Παρασκευή, 26 Απρ.
16oC Αθήνα

Σύνοδος Κορυφής: Χαλαρός Ρούτε αφού… τους έκανε άνω κάτω – “Παραμένουν ισχυρές οι σχέσεις μας”

Κόντε

Μπορεί να έκαναν 4 μέρες να φτάσουν σε συμφωνία στην Σύνοδο Κορυφής, μπορεί να απειλήθηκε λήξη χωρίς κανένα αποτέλεσμα, ωστόσο ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε δήλωσε σήμερα ότι οι σχέσεις του με τους άλλους ευρωπαίους ηγέτες…παραμένουν ισχυρές.

Και γιατί άλλωστε να είναι “ζοχαδιασμένος” ο Ρούτε, αφού το “μπλοκ” των σκληρών χωρών που φερόταν να είναι μπροστάρης πήρε πολλά από αυτά που ζητούσε.

click4more: Μητσοτάκης: Τα καταφέραμε! Πάνω από 70 δισ. στην Ελλάδα

«Είμαστε όλοι μας επαγγελματίες, αντέχουμε μερικές γροθιές», είπε ο Ρούτε σε δημοσιογράφους μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας στις Βρυξέλλες για το σχέδιο ανάκαμψης. «Είμαι ικανοποιημένος με τη συμφωνία αυτή, δεν έχω καμία διαφωνία», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με την άποψη του Ρούτε, η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μετατρέπεται με τη σημερινή συμφωνία σε ένωση αναδιανομής κεφαλαίων, καθώς το σχέδιο ανάκαμψης αποτελεί έκτακτο μέτρο, που δεν θα επαναληφθεί.

Έξαλλος ο Μακρόν με Ρούτε

Υπενθυμίζουμε πως ο Εμανουέλ Μακρόν είχε γίνει έξαλλος με τη συμπεριφορά του Ολλανδού Μαρκ Ρούτε και του Αυστριακού Σεμπάστιαν Κουρτς. Απείλησε δε ότι προτιμά να φύγει παρά να συναινέσει σε μια κακή συμφωνία.

Για τις γαλλικές πηγές, ο πρόεδρος της Γαλλίας «χτύπησε τη γροθιά στο τραπέζι», κατά τη διάρκεια του θρίλερ στη Σύνοδο Κορυφής την Κυριακή (20.07.2020). Για άλλους πάλι, ο Εμανουέλ Μακρόν ήταν μια… καρικατούρα.

Ο Εμανουέλ Μακρόν ξέσπασε κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων της Κυριακής, κατακεραυνώνοντας την απροθυμία ορισμένων ηγετών. Στο στόχαστρό του βρέθηκαν οι λεγόμενες «ολιγαρκείς» χώρες (Ολλανδία, Σουηδία, Δανία, Αυστρία) και η Φινλανδία, που συνεχίζουν να εκφράζουν επιφυλάξεις για το σχέδιο που παρουσίασε ο Σαρλ Μισέλ.

«Ήταν σκληρός όσον αφορά τις ανακολουθίες τους», εξήγησε μέλος της γαλλικής αντιπροσωπείας. Το ξέσπασμα του Γάλλου προέδρου αναφέρθηκε επίσης από άλλες αντιπροσωπείες σε μέσα ενημέρωσης, καθώς φαίνεται να το απόλαυσαν. Ωστόσο αφηγήθηκαν όσα διαμείφθηκαν με τρόπο που αποτελούσε μάλλον «καρικατούρα», σημείωσε επιτιμητικά το μέλος της γαλλικής αντιπροσωπείας.

Σηκώθηκε κι έφυγε ο Κουρτς γιατί… τον προσέβαλε ο Μακρόν

Ο Μακρόν επέκρινε την αντίσταση που προέβαλαν οι συγκεκριμένες χώρες στο να προσφερθεί μεγάλο μέρος του ποσού που θα συγκεντρωθεί στο πλαίσιο του σχεδίου ανάκαμψης, ιδίως με κοινό δανεισμό της ΕΕ, από τις αγορές, ως βοήθεια στα κράτη μέλη.

Στηλίτευσε ιδιαίτερα τη συμπεριφορά του καγκελάριου της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς, ο οποίος σηκώθηκε κι έφυγε από το τραπέζι για να απαντήσει σε ένα τηλεφώνημα. Σύμφωνα με μια ευρωπαϊκή πηγή, ο Αυστριακός καγκελάριος αισθάνθηκε «προσβεβλημένος» από το σχόλιο.

Ο Μακρόν επίσης συνέκρινε τη θέση του πρωθυπουργού της Ολλανδίας, του συντηρητικού Μαρκ Ρούτε, άτυπου ηγέτη των χωρών που προβάλλουν αντίσταση στο σχέδιο, με εκείνη του πρώην πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον στις διαπραγματεύσεις.

Σύμφωνα με όσα είπαν μέλη άλλων αντιπροσωπειών, ο Γάλλος πρόεδρος δεν συγκράτησε την οργή του σε πολλές από τις επικρίσεις του. «Χτύπησε τη γροθιά στο τραπέζι», είπε χαρακτηριστικά διπλωμάτης.

Σύμφωνα με μια πηγή, είπε πως επαφίεται στη Γαλλία και στη Γερμανία να «πληρώσουν το σχέδιο» και αυτές είναι «που μάχονται για το συμφέρον της Ευρώπης, ενώ οι ολιγαρκείς επιδεικνύουν εγωισμό και δεν κάνουν καμία παραχώρηση. Πρόσθεσε ότι είναι έτοιμος να σηκωθεί να φύγει παρά να κλείσει μια κακή συμφωνία».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις