Σάββατο, 4 Μαΐ
17oC Αθήνα

Σύνοδος G20: Ο «θεριακλής» Σεργκέι Λαβρόφ, «ξένος» με τον Άντονι Μπλίνκεν

Σύνοδος G20: Ο «θεριακλής» Σεργκέι Λαβρόφ, «ξένος» με τον Άντονι Μπλίνκεν

«Σκασμένος» για ένα τσιγάρο εμφανίστηκε ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ κατά τη Σύνοδο της G20 στο Νέο Δελχί. Εκεί όπου ήταν… «ξένος» με τον ομόλογό του των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν κι ας είχαν ένα (δύσκολο) τετ α τετ έναν χρόνο μετά την εισβολή στην Ουκρανία.

Σε πολλά από τα φωτογραφικά καρέ του Reuters από τη Σύνοδο της G20, ο Σεργκέι Λαβρόφ είναι με ένα τσιγάρο στο χέρι και φυσά… αμέριμνος τον καπνό του. 

Μόνο όταν ήταν σε κλειστό χώρο δεν κρατούσε τσιγάρο στα χέρια του, μάλλον.

Ίσως ήταν το τσιγάρο της… ευχαρίστησης αφού μαζί με τον Κινέζο ομόλογό του κατάφεραν να μπλοκάρουν το κοινό ανακοινωθέν της G20 για την άνευ όρων αποχώρηση του ρωσικού στρατού από την Ουκρανία.

Λαβρόφ και Μπλίνκεν αναγκάστηκαν να… συνυπάρξουν στη Σύνοδο της G20 αλλά ήταν σαν δυο ξένοι στην ίδια πόλη.

Είχαν πάντως μια σύντομη συνομιλία. Όχι συνάντηση. Απλά συνομιλία στο περιθώριο της Συνόδου.

Κι εκεί, σύμφωνα με Αμερικανό αξιωματούχο, ο Αντονι Μπλίνκεν είπε στον Σεργκέι Λαβρόφ ότι οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν την Ουκρανία για όσο χρειασθεί.

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ κάλεσε την Μόσχα να κινηθεί προς ειρηνευτική συμφωνία με το Κίεβο, να εφαρμόσει την συνθήκη New START και να απελευθερώσει τον Αμερικανό πολίτη Πολ Γουέλαν.

Από την πλευρά του, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών υποβάθμισε την σύντομη συνομιλία δηλώνοντας ότι δεν πρόκειται ούτε για διαπραγμάτευση ούτε για συνάντηση.

Πυρά Μπλίνκεν

Νωρίτερα, ο Άντονη Μπλίνκεν είχε επιτεθεί στη Ρωσία, λέγοντας ότι η σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών της G20 αμαυρώθηκε για μία ακόμη φορά από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και ζήτησε από τη Ρωσία να ανανεώσει τη συμφωνία για την εξαγωγή των ουκρανικών σιτηρών.

«Δυστυχώς αυτή η Σύνοδος αμαυρώθηκε για μία ακόμη φορά από τον απρόκλητο και αδικαιολόγητο πόλεμο της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας, τη σκόπιμη εκστρατεία καταστροφής (που διεξάγει) εναντίον μη στρατιωτικών στόχων και το πλήγμα που επέφερε στις αρχές του Χάρτη του ΟΗΕ», τόνισε ο Μπλίνκεν.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις