Κόσμος

Συνομιλία Τζο Μπάιντεν – Σι Τζινπίνγκ για πρώτη φορά μετά από επτά μήνες

Με τον κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ συνομίλησε την Πέμπτη ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν για πρώτη φορά έπειτα από επτά μήνες σε μια προσπάθεια να εξασφαλίσει ότι ο «ανταγωνισμός» μεταξύ των δύο χωρών δεν θα μετατραπεί σε «σύγκρουση», ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Κατά τη διάρκεια της συνδιάλεξης με τον Σι Τζινπίνγκ ο Τζο Μπάιντεν διαβίβασε το μήνυμα ότι η Ουάσινγκτον θέλει να εξασφαλίσει ότι «η δυναμική θα παραμείνει ανταγωνιστική», ότι «δεν θα βρεθούμε στο μέλλον σε μια κατάσταση στην οποία θα πάμε σε απρόβλεπτη σύγκρουση», δήλωσε ανώτερο στέλεχος της αμερικανικής κυβέρνησης σε δημοσιογράφους.

Επρόκειτο για την πρώτη συνομιλία των δύο ηγετών από τον Φεβρουάριο. Ο κ. Μπάιντεν, που είχε τότε μόλις διαδεχθεί τον Ρεπουμπλικάνο προκάτοχό του Ντόναλντ Τραμπ, είχε συζητήσει τότε για δύο ώρες με τον κινέζο ηγέτη τηλεφωνικά.

«Το διπλωματικό αδιέξοδο είναι πλέον δυνητικά επικίνδυνο»

Η σχέση ΗΠΑ-Κίνας έφθασε στο ναδίρ της και εισήλθε σε τροχιά σύγκρουσης επί των ημερών του κ. Τραμπ, ο οποίος εξαπέλυσε εμπορικό πόλεμο μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου.

Η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν, αν και τάσσεται υπέρ της πολυμερούς συνεργασίας και διαβεβαιώνει πως έβαλε τέλος στην πολιτική «πρώτα η Αμερική» του Ρεπουμπλικάνου, διατήρησε σε ισχύ τους δασμούς που είχαν επιβληθεί από την Ουάσινγκτον στο Πεκίνο, ενώ συνεχίζει να τηρεί σκληρή στάση σε άλλα ζητήματα στα οποία διαφωνούν οι δύο κυβερνήσεις.

Όμως ο Λευκός Οίκος χαρακτηρίζει το τρέχον διπλωματικό αδιέξοδο μη βιώσιμο και δυνητικά επικίνδυνο.

«Βρισκόμαστε σε σκληρό ανταγωνισμό αλλά δεν θέλουμε αυτός ο ανταγωνισμός να εκφυλιστεί σε σύγκρουση», εξήγησε ο ανώτερος αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης. Σκοπός της συνδιάλεξης ήταν να υπάρξουν εγγυήσεις πως τα δύο μέρη θα διαχειριστούν «με υπεύθυνο τρόπο» τις διαφωνίες τους ώστε «να μπορέσουμε να φθάσουμε αληθινά σε σταθερή κατάσταση» στη διμερή σχέση, πρόσθεσε.

Σύμφωνα με δελτίο Τύπου της αμερικανικής προεδρίας, οι δύο ηγέτες είχαν «ευρεία, στρατηγική συζήτηση» για τα θέματα «όπου τα συμφέροντα μας (σ.σ. των δύο κρατών) συγκλίνουν» και για πεδία «όπου τα συμφέροντά μας, οι αξίες μας και το πώς βλέπουμε τα πράγματα αποκλίνουν».

Κατά την αμερικανική προεδρία, οι κ.κ. Μπάιντεν και Σι συζήτησαν για την «ευθύνη που έχουν τα δύο έθνη να διασφαλίσουν πως ο ανταγωνισμός δεν θα εκτραπεί σε σύγκρουση».

Στην άλλη πλευρά, κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν πως ο κ. Σι είπε στον αμερικανό ομόλογό του ότι η συμπεριφορά της Ουάσινγκτον έχε προκαλέσει «σοβαρές δυσκολίες» στις διμερείς σχέσεις. «Το μέλλον και η τύχη του κόσμου θα εξαρτηθεί από τη δυνατότητα της Κίνας και των ΗΠΑ να διαχειριστούν σωστά τις σχέσεις τους. Αυτό είναι το ζήτημα του αιώνα, στο οποίο και οι δύο χώρες θα πρέπει να ανταποκριθούν», υπογράμμισε ο κινέζος πρόεδρος στον κ. Μπάιντεν, σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο CCTV.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Νέα Υόρκη: Η ευχή του Ζοράν Μαμντάνι στα ελληνικά για «Καλή Ανάσταση» και το «ουάου» του Αρχιεπισκόπου Αμερικής Ελπιδοφόρου
Μιλώντας προς τους πιστούς ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης ευχήθηκε στα ελληνικά «Καλή Ανάσταση» προκαλώντας την έκπληξη του Αρχιεπισκόπου Ελπιδοφόρου
Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης Ζοράν Μαμντάνι και ο Αρχιεπίσκοπος Βορείου Αμερικής Ελπιδοφόρος
Όσα έγιναν στις μαραθώνιες διαπραγματεύσεις ΗΠΑ με Ιράν στο Πακιστάν – Οι «κόκκινες γραμμές», η αδιαφορία Τραμπ και η σιγή για τα Στενά του Ορμούζ
21 ώρες διήρκησαν οι συνομιλίες - «Αγκάθι» παραμένει το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν - Ανοιχτό το ενδεχόμενο να δοθεί χρόνος στην Τεχεράνη για να εξετάσει την αμερικανική πρόταση
Τζέι Ντι Βανς
Η «ύποπτη» ανάρτηση του Τραμπ για το Ιράν – Σχέδιο για ναυτικό αποκλεισμό αλά Βενεζουέλα μετά τις αποτυχημένες διαπραγματεύσεις
Ο Αμερικανός πρόεδρος ανέβασε άρθρο φιλοτραμπικού μέσου το οποίο αναλύει τις πρακτικές που χρησιμοποίησαν οι ΗΠΑ για τη Βενεζουέλα και θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν και κατά του Ιράν
Ντόναλντ Τραμπ