ Μακρόν θα βρεθούν στο “μικροσκόπιο” της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

“Παρακολουθούμε στενά τα πιθανά νέα μέτρα που ανακοινώνονται”, ήταν το σχόλιο του αντιπροέδρου της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις, λίγη ώρα μετά τις εξαγγελίες Μακρόν ως απάντηση στα “κίτρινα γιλέκα”.

Μιλώντας σε ευρωβουλευτές ο κ. Ντομπρόβσκις σημείωσε πάντως πως “δεν μπορούμε να σχολιάσουμε πριν ανακοινωθούν κανονικά και λεπτομερώς τα μέτρα”.

Λίγη ώρα αργότερα ο Γάλλος υφυπουργός αρμόδιος για τη Δημόσια Διοίκηση, Ολιβιέ Ντισόπτ, δήλωνε πως τα έκτακτα οικονομικά μέτρα που εξήγγειλε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν θα κοστίσουν μεταξύ 8 και 10 δισεκατομμυρίων ευρώ.

“Κοστολογούνται μεταξύ 8 και 10 δισεκατομμυρίων ευρώ”, τόνισε ο Ντισόπτ στο τηλεοπτικό δίκτυο BFM, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε διαδικασία εξεύρεσης πόρων για τη χρηματοδότηση των μέτρων που ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα ο Μακρόν.

Όπως μετέδωσε το πρακτορείο Bloomberg, ο γαλλικός προϋπολογισμός – πριν τις εξαγγελίες Μακρόν- προέβλεπε έλλειμμα 2,8% για το 2019, δηλαδή πολύ κοντά στο όριο του 3%.  “Οι επιπλέον δαπάνες μπορούν να φέρουν σε δύσκολη θέση του Ευρωπαίους αξιωματούχους, που πιέζουν την Ιταλία να ρίξει το έλλειμμά της κάτω από το 2%”, ήταν το σχόλιο του Bloomberg.

Υπενθυμίζεται πως το “πακέτο Μακρόν” μεταξύ άλλων περιλαμβάνει:

  • Αύξηση των μισθών κατά 100 ευρώ μηνιαίως, αρχής γενομένης από τον Ιανουάριο
  • Οι υπερωρίες θα πληρώνονται χωρίς φορολογική επιβάρυνση
  • Οι συντάξεις θα επανέλθουν στο σημείο που ήταν πριν περικοπούν στην αρχή του έτους,
  • Κατάργηση του μέτρου της αύξησης στον φόρο κοινωνικών ασφαλίσεων για τους συνταξιούχους που λαμβάνουν λιγότερα από 2.000 ευρώ μηνιαίως.

Επιπλέον ο Εμανουέλ Μακρόν κάλεσε τους εργοδότες να δώσουν μπόνους σε όλους τους εργαζόμενους στο τέλος της χρονιάς και επανέφερε την φορολογική μεταρρύθμιση στον φόρο της μεγάλης περιουσίας.

 

 

 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις