Παρασκευή, 19 Απρ.
19oC Αθήνα

Σύνοδος της Αμερικής: Ούτε ο πρόεδρος της Ουρουγουάης θα είναι – Ικανοποίηση Μαδούρο για την απουσία του Μεξικού

Σύνοδος της Αμερικής: Ούτε ο πρόεδρος της Ουρουγουάης θα είναι – Ικανοποίηση Μαδούρο για την απουσία του Μεξικού

Ούτε ο πρόεδρος της Ουρουγουάης Λουίς Λακάγιε θα είναι στην Σύνοδο της Αμερικής, που απ’ ότι φαίνεται μάλλον θα είναι… της μισής Αμερικής.

Ο πρόεδρος της Ουρουγουάης βέβαια δε θα συμμετέχει λόγω νόσησης από κορονοϊό, κι όχι λόγω αποκλεισμού η διαφωνιών.

Ο Λακάγιε εξήγησε μέσω Twitter ότι το τεστ PCR στο οποίο υποβλήθηκε ενόψει του ταξιδιού του στο Λος Άντζελες, στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ, είχε θετικό αποτέλεσμα και «εξαιτίας αυτής της κατάστασης είμαι υποχρεωμένος να ακυρώσω όλες τις δραστηριότητες τις επόμενες ημέρες».

Ο Λακάγιε Που επρόκειτο να συμμετάσχει στις εργασίες της Συνόδου από την 8η ως τη 10η Ιουνίου.]

Ικανοποίηση του Μαδούρο για την αποχή του Μεξικού

Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, ο Νικολάς Μαδούρο, εξήρε  «τη γενναιότητα και την καθαρότητα» της θέσης του μεξικανού ομολόγου του Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ, που έκανε πράξη τη δέσμευσή του πως δεν θα ταξίδευε στο Λος Άντζελες για τη Σύνοδο της Αμερικής εάν δεν προσκαλούνταν όλες οι χώρες της Λατινικής Αμερικής.

Ο Μαδούρο χαρακτήρισε «διάκριση» σε βάρος της χώρας του, της Κούβας και της Νικαράγουας την απόφαση της Ουάσινγκτον να μην προσκληθεί κανένα από αυτά τα τρία κράτη στη Σύνοδο, κρίνοντας ότι με αυτόν τον τρόπο οι ΗΠΑ το μόνο πράγμα που εξασφάλισαν είναι η «αποτυχία» της.

Ο Λόπες Ομπραδόρ ενημέρωσε χθες δημοσιογράφους ότι αντ’ αυτού, στη Σύνοδο θα συμμετάσχει ο υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησής του, ο Μαρσέλο Εμπράρδ. Διευκρίνισε πάντως πως θα δει τον αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν στην Ουάσινγκτον τον επόμενο μήνα, κάτι που επιβεβαιώθηκε από τον Λευκό Οίκο.

Εξηγώντας την απόφασή του, ο κεντροαριστερός πρόεδρος του Μεξικού επανέλαβε πως δεν γίνεται Σύνοδος της Αμερικής «αν δεν συμμετέχουν όλες οι χώρες της αμερικανικής ηπείρου».

«Γκολ απ’ τα αποδυτήρια» στην ενότητα των χωρών

Η απουσία του Λόπες Ομπραδόρ από το ραντεβού –επισήμως ο Μπάιντεν θα κηρύξει την έναρξη των εργασιών της Συνόδου αύριο Τετάρτη– θέτει υπό αμφισβήτηση τις πιθανότητες επιτυχίας των προσπαθειών της Ουάσινγκτον να προωθηθούν από κοινού μέτρα αντιμετώπισης της μεταναστευτικής κρίσης, ζήτημα προτεραιότητας γι’ αυτή, και για να υπάρξει ανάκαμψη της οικονομίας της περιοχής μετά την πανδημία. Προκαλεί εξάλλου, σε έναν βαθμό, αμηχανία στην αμερικανική διπλωματία.

Η κυβέρνηση του Δημοκρατικού ευελπιστούσε πως η Σύνοδος της Αμερικής θα της επέτρεπε να αποκαταστήσει τις σχέσεις με χώρες της περιοχής, που είχαν τρωθεί επί των ημερών του Ρεπουμπλικάνου προκατόχου του Ντόναλντ Τραμπ, θα επαναβεβαίωνε την επιρροή της στην περιφέρεια και θα απέτρεπε εγχειρήματα της Κίνας με σκοπό να αποκτήσει ερείσματα.

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο Νεντ Πράις, διαβεβαίωσε χθες πως η Ουάσινγκτον «κατανοεί» τη θέση του μεξικανού προέδρου, όμως, πρόσθεσε, «ένα από τα στοιχεία κλειδιά αυτής της Συνόδου είναι η δημοκρατική διακυβέρνηση και αυτές οι τρεις χώρες δεν είναι ακριβώς πρότυπα, για να το θέσουμε ήπια».

Η κυβέρνηση Μπάιντεν πιεζόταν από Ρεπουμπλικάνους και ορισμένους Δημοκρατικούς να μη φανεί παραχωρητική έναντι αριστερών κυβερνήσεων της περιοχής, καθώς ιδίως η κοινότητα των κουβανοαμερικανών στο Μαϊάμι υποστήριξε σθεναρά τις σκληρές πολιτικές έναντι της Αβάνας που εφαρμόστηκαν επί των ημερών του Τραμπ — και η Φλόριντα είναι πολιτεία κλειδί στις ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου, που θα κρίνουν τον έλεγχο του Κογκρέσου.

Ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ, πρόεδρος της ισχυρής Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων, στηλίτευσε την απόφαση του μεξικανού προέδρου, προειδοποιώντας ότι η «απόφασή του να σταθεί στο πλευρό δικτατόρων και δεσποτών» μπορεί να πλήξει τις διμερείς σχέσεις.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις