Παρασκευή, 19 Απρ.
15oC Αθήνα

Σύνοδος Κορυφής: Συμφωνία για το Ταμείο Ανάκαμψης του 1,8 τρισ. ευρώ

Ταμείο Ανάκαμψης ΕΕ

Η Σύνοδος Κορυφής… έβγαλε συμφωνία για το Ταμείο Ανάκαμψης, όπως ανακοίνωσε στο Twitter ο Σαρλ Μισέλ.

Η συμφωνία που επετεύχθη στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αφορά στο πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο (σ.σ. τον επταετή προϋπολογισμό της ΕΕ) και το ταμείο ανάκαμψης.

Ενδεικτικό, μάλιστα, είναι πως οι ηγέτες έφτασαν σε “κοινή γραμμή” σε… ούτε μισή ώρα από την έναρξη των συνομιλιών, καθώς η συμβιβαστική πρόταση ανάμεσα στη γερμανική προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ και την Ουγγαρία και την Πολωνία έγινε δεκτή και από τους 27 αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων.

Πλέον, όλα τα “φώτα” πέφτουν στις συζητήσεις για την Τουρκία, με την Ελλάδα να επιθυμεί να επιβληθούν κυρώσεις και τον Εμανουέλ Μακρόν να έχει ταχθεί σαφώς υπέρ της χώρας μας.

Δείτε την ανάρτηση του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

Τι σημαίνει η συμφωνία για το Ταμείο Ανάκαμψης

Η συμφωνία αυτή σημαίνει το ότι η ΕΕ θα βαδίζει πια σε έναν νέο μηχανισμό: Αυτόν του σεβασμού στο κράτος δικαίου. Στο μέλλον η ΕΕ θα μπορεί να διεκδικήσει επιστροφές χρημάτων από κράτη – μέλη που παραβιάζουν τον σεβασμό στο κράτος δικαίου. Κάτι το οποίο η Ουγγαρία και η Πολωνία προσπάθησαν για καιρό να μπλοκάρουν, αλλά τελικώς δεν το κατάφεραν. Ωστόσο ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας μπορεί να μιλήσει για πύρρειο νίκη καθώς ο εν λόγω μηχανισμός δεν πρόκειται να εφαρμοστεί πριν το 2022.

Click4more: Σύνοδος Κορυφής: Νύχτα «θρίλερ» στις Βρυξέλλες – Ποιες χώρες είναι υπέρ και ποιες κατά των κυρώσεων στην Τουρκία

Η συμφωνία επετεύχθη χωρίς να υπάρξει καμία αλλαγή στο συμβιβασμό Βαρσοβίας και Βουδαπέστης με τη γερμανική προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ, καθώς ο έλεγχος του Δικαστηρίου της ΕΕ, ως το ανώτατο δικαιοδοτικό όργανο, έγινε δεκτή από τους «27».

Η συμφωνία αφορά συνολικό χρηματοδοτικό πακέτο ύψους 1,8 τρισ. ευρώ, το οποίο συνδυάζει το επόμενο πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο (1,07 τρισ. ευρώ για την περίοδο 2021-2027) και το ταμείο ανάκαμψης, το λεγόμενο Next Generation EU, ύψους 750 δισ. ευρώ.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις