Κόσμος

Συνάντηση Μπάιντεν με 9 ηγέτες του ΝΑΤΟ για την Ουκρανία – Απειλεί τον Πούτιν με πρωτοφανείς κυρώσεις

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Ο Τζο Μπάιντεν θα έχει σήμερα διαβουλεύσεις με τους ηγέτες εννέα χωρών της ανατολικής Ευρώπης που είναι μέλη του ΝΑΤΟ, σχετικά με τις συνομιλίες που είχε με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν και τους φόβους για εισβολή στην Ουκρανία, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Ο Μπάιντεν θα έχει τηλεφωνική συνομιλία με τους “ηγέτες της ομάδας των Εννέα του Βουκουρεστίου, που αποτελείται από συμμάχους της ανατολικής πτέρυγας του NATO, για να τους συνοψίσει τη συνομιλία που είχε με τον πρόεδρο Πούτιν, να ακούσει τις απόψεις τους για την σημερινή κατάσταση ασφάλειας και να υπογραμμίσει τη δέσμευση των ΗΠΑ για την διατλαντική ασφάλεια”, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε χθες, Τετάρτη, το βράδυ ο Λευκός Οίκος.

Η ομάδα των Εννέα του Βουκουρεστίου περιλαμβάνει τη Βουλγαρία, την Τσεχική Δημοκρατία, την Εσθονία, την Ουγγαρία, τη Λετονία, την Λιθουανία, την Πολωνία, τη Ρουμανία και την Σλοβακία.

Οι εντάσεις και οι διπλωματικές πιέσεις αυξάνονται την ώρα που η Ουάσινγκτον και οι σύμμαχοί της κατηγορούν τη Μόσχα ότι συγκεντρώνει δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες στα σύνορα με την Ουκρανία για μια επίθεση στη χώρα.

Ο Μπάιντεν θα μιλήσει με τους εννέα ηγέτες έπειτα από τηλεφωνική συνομιλία που θα έχει επίσης σήμερα με τον Ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος επιζητεί τη βοήθεια των ΗΠΑ για να απωθήσει τις, όπως καταγγέλλει, απειλές εισβολής από την Ρωσία.

Η τηλεφωνική συνομιλία ανάμεσα στον Αμερικανό πρόεδρο και τον Ουκρανό ομόλογό του θα γίνει εξάλλου μετά την απειλή που εξαπέλυσε ο πρώτος στον Ρώσο πρόεδρο για κυρώσεις “όπως δεν έχει ξαναδεί ποτέ” στην περίπτωση εισβολής στην Ουκρανία.

«Αν εισβάλει θα έχει οικονομικές συνέπειες που δε θα τις ξαναδεί ποτέ»

“Ήμουν πολύ σαφής, αν όντως εισβάλει στην Ουκρανία” θα υπάρξουν “οικονομικές συνέπειες όπως δεν έχει ξαναδεί ποτέ”, δήλωσε ο Μπάιντεν σε δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο, την επομένη της δίωρης συνομιλίας που είχε με τον Ρώσο πρόεδρο κατά τη διάρκεια της οποίας οι δύο ηγέτες συζήτησαν για το θέμα αυτό.

Αν και απέκλεισε προς το παρόν οποιαδήποτε στρατιωτική επέμβαση στην περίπτωση εισβολής στην Ουκρανία, ο Μπάιντεν προειδοποίησε ωστόσο επίσης χθες ότι μια ρωσική επίθεση στην Ουκρανία θα προκαλούσε ενίσχυση της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας στα εδάφη των χωρών μελών του NATO στην ανατολική Ευρώπη.

Ο Πούτιν από την πλευρά του υπερασπίστηκε το δικαίωμα της Ρωσίας “να προστατεύσει την ασφάλειά της”, κρίνοντας ότι θα ήταν “εγκληματικό” να επιτρέψει στο ΝΑΤΟ να προσεγγίσει τα σύνορά της χωρίς να αντιδράσει.

Κατά την συνομιλία που είχε με τον Μπάιντεν, ο Πούτιν ζήτησε κυρίως “την εξασφάλιση νομικών εγγυήσεων”, που θα εμποδίζουν την Ουκρανία να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Mirror: Οι φωτιές στην Αιγιάλεια έκαναν στάχτη το όνειρο οικογένειας από τη Βρετανία για μια νέα ζωή στην Πελοπόννησο – «Δεν χάσαμε μόνο ένα σπίτι»
Το δημοσίευμα περιγράφει πώς το σπίτι που έχτισαν με κόπο καταστράφηκε ολοσχερώς λίγες ημέρες πριν από τη μόνιμη εγκατάστασή τους στην Ελλάδα
Βρετανοί, φωτιά Πελοπόννησος 12
Ανακατατάξεις στο τμήμα AI της Google: Ο Ντέμης Χασάμπις αναβαθμίζεται σε πρόεδρο της DeepMind και επικεφαλής επιστήμονα της Alphabet
Ο Τζεφ Ντιν και ο Σαντζάι Γκεμαβάτ αποχωρούν για να ιδρύσουν τη Discovery Loop, ενώ ο Κοράι Καβουκτσούογλου αναλαμβάνει διευρυμένες αρμοδιότητες στη μονάδα τεχνητής νοημοσύνης
Ντέμης Χασάμπης
Ιράν και Ομάν συμφώνησαν νέα ναυτιλιακή οδό στα Στενά του Ορμούζ
Η Τεχεράνη ανακοίνωσε ότι έχουν καθοριστεί οι γεωγραφικές συντεταγμένες της διαδρομής, προειδοποιώντας ωστόσο ότι η συμφωνία δεν αρκεί από μόνη της για να εγγυηθεί την ασφάλεια της στρατηγικής θαλάσσιας οδού
REUTERS