Σάββατο, 4 Μαΐ
17oC Αθήνα

Συνελήφθη πιλότος με ηρωίνη αξίας 8,1 εκατ. ευρώ – Η ιρλανδική αστυνομία ερευνά για σχέσεις με το καρτέλ Κίναχαν

Συνελήφθη πιλότος με ηρωίνη αξίας 8,1 εκατ. ευρώ – Η ιρλανδική αστυνομία ερευνά για σχέσεις με το καρτέλ Κίναχαν
Στη φωτογραφία ο διαβόητος Ιρλανδός ναρκέμπορας Ντάνιελ Κίναχαν

Ένας πιλότος που συνελήφθη μετά την κατάσχεση ηρωίνης αξίας 8,1 εκατομμυρίων ευρώ την περασμένη εβδομάδα, χαρακτηρίζεται ως ένας από τους κύριους διακινητές ναρκωτικών στην Ευρώπη.

Η Europol τον αναγνώρισε ως «σημαντικό» παίκτη στο εμπόριο ναρκωτικών στην Ευρώπη, και οι Ιρλανδοί αστυνομικοί ερευνούν τη σχέση του με το καρτέλ Κίναχαν.

Καθώς ο 60χρονος ύποπτος Ουγγρικής καταγωγής συνεχίζει να ανακρίνεται από το Εθνικό Γραφείο Ναρκωτικών και Οργανωμένου Εγκλήματος της Ιρλανδικής αστυνομίας (GNDOCB), η Europol τον αναγνώρισε ως «σημαντικό» παίκτη στο εμπόριο ναρκωτικών στην Ευρώπη.

Η αστυνομία εκτιμά ότι η αποστολή κανονίστηκε από τη συμμορία του Ντάνιελ Κίναχαν στο Ντουμπάι και την Ισπανία.

Η ιρλανδική αστυνομία κατάσχεσε ηρωίνη αξίας 8,1 εκατομμυρίων ευρώ στο αεροδρόμιο Weston του Δουβλίνου την προηγούμενη εβδομάδα.

Οι ερευνητές υποψιάζονται ότι τον τελευταίο χρόνο εργαζόταν για το καρτέλ Κίναχαν και τις συμμορίες ναρκωτικών The Family (οικογένεια) από την Ιρλανδία, αλλά και για εμπόρους ναρκωτικών στην Ιταλία, την Ισπανία, την Ολλανδία, τα Βαλκάνια και τη Μέση Ανατολή.

Πιστεύουν ότι ο ρόλος του ήταν να μεταφέρει φορτία ηρωίνης, κοκαΐνης και κάνναβης σε διαφορετικούς προορισμούς σε όλη την Ευρώπη.

Αλλά μετά τη σύλληψή του από το GNDOCB στο αεροδρόμιο Weston την περασμένη εβδομάδα, οι ύποπτες επιχειρήσεις του έχουν πλέον τελειώσει.

Οι ερευνητές υποψιάζονται ότι τη στιγμή της σύλληψής του, ετοιμαζόταν να ταξιδέψει σε άλλον προορισμό.
Ένας από τους πιο στενούς συνεργάτες του – ο οποίος θεωρείται επίσης σημαντικός έμπορος ναρκωτικών από τις αρχές επιβολής του νόμου σε όλη την Ευρώπη – παραμένει επίσης υπό κράτηση.

Συνελήφθη ύστερα από ακινητοποίηση αυτοκινήτου στην περιοχή Κίλντερ.

Η αστυνομία πιστεύει ότι η αποστολή κανονίστηκε από τη συμμορία του Ντάνιελ Κίναχαν στο Ντουμπάι και την Ισπανία, με την «Οικογένεια» (The Family) να αναλαμβάνει την ευθύνη για τη διανομή των ναρκωτικών στην ιρλανδική αγορά.
Ένας ερευνητής δήλωσε: «Και οι δύο αυτοί άνδρες είναι σημαντικοί διεθνείς έμποροι ναρκωτικών. Είναι γνωστοί στη Europol και στις υπηρεσίες επιβολής του νόμου σε όλη την Ευρώπη λόγω της εμπλοκής τους με διεθνικές εγκληματικές συμμορίες. Η Οικογένεια είναι πλέον οι νέοι πρωταρχικοί στόχοι για την αστυνομία, καθώς αποτελούν τους κύριους εμπόρους ηρωίνης στην Ιρλανδία. Οι συλλήψεις της περασμένης εβδομάδας θα προκαλέσουν μεγάλα προβλήματα στους Κίναχαν και την Οικογένεια σε διεθνές επίπεδο.»

Προβλήματα για τους Κίναχαν

Την κατάσχεση χαιρέτισε ο Βοηθός Επίτροπος Τζάστιν Κέλι από το τμήμα Οργανωμένου και Σοβαρού Εγκλήματος της ιρλανδικής αστυνομίας.

Ο ανώτερος αξιωματικός δήλωσε: «Πρόκειται για μια εξαιρετικά σημαντική κατάσχεση ηρωίνης και η προσπάθεια διακοπής των εγκληματικών δικτύων που προμηθεύουν αυτό το είδος ναρκωτικών στις κοινότητές μας έχει ενισχυθεί ύστερα από το πρόσφατο κύμα υπερβολικών δόσεων στο κέντρο της πόλης του Δουβλίνου.

Σε όλο τον κόσμο, οι υπηρεσίες επιβολής του νόμου παρατηρούν μια αυξανόμενη χρήση της αεροπορίας (μη εμπορικές πτήσεις) για λαθρεμπόριο ναρκωτικών.

Αυτή η επιχείρηση αναδεικνύει τη σημασία της συνεργασίας πολλών υπηρεσιών, σε αυτήν την περίπτωση μεταξύ της ιρλανδικής αστυνομίας (An Garda Síochána), της Ιρλανδικής Τελωνειακής Υπηρεσίας και του Κέντρου Ναυτιλιακής Ανάλυσης και Επιχειρήσεων (MAOC-N) στη Λισαβόνα της Πορτογαλίας.

Θέλω να επαινέσω την αφοσίωση και τον επαγγελματισμό όλου του προσωπικού που εμπλέκεται σε αυτή την πολύπλοκη επιχείρηση.»

Την κατάσχεση καλωσόρισε ο Βοηθός Επίτροπος Τζάστιν Κέλι από το Τμήμα Οργανωμένου και Σοβαρού Εγκλήματος της ιρλανδικής αστυνομίας.

Πηγή: The Irish Sun.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις