Τετάρτη, 24 Απρ.
21oC Αθήνα

Συνομιλίες Μέι – Νετανιάχου την ερχόμενη Δευτέρα

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ REUTERS
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ REUTERS

Η βρετανίδα πρωθυπουργός, Τερέζα Μέι, θα έχει συνομιλίες με τον ισραηλινό ομόλογό της Μπενιαμίν Νετανιάχου τη Δευτέρα στο Λονδίνο και θα παρουσιάσει τη θέση της Βρετανίας σύμφωνα με την οποία η αύξηση των εποικιστικών δραστηριοτήτων του Ισραήλ υπονομεύει την εμπιστοσύνη στην ειρηνευτική διαδικασία.

Η εκπρόσωπος της Μέι είπε πως στο επίκεντρο των συνομιλιών, των πρώτων που θα έχουν οι δύο πρωθυπουργοί αφότου η Μέι ανέλαβε καθήκοντα πέρυσι, θα βρεθούν οι διμερείς σχέσεις, μεταξύ των οποίων η ενίσχυση του εμπορίου όταν η Βρετανία φύγει από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Θα συζητήσουν επίσης ένα φάσμα διεθνών θεμάτων και θεμάτων ασφαλείας, περιλαμβανομένης της σύγκρουσης στη Συρία, της πυρηνικής απειλής από το Ιράν και της ειρηνευτικής διαδικασίας στη Μέση Ανατολή, δήλωσε η εκπρόσωπος.
“Η πρωθυπουργός θα παρουσιάσει τη θέση της κυβέρνησης ότι πιστεύουμε πως η συνεχιζόμενη αύξηση της εποικιστικής δραστηριότητας υπονομεύει την εμπιστοσύνη”, είπε σήμερα στους δημοσιογράφους.

“Εκεί που εστιάζουμε τώρα είναι στο πώς να κάνουμε να λειτουργήσει μια λύση δύο κρατών με ένα Ισραήλ που είναι ασφαλές από τη τρομοκρατία και ένα παλαιστινιακό κράτος που είναι βιώσιμο και κυρίαρχο;”
Τον Δεκέμβριο, η Βρετανία ψήφισε υπέρ μιας απόφασης του ΟΗΕ που απαιτεί τον τερματισμό της κατασκευής ισραηλινών οικισμών.

“(Η Μέι) θα είναι επίσης σαφής ότι ανταλαμβανόμαστε και αναγνωρίζουμε πως οι οικισμοί δεν είναι το μοναδικό πρόβλημα σε αυτή τη σύγκρουση και ότι κατανοούμε τη θέση των Ισραηλινών”, είπε ακόμη η εκπρόσωπος.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ έχει διαμηνύσει πως μπορεί να είναι πιο συμβιβαστικός στο θέμα των οικισμών σε σχέση με τον προκάτοχό του και από την πλευρά του ο Νετανιάχου χαιρέτισε τα σχέδια του Τραμπ να κατασκευάσει τείχος στα σύνορα με το Μεξικό. Ο Νετανιάχου αναμένεται να συναντηθεί με τον Τραμπ στις 15 Φεβρουαρίου.
Την περασμένη εβδομάδα η Μέι έγινε η πρώτη ξένη ηγέτιδα που συναντήθηκε με τον Τραμπ μετά την ορκωμοσία του. Οι εταίροι της στην ΕΕ φοβούνται ότι η Βρετανία μπορεί να υποχωρήσει μεταβάλλοντας τη θέση της όσον αφορά το Ιράν και το Ισραήλ με την ελπίδα μιας εμπορικής συμφωνίας (με τις ΗΠΑ) μετά το Brexit.

Η ομάδα του Τραμπ έχει κάνει λόγο για μεταφορά της πρεσβείας των ΗΠΑ από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ, την πόλη που το Ισραήλ αυτόκλητα αποκαλεί πρωτεύουσά του και μια ιερή πόλη που βρίσκεται στο κέντρο της ισραηλινο-παλαιστινιακής διένεξης. Η εκπρόσωπος της Μέι είπε πως η Βρετανία δεν έχει την πρόθεση να ακολουθήσει τις ΗΠΑ στο θέμα αυτό.

Η εκπρόσωπος της βρετανίδας πρωθυπουργού είπε ακόμη πως η Μέι θα επαναλάβει την υποστήριξή της στην πυρηνική συμφωνία με το Ιράν, την οποία τόσο ο Νετανιάχου όσο και ο Τραμπ έχουν επικρίνει συχνά στο παρελθόν.
“Πιστεύουμε πως είναι ζωτικής σημασίας για την περιφερειακή ασφάλεια”, είπε.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε