Παρασκευή, 26 Απρ.
17oC Αθήνα

Σύνορα Πολωνίας – Λευκορωσίας: Η ΕΕ καταγγέλλει το καθεστώς Λουκασένκο για εργαλειοποίηση μεταναστών

Σύνορα Πολωνίας – Λευκορωσίας: Η ΕΕ καταγγέλλει το καθεστώς Λουκασένκο για εργαλειοποίηση μεταναστών

Η ΕΕ έχει επανειλημμένα απορρίψει τις προσπάθειες εργαλειοποίησης ανθρώπων για πολιτικούς σκοπούς, τόνισε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Ανταλμπέρ Γιανς ερωτηθείς για την κατάσταση που επικρατεί στα σύνορα της Πολωνίας με την Λευκορωσία κατά την καθιερωμένη ενημέρωση των ανταποκριτών.

«Εκατοντάδες άνθρωποι έχουν συγκεντρωθεί στην Λευκορωσία δίπλα από τα σύνορα με την Πολωνία», ανέφερε ο κ. Γιανς και προσέθεσε ότι «πρόκειται για συνέχιση της απεγνωσμένης προσπάθειας του καθεστώτος του Λουκασένκο να χρησιμοποιεί τους ανθρώπους για να αποσταθεροποιήσει την ΕΕ και τις αξίες τις οποίες πρεσβεύουμε. Επανειλημμένα έχουμε απορρίψει σθεναρά τις απόπειρες εργαλειοποίησης ανθρώπων για πολιτικούς σκοπούς».

Παράλληλα, σημείωσε ότι «όσον αφορά στα σύνορα και ειδικά στους ανθρώπους που βρίσκονται στα σύνορα τώρα, είναι χρήσιμη η διαχείριση της κατάστασης, κάτι το οποίο περιλαμβάνει το να γίνει (η διαχείριση) με τρόπο ανθρώπινο και με βάση τις κοινές ευρωπαϊκές αξίες και τα θεμελιώδη δικαιώματα».

Είναι σημαντικό οι άνθρωποι τους οποίους αφορά να έχουν την απαραίτητη φροντίδα και βοήθεια, υπογράμμισε ο εκπρόσωπος συμπληρώνοντας ότι «η FRONTEX, η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Υποστήριξης για το ‘Ασυλο και η Europol είναι έτοιμες να συνδράμουν στη διαχείριση των συνόρων για τις καταγραφές, τις αιτήσεις ασύλου, τη μάχη κατά της παράνομης διακίνησης όπως έχουν κάνει σε πολλά μέρη συμπεριλαμβανομένης της Λιθουανίας και της Λετονίας, όπως επίσης και σε άλλα κράτη-μέλη».

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος της Κομισιόν αρμόδιος για θέματα Εξωτερικών Υποθέσεων Πίτερ Στάνο σημείωσε ότι «αυτό που βλέπουμε στα σύνορα της Πολωνίας με την Λευκορωσία, αλλά επίσης στα σύνορα της Λιθουανίας και με την Λευκορωσία είναι μέρος της προσπάθειας του καθεστώτος Λουκασένκο να αποσταθεροποιήσει την ΕΕ και τα κράτη-μέλη».

«Παρακολουθούμε πολύ στενά την κατάσταση, ενώ είναι σε εξέλιξη διάφορες συναντήσεις σε διάφορες μορφές και επίπεδα» συμπλήρωσε.

Τόνισε ότι η ΕΕ συνεχίζει «την σταδιακή προσέγγιση την οποία έχει επιλέξει αναφορικά με την Λευκορωσία και την αντιμετώπιση των ενεργειών του καθεστώτος της Λευκορωσίας. Παρακολουθούμε όχι μόνο την εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού, αλλά και την συνεχιζόμενη καταστολή εναντίον του λαού της Λευκορωσίας από το καθεστώς».

Ο Πίτερ Στάνο αναφέρθηκε στο γεγονός ότι οι ηγέτες της ΕΕ κατά την προηγούμενη σύνοδο κορυφής, στις αρχές Οκτωβρίου, έκαναν λόγο για «υβριδική απειλή» , ενώ όπως σημείωσε το θέμα θα συζητηθεί εκ νέου στο Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, τη Δευτέρα 15 Νοεμβρίου.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις