Κόσμος

Συνάντηση Μπάιντεν με 9 ηγέτες του ΝΑΤΟ για την Ουκρανία – Απειλεί τον Πούτιν με πρωτοφανείς κυρώσεις

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Ο Τζο Μπάιντεν θα έχει σήμερα διαβουλεύσεις με τους ηγέτες εννέα χωρών της ανατολικής Ευρώπης που είναι μέλη του ΝΑΤΟ, σχετικά με τις συνομιλίες που είχε με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν και τους φόβους για εισβολή στην Ουκρανία, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Ο Μπάιντεν θα έχει τηλεφωνική συνομιλία με τους “ηγέτες της ομάδας των Εννέα του Βουκουρεστίου, που αποτελείται από συμμάχους της ανατολικής πτέρυγας του NATO, για να τους συνοψίσει τη συνομιλία που είχε με τον πρόεδρο Πούτιν, να ακούσει τις απόψεις τους για την σημερινή κατάσταση ασφάλειας και να υπογραμμίσει τη δέσμευση των ΗΠΑ για την διατλαντική ασφάλεια”, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε χθες, Τετάρτη, το βράδυ ο Λευκός Οίκος.

Η ομάδα των Εννέα του Βουκουρεστίου περιλαμβάνει τη Βουλγαρία, την Τσεχική Δημοκρατία, την Εσθονία, την Ουγγαρία, τη Λετονία, την Λιθουανία, την Πολωνία, τη Ρουμανία και την Σλοβακία.

Οι εντάσεις και οι διπλωματικές πιέσεις αυξάνονται την ώρα που η Ουάσινγκτον και οι σύμμαχοί της κατηγορούν τη Μόσχα ότι συγκεντρώνει δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες στα σύνορα με την Ουκρανία για μια επίθεση στη χώρα.

Ο Μπάιντεν θα μιλήσει με τους εννέα ηγέτες έπειτα από τηλεφωνική συνομιλία που θα έχει επίσης σήμερα με τον Ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος επιζητεί τη βοήθεια των ΗΠΑ για να απωθήσει τις, όπως καταγγέλλει, απειλές εισβολής από την Ρωσία.

Η τηλεφωνική συνομιλία ανάμεσα στον Αμερικανό πρόεδρο και τον Ουκρανό ομόλογό του θα γίνει εξάλλου μετά την απειλή που εξαπέλυσε ο πρώτος στον Ρώσο πρόεδρο για κυρώσεις “όπως δεν έχει ξαναδεί ποτέ” στην περίπτωση εισβολής στην Ουκρανία.

«Αν εισβάλει θα έχει οικονομικές συνέπειες που δε θα τις ξαναδεί ποτέ»

“Ήμουν πολύ σαφής, αν όντως εισβάλει στην Ουκρανία” θα υπάρξουν “οικονομικές συνέπειες όπως δεν έχει ξαναδεί ποτέ”, δήλωσε ο Μπάιντεν σε δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο, την επομένη της δίωρης συνομιλίας που είχε με τον Ρώσο πρόεδρο κατά τη διάρκεια της οποίας οι δύο ηγέτες συζήτησαν για το θέμα αυτό.

Αν και απέκλεισε προς το παρόν οποιαδήποτε στρατιωτική επέμβαση στην περίπτωση εισβολής στην Ουκρανία, ο Μπάιντεν προειδοποίησε ωστόσο επίσης χθες ότι μια ρωσική επίθεση στην Ουκρανία θα προκαλούσε ενίσχυση της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας στα εδάφη των χωρών μελών του NATO στην ανατολική Ευρώπη.

Ο Πούτιν από την πλευρά του υπερασπίστηκε το δικαίωμα της Ρωσίας “να προστατεύσει την ασφάλειά της”, κρίνοντας ότι θα ήταν “εγκληματικό” να επιτρέψει στο ΝΑΤΟ να προσεγγίσει τα σύνορά της χωρίς να αντιδράσει.

Κατά την συνομιλία που είχε με τον Μπάιντεν, ο Πούτιν ζήτησε κυρίως “την εξασφάλιση νομικών εγγυήσεων”, που θα εμποδίζουν την Ουκρανία να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Το γιγάντιο πάντα του Πεκίνου, ο Μενγκ Λαν, εγκαινίασε το νέο του σπίτι τρώγοντας «αραχτός» το αγαπημένο του μπαμπού
Το νέο συγκρότημα του Ζωολογικού Κήπου του Πεκίνου εκτείνεται σε 13.000 τετραγωνικά μέτρα και περιλαμβάνει τέσσερις εσωτερικούς εκθεσιακούς χώρους, πέντε χώρους φιλοξενίας και πέντε υπαίθριους χώρους άσκησης
O Μενγκ Λαν
Η δραματική φυγάδευση της Μάλια Ομπάμα από τη Νίκαια της Γαλλίας μετά την τρομοκρατική επίθεση: «Φεύγουμε σε 30 λεπτά»
Στις 14 Ιουλίου 2016, Τυνήσιος ισλαμιστής έριξε φορτηγό πάνω στο πλήθος που παρακολουθούσε τους εορτασμούς για την Ημέρα της Βαστίλης σκοτώνοντας 86 ανθρώπους
Η Μάλια Ομπάμα με τους γονείς της Μπαράκ και Μισέλ
Λίντσι Γκράχαμ: Το ταξίδι στο Κίεβο και οι θεωρίες συνωμοσίας για «εξελιγμένη δολοφονία» από τη Ρωσία
Ο Ρεπουμπλικάνος Γερουσιαστής πέθανε σε ηλικία 71 ετών - Υπήρξε ένας από τους πιο ένθερμους πολέμιους της Ρωσίας - «Πιστεύω ότι το FBI σπαταλά τον χρόνο του» είπε ο Τραμπ
Λίντσεϊ Γκράχαμ
Απειλές Τραμπ για πλήγματα σε εργοστάσια και γέφυρες στο Ιράν: Κρίσιμη συνεδρίαση για μεγάλη επίθεση
«Την επόμενη εβδομάδα θα πάρουν σειρά οι ηλεκτροπαραγωγικοί σταθμοί» και τη μεθεπόμενη θα «πάρουν σειρά οι γέφυρες» αν οι Ιρανοί «δεν καθίσουν στο τραπέζι να διαπραγματευτούν», είπε ο Τραμπ σε συνέντευξή του στο Fox News
Ντόναλντ Τραμπ 5