Κόσμος

Συνομιλία Τζο Μπάιντεν – Σι Τζινπίνγκ για πρώτη φορά μετά από επτά μήνες

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Με τον κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ συνομίλησε την Πέμπτη ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν για πρώτη φορά έπειτα από επτά μήνες σε μια προσπάθεια να εξασφαλίσει ότι ο «ανταγωνισμός» μεταξύ των δύο χωρών δεν θα μετατραπεί σε «σύγκρουση», ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Κατά τη διάρκεια της συνδιάλεξης με τον Σι Τζινπίνγκ ο Τζο Μπάιντεν διαβίβασε το μήνυμα ότι η Ουάσινγκτον θέλει να εξασφαλίσει ότι «η δυναμική θα παραμείνει ανταγωνιστική», ότι «δεν θα βρεθούμε στο μέλλον σε μια κατάσταση στην οποία θα πάμε σε απρόβλεπτη σύγκρουση», δήλωσε ανώτερο στέλεχος της αμερικανικής κυβέρνησης σε δημοσιογράφους.

Επρόκειτο για την πρώτη συνομιλία των δύο ηγετών από τον Φεβρουάριο. Ο κ. Μπάιντεν, που είχε τότε μόλις διαδεχθεί τον Ρεπουμπλικάνο προκάτοχό του Ντόναλντ Τραμπ, είχε συζητήσει τότε για δύο ώρες με τον κινέζο ηγέτη τηλεφωνικά.

«Το διπλωματικό αδιέξοδο είναι πλέον δυνητικά επικίνδυνο»

Η σχέση ΗΠΑ-Κίνας έφθασε στο ναδίρ της και εισήλθε σε τροχιά σύγκρουσης επί των ημερών του κ. Τραμπ, ο οποίος εξαπέλυσε εμπορικό πόλεμο μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου.

Η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν, αν και τάσσεται υπέρ της πολυμερούς συνεργασίας και διαβεβαιώνει πως έβαλε τέλος στην πολιτική «πρώτα η Αμερική» του Ρεπουμπλικάνου, διατήρησε σε ισχύ τους δασμούς που είχαν επιβληθεί από την Ουάσινγκτον στο Πεκίνο, ενώ συνεχίζει να τηρεί σκληρή στάση σε άλλα ζητήματα στα οποία διαφωνούν οι δύο κυβερνήσεις.

Όμως ο Λευκός Οίκος χαρακτηρίζει το τρέχον διπλωματικό αδιέξοδο μη βιώσιμο και δυνητικά επικίνδυνο.

«Βρισκόμαστε σε σκληρό ανταγωνισμό αλλά δεν θέλουμε αυτός ο ανταγωνισμός να εκφυλιστεί σε σύγκρουση», εξήγησε ο ανώτερος αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης. Σκοπός της συνδιάλεξης ήταν να υπάρξουν εγγυήσεις πως τα δύο μέρη θα διαχειριστούν «με υπεύθυνο τρόπο» τις διαφωνίες τους ώστε «να μπορέσουμε να φθάσουμε αληθινά σε σταθερή κατάσταση» στη διμερή σχέση, πρόσθεσε.

Σύμφωνα με δελτίο Τύπου της αμερικανικής προεδρίας, οι δύο ηγέτες είχαν «ευρεία, στρατηγική συζήτηση» για τα θέματα «όπου τα συμφέροντα μας (σ.σ. των δύο κρατών) συγκλίνουν» και για πεδία «όπου τα συμφέροντά μας, οι αξίες μας και το πώς βλέπουμε τα πράγματα αποκλίνουν».

Κατά την αμερικανική προεδρία, οι κ.κ. Μπάιντεν και Σι συζήτησαν για την «ευθύνη που έχουν τα δύο έθνη να διασφαλίσουν πως ο ανταγωνισμός δεν θα εκτραπεί σε σύγκρουση».

Στην άλλη πλευρά, κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν πως ο κ. Σι είπε στον αμερικανό ομόλογό του ότι η συμπεριφορά της Ουάσινγκτον έχε προκαλέσει «σοβαρές δυσκολίες» στις διμερείς σχέσεις. «Το μέλλον και η τύχη του κόσμου θα εξαρτηθεί από τη δυνατότητα της Κίνας και των ΗΠΑ να διαχειριστούν σωστά τις σχέσεις τους. Αυτό είναι το ζήτημα του αιώνα, στο οποίο και οι δύο χώρες θα πρέπει να ανταποκριθούν», υπογράμμισε ο κινέζος πρόεδρος στον κ. Μπάιντεν, σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο CCTV.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Τραμπ για τα Στενά του Ορμούζ: «Δεν θα υπάρχουν διόδια, εκτός αν είναι από τις ΗΠΑ» – Τα «αγκάθια» των συνομιλιών στην Ελβετία
Στην Ελβετία θα συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Τζει Ντι Βανς και την ιρανική αντιπροσωπεία να προσπαθούν να βρουν τη χρυσή τομή για την μόνιμη εκεχειρία
FILE PHOTO: A drone view of vessels anchored in the Strait of Hormuz as seen from Musandam, Oman, June 8, 2026. REUTERS/Stringer/File Photo
«Ανοιχτά τα Στενά του Ορμούζ» επιμένει ο αμερικανικός στρατός – Συνεχίζεται το διπλωματικό «θρίλερ»
Την ίδια ώρα συνεχίζονται οι «προπαρασκευαστικές» συνομιλίες μεταξύ διπλωματών στο Μπούργκενστοκ κοντά στην Λουκέρνη με στόχο την διατήρηση του διαλόγου επί την προκαταρκτικής συμφωνίας ανάμεσα στις ΗΠΑ και το Ιράν
Vessels in the Strait of Hormuz near the beach of Bandar Abbas, Iran, June 17, 2026. Amirhosein Khorgooi/ISNA/via WANA (West Asia News Agency)/Handout via REUTERS ATTENTION EDITORS - THIS PICTURE WAS PROVIDED BY A THIRD PARTY. ISRAEL OUT. NO COMMERCIAL OR EDITORIAL SALES IN ISRAEL. NO ACCESS FOR ISRAELI MEDIA. NO USE BBC PERSIAN. NO USE VOA PERSIAN. NO USE MANOTO. NO USE IRAN INTERNATIONAL. NO USE RADIO FARDA. DIGITAL: NO USE BBC PERSIAN. NO USE VOA PERSIAN. NO USE MANOTO. NO USE IRAN INTERNATIONAL. NO USE RADIO FARDA.
«Κούβα όπως Βενεζουέλα»: Ο Ντόναλντ Τραμπ αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο στρατιωτικής επέμβασης στο νησί
Ο Αμερικανός πρόεδρος δεν απέκλεισε ένα σενάριο επέμβασης στην Κούβα, συγκρίνοντας την κατάσταση με τη Βενεζουέλα και δηλώνοντας πως μια αντίστοιχη επιχείρηση είναι πιθανή
Κούβα