Παρασκευή, 26 Απρ.
17oC Αθήνα

Συνάντηση Ερντογάν – Μπάιντεν στο Μπαλί, στο περιθώριο της G20

Συνάντηση Ερντογάν – Μπάιντεν στο Μπαλί, στο περιθώριο της G20

Το πολυπόθητο τετ α τετ με τον Τζο Μπάιντεν είχε στο Μπαλί, όπου γίνεται η Σύνοδος της G20, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Είναι η πρώτη συνάντηση του προέδρου της Τουρκίας με τον Αμερικανό ομόλογό του από την ημέρα που ο δεύτερος ανέλαβε καθήκοντα.

Τις πρώτες εικόνες από τη συνάντηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον Τζο Μπάιντεν μετέδωσε το πρακτορείο Anadolu. Οι ηγέτες ΗΠΑ και Τουρκίας κάθισαν σε ένα τραπεζάκι, στο χώρο όπου γίνεται η Σύνοδος της G20, είχαν μια σύντομη συνομιλία και χειραψία μπροστά στις κάμερες.

Η συνάντηση ανάμεσα στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον Τζο Μπάιντεν γίνεται δυο μέρες μετά την επίθεση με τους έξι νεκρούς στην Κωνσταντινούπολη και τις δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εσωτερικών, Σουλεϊμάν Σοϊλού, πως δεν δέχεται τα συλλυπητήρια των ΗΠΑ, μια πρωτοφανής δήλωση που προκάλεσε την αντίδραση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Η επίθεση στην Κωνσταντινούπολη αλλά και το ζήτημα των F-16 αναμένεται να είναι στην ατζέντα της συνάντησης. 

Η πρώτη εικόνα από τη συνάντηση Ερντογάν – Μπάιντεν

Παρών στη συνάντηση ήταν και ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούτσογλου.

Από τον Ιανουάριο του 2021 όταν ο Τζο Μπάιντεν διαδέχτηκε τον Ντόναλντ Τραμπ στην ηγεσία των ΗΠΑ, οι σχέσεις των δυο κρατών μπήκαν σε… άλλη τροχιά. Από τότε έως σήμερα, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε καταφέρει να συναντήσει κατ’ ιδίαν τον Αμερικανό πρόεδρο. Οι δυο τους είχαν μόνο κάποια σύντομα τετ α τετ στο… όρθιο, στις Συνόδους του ΝΑΤΟ, τον περασμένο Ιούνιο στη Μαδρίτη ή σε εκείνη στις Βρυξέλλες, τον περασμένο Μάρτιο. 

Αλλά κάποιες κοινές φωτογραφίες, με χαμόγελα και χειραψίες, ήταν το μόνο που είχε μπορέσει να “πάρει” από τον Τζο Μπάιντεν ο Τούρκος πρόεδρος. Και μια προφορική διαβεβαίωση ότι η κυβέρνησή του θέλει να του δώσει τα F-16, αλλά αυτό για την ώρα το μπλοκάρει η Βουλή των Αντιπροσώπων. 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις