Παρασκευή, 26 Απρ.
20oC Αθήνα

Συνεχίζεται η “μάχη” για τους δασμούς του Τραμπ – “Υπόσχεση” για απάντηση από την Ευρώπη

Μακρόν

Με αμείωτη ένταση συνεχίζεται ο “εμπορικός πόλεμος” μεταξύ των ΗΠΑ από την μια και Ε.Ε, Καναδά και Μεξικό από την άλλη για τους δασμούς που επέβαλλε ο Ντόναλντ Τραμπ σε χάλυβα και αλουμίνιο.

Ωστόσο Ντόναλντ Τραμπ πέρασε και… στην αντεπίθεση κατηγορώντας τον Καναδά πως “αντιμετωπίζει πολύ άσχημα” τους Αμερικανούς αγρότες και επιβάλει πολύ… περιοριστικά εμπορικά μέτρα!.

Το μήνυμα αυτό αναρτήθηκε στο Twitter μία ημέρα αφότου ο πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τριντό ανακοίνωσε ότι θα εφαρμόσει αντίμετρα στην απόφαση του Τραμπ να επιβάλει δασμούς ύψους 25% στον εισαγόμενο χάλυβα και 10% στο αλουμίνιο.

“Ο Καναδάς αντιμετώπιζε πολύ άσχημα τις Αγροτικές επιχειρήσεις μας και τους Γεωργούς μας επί μεγάλο χρονικό διάστημα. Πολύ περιοριστικός στο εμπόριο! Πρέπει να ανοίξουν τις αγορές τους και να ρίξουν τους εμπορικούς φραγμούς! Έχουν πολύ σημαντικό εμπορικό πλεόνασμα μαζί μας”, έγραψε ο Τραμπ.

Η αντίδραση του Καναδά ήταν άμεση μετά την ανακοίνωση των δασμών εκ μέρους των ΗΠΑ. Η Οτάβα ανακοίνωσε με τη σειρά της ότι επιβάλει δασμούς ύψους 16,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων Καναδά στα αμερικανικά εισαγόμενα προϊόντα.

“Παράλογη η απόφαση”

Ο Καναδός υπουργός Οικονομικών Μπιλ Μορνό έκανε λόγο για «παραλογισμό» των ΗΠΑ.

«Εξέφρασα με έντονο τρόπο την αντίθεσή μας σε αυτούς τους δασμούς στο χάλυβα και στο αλουμίνιο, την απόλυτη θέση μας ότι αυτό είναι παράλογο ότι ο Καναδάς μπορεί με οποιοδήποτε τρόπο να θέτει ένα κίνδυνο ασφαλείας», δήλωσε ο Μορνό, όταν ρωτήθηκε για μια συνάντησή του με τον Αμερικανό ομόλογό του Στίβεν Μνούτσιν.

Ο Καναδός υπουργός πρόσθεσε ότι οι δασμοί θα αυξήσουν τις τιμές για τους Καναδούς καταναλωτές και τις επιχειρήσεις.

“Η αμερικανική κυβέρνηση καταλαβαίνει μόνο από αποφασιστικότητα”

“Η Ουάσινγκτον, με τους δασμούς που επέβαλε στον χάλυβα και το αλουμίνιο που εισάγονται στις ΗΠΑ από την Ευρώπη, τον Καναδά και το Μεξικό, θέτει σε κίνδυνο την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη”, προειδοποίησε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, επισημαίνοντας ότι η αμερικανική κυβέρνηση καταλαβαίνει μόνο από αποφασιστικότητα.

“Η σύνοδος των υπουργών Οικονομικών της G7 στον Καναδά είναι μάλλον μια σύνοδος «G6 συν ένας», με τις ΗΠΑ απέναντι σε όλους”, είπε ο Μπρουνό Λε Μερ μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Γουίσλερ του Καναδά.

Ο Γάλλος υπουργός τόνισε ότι “οι Ευρωπαίοι δεν θα κερδίσουν τίποτα επιδεικνύοντας αδυναμία” καθώς “ο Αμερικανός πρόεδρος δεν θα σεβαστεί ποτέ την αδυναμία των Ευρωπαίων”.

Ο Λε Μερ αναμένεται να συναντηθεί αργότερα σήμερα με τον Αμερικανό ομόλογό του Στίβεν Μνούτσιν στον οποίο σκοπεύει να πει ότι η επιβολή δασμών είναι μια νομικώς απαράδεκτη, πολιτικώς άδικη και οικονομικά επικίνδυνη απόφαση.

Πρόσθεσε επίσης ότι ελπίζει να συναντηθεί το συντομότερο δυνατόν με τον νέο υπουργό Οικονομικών της Ιταλίας για να συζητήσουν θέματα σχετικά με την ενίσχυση της ευρωζώνης.

Ο Λε Μερ αναμένεται να συναντηθεί με τον Αμερικανό ομόλογό του Στίβεν Μνούτσιν στον οποίο σκοπεύει να πει ότι η επιβολή δασμών είναι μια νομικώς απαράδεκτη, πολιτικώς άδικη και οικονομικά επικίνδυνη απόφαση. Τίποτα δεν δικαιολογεί αυτούς τους δασμούς, επέμεινε. “Είναι πολιτικώς άδικοι επειδή είμαστε σύμμαχοι των Αμερικανών και τους έχουμε δείξει κατ’ επανάληψη, ιδίως στη συριακή κρίση, ότι είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε πλήρως τον δικό μας ρόλο του συμμάχου”, υπογράμμισε.

Αναφερόμενος στο θέμα του Ιράν, είπε ότι πιέσει τον Μνούτσιν για να πετύχει την εξαίρεση συγκεκριμένων γαλλικών εταιρειών από τις κυρώσεις που επιβάλουν οι ΗΠΑ ώστε να μπορέσουν να συνεχίσουν να λειτουργούν στη χώρα αυτή. Δεν διευκρίνισε όμως ποιες εταιρείες εννοούσε.

Πρόσθεσε επίσης ότι ελπίζει να συναντηθεί το συντομότερο δυνατόν με τον νέο υπουργό Οικονομικών της Ιταλίας για να συζητήσουν θέματα σχετικά με την ενίσχυση της ευρωζώνης.

Μεγάλη η απογοήτευση της Μέι

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι εξέφρασε σήμερα την βαθιά της απογοήτευση για τους δασμούς που επέβαλαν οι ΗΠΑ στο χάλυβα και το αλουμίνιο που εισάγονται στις ΗΠΑ από την ΕΕ.

«Είμαι βαθιά απογοητευμένη για αυτή την αδικαιολόγητη απόφαση», τόνισε με ανακοίνωσή της.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει να εξαιρούνται μονίμως από δασμούς και θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε για να προστατέψουμε και να διαφυλάξουμε τους εργαζόμενους μας και τις βιομηχανίες μας», πρόσθεσε.

Οι βιομηχανίες χάλυβα και αλουμινίου της Βρετανίας είναι τεράστιας σημασίας για το ΗΒ, τόνισε, σημειώνοντας ότι επίσης συνεισφέρουν στην αμερικανική βιομηχανία, όπως σε σχέδια της αμυντικού τομέα που στηρίζει την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ.

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν την Πέμπτη την επιβολή δασμών στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου από τον Καναδά, το Μεξικό και την ΕΕ, ωθώντας την παγκόσμια οικονομία στα πρόθυρα εμπορικού πολέμου την ώρα μάλιστα που διεξάγεται η σύνοδος των υπουργών Οικονομικών της G7.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση κατέθεσε στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου αίτημα για διαβουλεύσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες για το θέμα των δασμών που επέβαλε η Ουάσινγκτον.

Προσφυγή της Ε.Ε στον ΠΟΕ

Αίτημα για για διαβουλεύσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες για το θέμα των δασμών στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου κατέθεσε η Ε.Ε.

Πρόκειται για το πρώτο βήμα στη διαδικασία επίλυσης διαφορών που ακολουθεί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου.

Ένας αξιωματούχος του Οργανισμού επιβεβαίωσε στο πρακτορείο Reuters ότι η Γραμματεία του ΠΟΕ παρέλαβε το αίτημα, όμως το κείμενο θα δοθεί στη δημοσιότητα μόνο αφού προηγουμένως λάβουν γνώση όλες οι χώρες-μέλη.

Νωρίτερα, η Επίτροπος Εμπορίου Σεσίλια Μάλμστρεμ είχε προαναγγείλει ότι οι Βρυξέλλες θα προσφύγουν στον ΠΟΕ, αμφισβητώντας τη νομιμότητα των δασμών. Πρόσθεσε ότι προς το παρόν δεν είναι δυνατόν να γίνει διαπραγμάτευση με τις ΗΠΑ για το θέμα αυτό.

Μακρόν σε Τραμπ: Κάνεις λάθος, είναι παράνομο!

Ο πρόεδρος της Γαλλίας και εκείνος των ΗΠΑ μίλησαν τηλεφωνικά μετά την απόφαση Τραμπ να επιβληθούν δασμοί στον χάλυβα και το αλουμίνιο που εισάγουν οι ΗΠΑ από την Ε.Ε.

Ο Μακρόν είπε στον Αμερικανό ομόλογό του ότι η απόφασή του είναι «παράνομη», «λαθεμένη» και ότι η Ε.Ε. θα ανταποδώσει «με τρόπο σθεναρό και αναλογικό», ανακοίνωσε το Μέγαρο των Ηλυσίων. Με τον Γάλλο πρόεδρο, ο οποίος… όπου σταθεί κι όπου βρεθεί διαβεβαιώνει για τη φιλική σχέση του με τον Τραμπ, προέτρεψε τον Αμερικανό πρόεδρο να κάνει και κάτι ακόμα. Να δεχτεί να συμμετάσχει η κυβέρνησή του σε διαπραγματεύσεις με την Ε.Ε., την Κίνα και την Ιαπωνία για να ενισχυθούν οι κανόνες και η λειτουργία του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου.

Ένα πράγμα λείπει από την ανακοίνωση της γαλλικής προεδρίας. Τι απάντηση έδωσε ο Τραμπ στον Μακρόν…

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις