Τετάρτη, 17 Απρ.
20oC Αθήνα

Συνάντηση Τραμπ – Σίσι στο Λευκό Οίκο στις 3 Απριλίου

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ REUTERS
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ REUTERS

Mετά από τέσσερα χρόνια τεταμένων σχέσεων με τις Ηνωμένες Πολιτείες, ο πρόεδρος της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ Αλ-Σίσι θα συναντηθεί τη Δευτέρα στην Ουάσιγκτον με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ.

Οι δύο ηγέτες αναμένεται να επικεντρώσουν τη συζήτησή τους στην καταπολέμηση της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, αλλά και το ισραηλινο-παλαιστινιακό ζήτημα.
Η επίσκεψη Σίσι θα γίνει δύο ημέρες πριν από την επίσκεψη του βασιλιά της Ιορδανίας Αμπντάλα, ο οποίος είναι επίσης ένας από τους βασικούς παίκτες στη σκακιέρα του μεσανατολικού. Η Αίγυπτος και η Ιορδανία είναι οι μοναδικές χώρες οι οποίες έχουν υπογράψει ειρηνευτική συμφωνία με το Ισραήλ. Στο Λευκό Οίκο αναμένεται σύντομα και ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς, αν και δεν έχει οριστεί ακόμα ακριβής ημερομηνία.
Τα τελευταία τέσσερα χρόνια οι σχέσεις Καΐρου-Ουάσινγκτον ήταν μάλλον παγωμένες με τον Μπαράκ Ομπάμα να διακόπτει την αμερικανική στρατιωτική βοήθεια προς την Αίγυπτο, λόγω ανησυχιών σε σχέση με παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Ο πρόεδρος της Αιγύπτου προσδοκά «Ο αμερικανός πρόεδρος έχει βαθιά κατανόηση του τι συμβαίνει στην περιοχή και στην Αίγυπτο συγκεκριμένα», είχε δηλώσει ο Σίσι μετά τις εκλογές στις ΗΠΑ, εκφράζοντας την ικανοποίηση του για το αποτέλεσμα.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε