Πέμπτη, 28 Μαρ.
18oC Αθήνα

Μητσοτάκης στην Σύνοδο Κορυφής: Κυρώσεις τώρα κατά της Τουρκίας! Δεν γίνεται να μην αντιδράτε!

Μητσοτάκης στην Σύνοδο Κορυφής: Κυρώσεις τώρα κατά της Τουρκίας! Δεν γίνεται να μην αντιδράτε!

Προ των ευθυνών τους έθεσαν τους Ευρωπαίους ηγέτες, Ελλάδα και Κύπρος. Με αφορμή και το θέμα της Αγίας Σοφίας η παρέμβαση των δυο ηγετών στην Σύνοδο Κορυφής.

Το ζήτημα των σχέσεων με την Τουρκία έθεσαν πριν από λίγο ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

Ξεκάθαρες επιλογές για αυστηρές κυρώσεις έναντι της Τουρκίας

Σύμφωνα με ενημέρωση κυβερνητικού αξιωματούχου, ο Πρωθυπουργός ζήτησε ξεκάθαρες επιλογές για αυστηρές κυρώσεις έναντι της Τουρκίας. 

Οι ίδιες αρμόδιες πηγές συμπλήρωναν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι δεν γίνεται η Τουρκία να παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα δύο κρατών μελών και να μην υπάρχει ισχυρή αντίδραση. Επιπλέον, έθιξε το ζήτημα της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί υπογραμμίζοντας ότι είναι ενδεικτικό για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει τις διεθνείς συμφωνίες, τον αλληλοσεβασμό και τον διαθρησκειακό διάλογο

Τέλος, ζήτησε να συζητηθεί αναλυτικά η σχέση ΕΕ – Τουρκίας στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Συλλογικά πρέπει να απαντά η ΕΕ κάθε φορά που η Τουρκία παραβιάζει το διεθνές δίκαιο, όπως τόνισε ο Πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ. Ειδικότερα, στο τουίτ που ανήρτησε πριν από λίγο ο κ. Αναστασιάδης σημείωσε ότι «κάθε φορά που η Τουρκία παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και υπονομεύει τα ζωτικά συμφέροντα της ΕΕ και των κρατών μελών της, η Ένωση πρέπει να ανταποκρίνεται συλλογικά και αποφασιστικά με συγκεκριμένους όρους».

Σύμφωνα και με τουίτ του εκπροσώπου του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Μπάρεντ Λέιτς: «Κατά τη διάρκεια του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου υπήρξε σύντομο μήνυμα για τις σχέσεις με την Τουρκία από τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Νίκο Αναστασιάδη».

Όπως είχε γράψει το newsit.gr,  ο κ. Μητσοτάκης θα επιδιώξει πενταμερή για εφ’ όλης της ύλης συζήτηση με τους ηγέτες Γαλλίας και Γερμανίας (Μακρόν-Μέρκελ) και τους επικεφαλής της Κομισιόν και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (φον ντερ Λάιεν-Μισέλ).

Click4More Σύνοδος Κορυφής: Πολλά τα αγκάθια! Ίσως να συνεχιστεί και την Κυριακή

Επίσης, αναμένεται να ξεκαθαρίσει στους εταίρους ότι δεν πρέπει γίνει αποδεκτή η πρόκληση της Τουρκίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο και ότι θα πρέπει να υπάρξει απόφαση για στήριξη της Ελλάδας, με τη γείτονα να αντιμετωπίζει μια λίστα σκληρών κυρώσεων από την ΕΕ, την οποία έχει αναλάβει να παρουσιάσει ο Ύπατος Εκπρόσωπος Εξωτερικών και Άμυνας, Ζοζέπ Μπορέλ.

Ο κ. Μητσοτάκης σκοπεύει, συνεπώς, να θέσει τους εταίρους προ των ευθυνών τους και να τονίσει πως ειδικά το ζήτημα της Αγίας Σοφίας είναι πανανθρώπινο και όχι ελληνοτουρκικό. Το στίγμα έδωσε, άλλωστε, ο πρωθυπουργός στη χθεσινή – μέσω τηλεδιάσκεψης – Σύνοδο του ΕΛΚ, όπου επισήμανε μεταξύ άλλων πως ο τρόπος με τον οποίο η Τουρκία αντιμετωπίζει τις διεθνείς συμφωνίες, τον αλληλοσεβασμό και τον διαθρησκειακό διάλογο είναι ενδεικτικός.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις