Συνάντηση Μέρκελ με Μακρόν μετά την κοντρα – Τι θα συζητήσουν

Φωτογραφία Αρχείου

Η Άνγκελα Μέρκελ και ο Εμανουέλ Μακρόν συναντώνται σήμερα για να μιλήσουν για την άμυνα και τις διατλαντικές σχέσεις, έπειτα από τις τελευταίες τριβές ανάμεσα στο Βερολίνο και το Παρίσι, την επομένη της ομιλίας του Τζο Μπάιντεν για την εξωτερική πολιτική της κυβέρνησής του.

«Ο πρόεδρος και η καγκελάριος θα ανταλλάξουν απόψεις , παρουσία των υπουργών τους των Εξωτερικών και της Αμυνας, για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής κυριαρχίας» και για τα μεγάλα θέματα των ημερών, σύμφωνα με την γαλλική προεδρία.

«Θα συζητήσουν ειδικότερα ζητήματα ευρωπαϊκής άμυνας καθώς και διατλαντικές και διεθνείς υποθέσεις», σύμφωνα με την πηγή της γαλλικής προεδρίας. Θα ακολουθήσει συνέντευξη Τύπου.

Η συνάντηση πραγματοποιείται την επομένη της μεγάλης ομιλίας του Τζο Μπάιντεν για την αμερικανική εξωτερική πολιτική, που θα διαμορφωθεί στον αντίποδα του προκατόχου του, με την επανόρθωση των σχέσεων με τους παραδοσιακούς συμμάχους των ΗΠΑ. Ο αμερικανός πρόεδρος έκανε ειδική αναφορά στην Γαλλία και την Γερμανία.

«Τριβές» για το κλίμα

Αν και το Παρίσι και το Βερολίνο χαιρετίζουν αυτήν την νέα εκκίνηση έπειτα από τέσσερα χρόνια παγώματος των διατλαντικών σχέσεων, οι απόψεις για την φύση της σχέσης ΗΠΑ-Ευρώπης δεν συμπίπτουν ακριβώς.

Το χάσμα φάνηκε με την ένταση που δημιουργήθηκε στο τέλος του Νοεμβρίου σχετικά με τον βαθμό αυτονόμησης της ευρωπαϊκής άμυνας απέναντι στις Ηνωμένες Πολιτείες ανάμεσα στον πρόεδρο της Γαλλίας και την γερμανίδα υπουργό Αμυνας, πρόσωπο του περιβάλλοντος της καγκελαρίου.

Ο Εμανουέλ Μακρόν εξέφρασε τότε την βαθιά του διαφωνία με το άρθρο της Ανεγκρέτ Κραμπ-Κάρενμπάουερ η οποία θεωρεί ότι «πρέπει να τελειώνουμε με την ψευδαίσθηση της ευρωπαϊκής στρατηγικής αυτονομίας» και ότι «οι Ευρωπαίοι δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τον κεφαλαιώδη ρόλο που έχουν οι Ηνωμένες Πολιτείες ως εγγυήτρια δύναμη της ασφάλειάς τους».

click4more: Εμβόλιο AstraZeneca: Επίσημο! Δεν θα χορηγείται στην Ελλάδα στους άνω των 65

Πριν από το επεισόδιο αυτό, η παταγώδης δήλωση του προέδρου της Γαλλίας το 2019 για τον «εγκεφαλικό θάνατο» του ΝΑΤΟ μόλις πριν από το προηγούμενο γαλλογερμανικό συμβούλιο Αμυνας τον Οκτώβριο 2019, είχε προκαλέσει την δυσαρέσκεια του Βερολίνου.

«Θα συζητήσουν κυρίως θέματα ευρωπαϊκής άμυνας, εν όψει του ευρωπαϊκού συμβουλίου του Φεβρουαρίου» καθώς η γερμανική προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου μόλις ολοκληρώθηκε και η Γαλλία θα αναλάβει την προεδρία κατά το πρώτο εξάμηνο του 2022, καθώς και διατλαντικά και διεθνή θέματα, ανέφερε γαλλική πηγή.

Η προηγούμενη συνάντηση αυτού του σχήματος είχε πραγματοποιηθεί στην Τουλούζη τον Οκτώβριο 2019, λίγο πριν από την δήλωση Μακρόν περί εγκεφαλικού θανάτου του ΝΑΤΟ, που είχε προκαλέσει έντονη συζήτηση για την ευρωπαϊκή στρατηγική αυτονομία που επιδιώκει η Γαλλία και για την οποία η Γερμανία έχει εκφράσει σοβαρές επιφυλάξεις, θεωρώντας ότι η ευρωπαϊκή ασφάλεια αποτελεί αρμοδιότητα του ΝΑΤΟ.

Μπάιντεν, ασφάλεια και εξοπλισμοί

Είναι επίσης η πρώτη γαλλογερμανική συνάντηση από την ανάληψη της προεδρίας των ΗΠΑ από τον Τζο Μπάιντεν, που συνοδεύεται από την προοπτική της εξομάλυνσης των διατλαντικών σχέσεων.

Οι δύο ηγέτες θα αναρωτηθούν άρα  πώς και σε ποια κατεύθυνση θα κινηθούν τα θέματα της ευρωπαϊκής ασφάλειας, με την προοπτική και της αναβίωσης των διατλαντικών σχέσεων», σύμφωνα με την γερμανίδα ερευνήτρια Claudia Major, διευθύντρια του Γερμανικού Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων (SWP), στο Europresse.

Μακρόν και Μέρκελ θα συζητήσουν συγκεκριμένους φακέλους συνεργασίας στον τομέα των εξοπλισμών, το SCAF (Μελλοντικό Εναέριο Σύστημα Μάχης ) και το άρμα μάχης MGCS, φάκελοι για τους οποίους δεν υπάρχουν πολλές ελπίδες ότι θα βρεθεί τρόπος για να προχωρήσουν, σύμφωνα με την γερμανίδα ερευνήτρια.

Την ίδια άποψη έχει και η εφημερίδα Handelsblatt γράφοντας ότι « το σημαντικότερο ευρωπαϊκό εξοπλιστικό πρόγραμμα βρίσκεται σε κρίση».

Το πρόγραμμα Scaf ανακοινώθηκε το 2017 και περιλαμβάνει πολλές φάσεις. Οι εταίροι διαπραγματεύονται αυτήν την στιγμή την κατασκευή ενός συστήματος απεικόνισης πτήσης μέχρι το 2026, οι δαπάνες για τον οποίο υπολογίζονται στα 6 δισεκατομμύρια ευρώ. Ομως η πρόοδος του προγράμματος είναι δύσκολη και η συνεργασία ανάμεσα στις δύο χώρες και τους βιομηχανικούς τους τομείς πολύπλοκη.

«Το Scaf είναι μία μικρογραφία των προβλημάτων του γαλλογερμανικού διδύμου», σύμφωνα με την γερμανίδα ερευνήτρια. και αναφέρει ως παράδειγμα ότι η Γενική Διεύθυνση Εξοπλισμών της Γαλλίας δεν έχει αντίστοιχό της θεσμό στην Γερμανία και ότι η ισχύς του γερμανικού κοινοβουλίου που εγκρίνει τις δαπάνες του προϋπολογισμού είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτήν της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης. Ή την δυσαναλογία ανάμεσα στην ισχυρή γαλλική αμυντική βιομηχανία και την αντίστοιχη γερμανική.

Το πρόγραμμα Scaf κινδυνεύει επίσης να πέσει θύμα της πολιτικής μετάβασης στην Γερμανία, με την αποχώρηση της Αγγελα Μέρκελ μετά τις βουλευτικές εκλογές του Σεπτεμβρίου.

Εν όψει των εξελίξεων αυτών, ο Εμανουέλ Μακρόν θα συναντηθεί σήμερα και με τον Μάρκους Σέντερ, έναν από τους πιθανούς διαδόχους της Μέρκελ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Ιταλία: Παραιτήθηκε ο Δήμαρχος του Κορλεόνε που είχε εμβολιαστεί εκτός σειράς

Ιταλία: Παραιτήθηκε ο Δήμαρχος του Κορλεόνε που είχε εμβολιαστεί εκτός σειράς

Ο δήμαρχος του σικελικού χωριού Κορλεόνε ανακοίνωσε χθες Κυριακή ότι παραιτείται από το αξίωμα, μετά τον σάλο που προκάλεσε η αποκάλυψη πως εμβολιάστηκε για τον ... Διαβάστε περισσότερα
«Βόμβες» από τη Μέγκαν Μαρκλ: Οι τάσεις αυτοκτονίας και η «ανησυχία» για το χρώμα του Άρτσι

«Βόμβες» από τη Μέγκαν Μαρκλ: Οι τάσεις αυτοκτονίας και η «ανησυχία» για το χρώμα του Άρτσι

Κορίτσι είναι το δεύτερο παιδί που θα αποκτήσουν ο πρίγκιπας Χάρι και η Μέγκαν Μαρκλ. Το ανακοίνωσαν στην πολυσυζητημένη συνέντευξη που έδωσαν στην Όπρα Γουίνφρι. ... Διαβάστε περισσότερα
Γερμανία: 5.011 κρούσματα κορονοϊού και 34 θάνατοι το τελευταίο 24ωρο

Γερμανία: 5.011 κρούσματα κορονοϊού και 34 θάνατοι το τελευταίο 24ωρο

Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του κορονοϊού στη Γερμανία αυξήθηκαν κατά 5.011 τις προηγούμενες 24 ώρες, φθάνοντας τα 2.505.193, όπως δείχνουν τα δεδομένα που δημοσιοποίησε το Ινστιτούτο ... Διαβάστε περισσότερα
Ασύλληπτη τραγωδία με 15 νεκρούς και 500 τραυματίες στην Ισημερινή Γουινέα

Ασύλληπτη τραγωδία με 15 νεκρούς και 500 τραυματίες στην Ισημερινή Γουινέα

Τουλάχιστον 15 άνθρωποι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 500 τραυματίστηκαν την Κυριακή, στις εκρήξεις που οφείλονταν σε “αμέλεια”, οι οποίες κατέστρεψαν ένα στρατόπεδο και τις γύρω ... Διαβάστε περισσότερα
Πρόεδρος Ευρωπαϊκής Επιτροπής: Σημαντικά περισσότερα εμβόλια στην ΕΕ από τον Απρίλιο

Πρόεδρος Ευρωπαϊκής Επιτροπής: Σημαντικά περισσότερα εμβόλια στην ΕΕ από τον Απρίλιο

Σημαντικά περισσότερες παραδόσεις εμβολίων και επιτάχυνση της διαδικασίας εμβολιασμών αναμένεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση τον Απρίλιο, δηλώνει η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. ... Διαβάστε περισσότερα