Πέμπτη, 25 Απρ.
18oC Αθήνα

Συνεδρίαση των ΥΠΕΞ της ΕΕ με αποκλειστικό θέμα την Τουρκία – Δεν αποκλείει νέες κυρώσεις η Γαλλία

Μακρόν - Ερντογάν

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν ανακοίνωσε σήμερα ότι οι Ευρωπαίοι ομόλογοί του θα συναντηθούν στις 13 Ιουλίου για να συζητήσουν το θέμα της Τουρκίας, λέγοντας ότι θα εξεταστεί η πιθανότητα επιβολής νέων κυρώσεων σε βάρος της Άγκυρας.

«Κατόπιν αιτήματός μας θα συνεδριάσουν οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 13 Ιουλίου με αποκλειστικό θέμα την Τουρκία», είπε ο Γάλλος υπουργός στο κοινοβούλιο. «Έχουν ήδη επιβληθεί κυρώσεις στην Τουρκία από την ΕΕ για τις γεωτρήσεις στην οικονομική ζώνη της Κύπρου. Ενδέχεται να εξεταστούν και άλλες κυρώσεις», πρόσθεσε ο Λε Ντριάν.

click4more: Η Γαλλία βγάζει στη σέντρα την Τουρκία: Ζητά συζήτηση χωρίς ταμπού στην ΕΕ για τις διμερείς σχέσεις

Οι σχέσεις της Γαλλίας με την Τουρκία βρίσκονται στο ναδίρ. Μόλις πριν λίγες μέρες ο Εμανουέλ Μακρόν, ενώπιον της Γερμανίδας καγκελαρίου χαρακτήρισε “ιστορική και εγκληματική” την ανάμιξη της Τουρκίας στην Λιβύη, παρότι είναι χώρα – μέλος του ΝΑΤΟ.

Κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από το Μέζεμπεργκ της Γερμανίας με την Καγκελάριο Μέρκελ, στην πρώτη δια ζώσης συνάντησή τους από την αρχή της πανδημίας του κορονοϊού, ο Εμανουέλ Μακρόν επιτέθηκε στην Άγκυρα ως “τον πρώτο εξωτερικό παίχτη” στην υπόθεση της Λιβύης.

Επιπλέον, ο Γάλλος Πρόεδρος επισήμανε ότι η Τουρκία “δεν σέβεται καμία από τις δεσμεύσεις της Διάσκεψης του Βερολίνου” και εισάγει τζιχαντιστές από την Συρία. Αν εισάγονται τρομοκράτες από την Συρία, “είναι απαράδεκτο και αποτελεί απειλή για τις γύρω χώρες αλλά και για την Ευρώπη” τόνισε ο Μακρόν και πρόσθεσε ότι καταδικάζει εντονότατα την στάση της Τουρκίας.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις