Κόσμος

Συντριβή αεροσκάφους στην Αλγερία: Για φωτιά στο φτερό κάνουν λόγο αυτόπτες μάρτυρες [pics]

Συγκλονίζει την Αλγερία η χειρότερη αεροπορική τραγωδία που σημειώθηκε στη χώρα, σήμερα, όταν συνετρίβη στρατιωτικό αεροσκάφος με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 257 άνθρωποι. Πρόκειται για την τέταρτη χειρότερη αερεοπορική τραγωδία παγκοσμίως, εδώ και 20 χρόνια.
Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Όπως μετέδωσε ένας φωτορεπόρτερ του Γαλλικού Πρακτορείου από την αεροπορική βάση Μπουφαρίκ, σε απόσταση περίπου 30 χλμ. νότια της πρωτεύουσας του Αλγερίου, το απανθρακωμένο κουφάρι του αεροσκάφους διακρίνεται σε ένα χωράφι που βρίσκεται 100 μέτρα μακρύτερα από την περίφραξη της βάσης.

Η περιοχή, όπου συνέβη το δυστύχημα είναι ακατοίκητη, αλλά ένας άνθρωπος στο έδαφος, ο φύλακας του χωραφιού, τραυματίστηκε από συντρίμμια και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, όπως είπαν στο Γαλλικό Πρακτορείο αυτόπτες μάρτυρες, οι οποίοι άκουσαν μια έκρηξη τη στιγμή της πτώσης του αεροσκάφους. Άλλοι ανέφεραν πως είδαν ένα φτερό του αεροπλάνου να πιάνει φωτιά μετά την απογείωσή του.

Προς το παρόν δεν προκρίνεται κανένα σενάριο από τις αρχές σχετικά με τα αίτια του δυστυχήματος.

 

algeria

Μεταξύ των θυμάτων βρίσκονται τα 10 μέλη του πληρώματος και οι 247 επιβάτες, «η πλειονότητα των οποίων είναι προσωπικό του Λαϊκού Εθνικού Στρατού όπως και μέλη των οικογένειών τους» διευκρίνισε το υπουργείο Άμυνας.

Πρόκειται για την χειρότερη αεροπορική τραγωδία -στην πολιτική ή πολεμική αεροπορία- που συγκλονίζει την Αλγερία και την τέταρτη χειρότερη παγκοσμίως εδώ και 20χρόνια.

Η φωτιά, που ξέσπασε και κατέστρεψε σχεδόν ολοσχερώς το αεροπλάνο, έχει σχεδόν κατασβηστεί, όπως μετέδωσε ένας φωτορεπόρτερ του AFP.

Επιτροπή Έρευνας

Ο υφυπουργός Άμυνας του Αλγερίου, που υπηρετεί επίσης ως αρχηγός του Λαϊκού Εθνικού Στρατού, ο στρατηγός Άχμεντ Γκάιντ Σαλάχ, μετέβη στο σημείο του δυστυχήματος και διέταξε να συσταθεί «αμέσως μια επιτροπή έρευνας με στόχο να καθορίσει τις συνθήκες της τραγωδίας» σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας.

Το αεροσκάφος ήταν ένα Ιλιούσιν-76. Σύμφωνα με τον ιστότοπο της κατασκευάστριας εταιρείας, το IL-76 μπορεί να μεταφέρει μεταξύ 126-225 επιβάτες.

Το αεροσκάφος εκτελούσε το δρομολόγιο Μπουφαρίκ-Τιντούφ-Μπεσάρ και κατέπεσε στις 07.50 τοπική ώρα (09.50 ώρα Ελλάδας), σύμφωνα με το αλγερινό υπουργείο.

 

algeria

«Έπιασε φωτιά το φτερό του αεροσκάφους»

Αυτόπτες μάρτυρες λένε ότι είδαν ένα φτερό του αεροπλάνου να πιάνει φωτιά μετά την απογείωσή του.

«Μετά την απογείωσή του κι ενώ το αεροσκάφος πέταγε σε ύψος 150 μέτρων είδα τη φωτιά στο φτερό του. Ο πιλότος απέτρεψε τη συντριβή του αεροσκάφους στον δρόμο καθώς άλλαξε πορεία προς το χωράφι» δήλωσε ο Άμπντ Ελ Καρίμ, ένας αυτόπτης μάρτυρας στο ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο Ennahar TV station.

Ένας άλλος αυτόπτης μάρτυρας περιέγραψε:

«Είδαμε καμένες σορούς. Είναι μια πραγματική καταστροφή».

Μεταξύ των νεκρών βρίσκονται 26 μέλη του Μετώπου Πολισάριο, μιας οργάνωσης, που στηρίζει η Αλγερία και πολεμά για την ανεξαρτησία της Δυτικής Σαχάρας.

Σύμφωνα με μια πηγή από το Μέτωπο Πολισάριο, στους νεκρούς περιλαμβάνονται 4 προσφυγόπουλα από τη Δυτική Σαχάρα.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ/ Φωτογραφίες Reuters

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
H ισραηλινή αεροπορική εταιρεία El Al ξαναρχίζει τις πτήσεις προς το Ντουμπάι
Λίγες ώρες νωρίτερα πτήση της Flydubai των Εμιράτων, από το Ντουμπάι με προορισμό το Τελ Αβίβ έκανε αναγκαστική προσγείωση στη Σαουδική Αραβία έπειτα από απόπειρα του συγκυβερνήτη να ρίξει το αεροσκάφος
Αεροσκάφος της El Al Airlines απογειώνεται από το αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν στο Τελ Αβίβ του Ισραήλ
Πτήση «θρίλερ» της Flydubai: Οι επιβάτες περιγράφουν τον εφιάλτη που έζησαν – «Ακούγαμε κραυγές, έμοιαζε με “τρενάκι του τρόμου”»
Χάος στην πτήση FZ1073 με προορισμό το Ισραήλ - Επιβάτες φέρεται να ακινητοποίησαν τον συγκυβερνήτη πριν από την αναγκαστική προσγείωση στη Σαουδική Αραβία
Αεροπλάνο της FlyDubai με προορισμό το Ισραήλ από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα κάνει αναγκαστική προσγείωση στη Σαουδική Αραβία μετά από σήμα έκτακτης ανάγκης στις 30 Σεπτεμβρίου 2026
Χειροπέδες στον συγκυβερνήτη της πτήσης της Flydubai που μαχαίρωσε τον κυβερνήτη του αεροσκάφους με τους Ισραηλινούς
Σύμφωνα με τον Νετανιάχου, οι μέχρι τώρα ενδείξεις από την έρευνα για το περιστατικό δείχνουν πως ο συγκυβερνήτης προσπάθησε να προκαλέσει τη συντριβή του αεροπλάνου
Αεροπλάνο της FlyDubai με προορισμό το Ισραήλ από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα κάνει αναγκαστική προσγείωση στη Σαουδική Αραβία μετά από σήμα έκτακτης ανάγκης στις 30 Σεπτεμβρίου 2026