Κόσμος

«Συναγερμός» στο Λονδίνο: Γιγαντιαίες ταυτόχρονες πορείες ακροδεξιών και αντιρατσιστών

Χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν στο Λονδίνο με κάλεσμα του Τόμι Ρόμπινσον, ηγετικής φυσιογνωμίας της βρετανικής ακροδεξιάς, ενώ απέναντι αντιρατσιστές ακτιβιστές οργάνωσαν αντιπορεία
Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Οι δρόμοι του Λονδίνου πλημμύρισαν το Σάββατο (13.09.2025) με βρετανικές, ουαλικές και σκωτσέζικες σημαίες, καθώς και σταυρούς του Αγίου Γεωργίου, στο πλαίσιο της συγκέντρωσης του ακροδεξιού κινήματος «Unite the Kingdom», με επικεφαλής τον Τόμι Ρόμπινσον, στη Βρετανία.

Πανό διαδηλωτών στο Λονδίνο που φάνηκαν σε βίντεο στα social media έφεραν συνθήματα κατά της μετανάστευσης, όπως «Stop the Boats» και «Send them Home», αλλά και μηνύματα κατά των διεμφυλικών ατόμων. Ένας συμμετέχων ύψωσε μεγάλο ξύλινο σταυρό με την επιγραφή «RIP Charlie Kirk», αναφορά στον Αμερικανό ακροδεξιό influencer που δολοφονήθηκε αυτήν την εβδομάδα στις ΗΠΑ, γράφει επίσης το BBC στην Βρετανία.

Η Μητροπολιτική Αστυνομία του Λονδίνου δήλωσε στο BBC ότι περίπου 1.000 αστυνομικοί αναπτύχθηκαν, εκ των οποίων οι 500 ως ενισχύσεις από άλλες περιοχές της Αγγλίας, με στόχο τη διατήρηση μιας «αποστειρωμένης» ζώνης ανάμεσα στους διαδηλωτές και τους αντιδιαδηλωτές.

Βίντεο στα κοινωνικά δίκτυα έδειχναν αδιάκοπο πλήθος να κατακλύζει τις κεντρικές αρτηρίες της βρετανικής πρωτεύουσας.

«Σήμερα, το Λονδίνο ορθώνεται για να υπερασπιστεί ένα από τα πιο ζωτικά μας δικαιώματα – την ελευθερία του λόγου», έγραψε ο Ρόμπινσον στο X.

Η αντιρατσιστική απάντηση

Λίγες εκατοντάδες μέτρα μακριά, κοντά στο Russell Square, περίπου 500 αντιρατσιστές διαδηλωτές της οργάνωσης Stand Up to Racism (SUTR) κρατούσαν πανό με συνθήματα όπως «Oppose Tommy Robinson», «Women Against the Far Right» και «Refugees Welcome».

 

Η πορεία τους, με τίτλο «March Against Fascism», κατευθύνθηκε προς το Parliament Square, όπου αναμένονταν να μιλήσουν βουλευτές όπως η Ντιάν Άμποτ και η Ζάρα Σουλάτανα.

Κλίμα επαγρύπνησης

Οι αρχές είχαν λάβει υπόψη τις ανησυχίες που εξέφρασαν κοινότητες Μουσουλμάνων στο Λονδίνο σχετικά με το παρελθόν ισλαμοφοβικής ρητορικής που συνδέεται με τις συγκεντρώσεις του Ρόμπινσον.

Η διοικήτρια Clair Haynes διαβεβαίωσε ότι οι αστυνομικοί θα επέμβουν «χωρίς φόβο ή εύνοια» και θα ακολουθήσουν σκληρή γραμμή απέναντι σε κάθε έκφραση μίσους: «Οι Μουσουλμάνοι του Λονδίνου δεν πρέπει να αλλάξουν τα σχέδιά τους. Αν ανησυχούν, μπορούν να απευθυνθούν απευθείας σε έναν αστυνομικό.»

Η αστυνομία επιβεβαίωσε επίσης ότι δεν θα χρησιμοποιηθεί σύστημα αναγνώρισης προσώπου σε πραγματικό χρόνο για την παρακολούθηση της πορείας, αλλά κάλεσε όλους τους συμμετέχοντες να «σεβαστούν τις κοινότητες από τις οποίες περνούν».

Συζήτηση για την ελευθερία του λόγου στο Ηνωμένο Βασίλειο

Η ελευθερία του λόγου βρίσκεται στο επίκεντρο συζήτησης στη χώρα εδώ και μήνες, αφού αναζωπυρώθηκε στις αρχές Σεπτεμβρίου, όταν ένοπλοι αστυνομικοί συνέλαβαν στο αεροδρόμιο Χίθροου έναν δημιουργό σειρών, κατηγορούμενο ότι ανάρτησε μηνύματα κατά των διεμφυλικών. Αν και το ζήτημα ανακινείται συχνά από τη δεξιά και την ακροδεξιά, έχει προκαλέσει επίσης αντιδράσεις από την ομάδα Palestine Action, εκατοντάδες μέλη της οποίας έχουν συλληφθεί. Η οργάνωση αυτή μάλιστα χαρακτηρίστηκε «τρομοκρατική» από τη βρετανική κυβέρνηση.

Ο Τόμι Ρόμπινσον συνελήφθη επίσης κατά την επιστροφή του στο Ηνωμένο Βασίλειο, ύστερα από επεισόδιο στο μετρό του Λονδίνου.

Αντιδρώντας στις επικρίσεις, ο πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ δήλωσε «πολύ υπερήφανος» για τη «μακρά παράδοση ελευθερίας του λόγου» της χώρας, την οποία «θα υπερασπιστεί πάντα». Ο Τόμι Ρόμπινσον αναμένεται να δικαστεί ξανά τον Οκτώβριο του 2026, επειδή αρνήθηκε να παραδώσει τον κωδικό PIN του κινητού του τηλεφώνου, τον οποίο απαιτούσε η αστυνομία βάσει των διευρυμένων εξουσιών του αντιτρομοκρατικού νόμου του 2020.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Αλγερινός επιτέθηκε με σφυρί στον γείτονά του στην Ισπανία και συνελήφθη - Του άνοιξε το κεφάλι και τον άφησε αιμόφυρτο στον δρόμο
Ο άνδρας διαπληκτίστηκε με το θύμα και ένα φίλο του θύματος - Τραυμάτιζε με μπουκάλι τον φίλο, ο οποίος νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση
Ισπανία
Politico: Ο Αμερικανός υπουργός ενέργειας υποβαθμίζει τον θανατηφόρο καύσωνα στην Ευρώπη – «Περισσότεροι πεθαίνουν τον χειμώνα»
Ο Κρις Ράιτ προχώρησε σε αυτές τις δηλώσεις, ενώ η ΕΕ προειδοποιεί τους πολίτες για επικίνδυνες θερμοκρασίες που έχουν φτάσει σε ιστορικά υψηλά επίπεδα
Ο υπουργός Ενέργειας των ΗΠΑ, Κρις Ράιτ
Νεκρό 6χρονο αγόρι σε λίμνη στη Γερμανία λόγω του ακραίου καύσωνα - Καταγραφή νέου ρεκόρ υψηλής θερμοκρασίας με 41,5 βαθμούς
Ιστορικό ρεκόρ σημειώθηκε και στην Αυστρία, όπου το θερμόμετρο έδειξε 38,7 βαθμούς Κελσίου στα σύνορα με την Σλοβακία, ενώ και η Ελβετία έκανε νέο ρεκόρ στους 39 βαθμούς στην Βασιλεία
Γερμανία