Παρασκευή, 29 Μαρ.
16oC Αθήνα

Συντριβή Τουπόλεφ: Οι δραματικοί τελευταίοι διάλογοι – Ανέσυραν και το δεύτερο “μαύρο” κουτί

Φωτογραφία EPA
Φωτογραφία EPA

Περισσότερες απαντήσεις για τα αίτια που οδήγησαν στη συντριβή του ρωσικού Τουπόλεφ στη Μαύρη Θάλασσα και στο θάνατο 92 ανθρώπων αναμένεται να δώσει και το δεύτερο “μαύρο” κουτί που μοιραίου αεροπλάνου. Ο δεύτερος καταγραφέας πτήσης εντοπίστηκε την Τρίτη και σήμερα Τετάρτη (28.12.2016) ανασύρθηκε από τη θάλασσα. Το αεροσκάφος είχε τρία “μαύρα” κουτιά. Το πρώτο, πάντως, φαίνεται να δείχνει πως η τραγωδία οφείλεται σε ανθρώπινο λάθος.

Ήδη, στη Μόσχα έχει σταλεί και αναλύεται το πρώτο από τα δυο “μαύρα” κουτιά του μοιραίου Tu-154 που συνετρίβη στις ακτές του Σότσι ανήμερα τα Χριστούγεννα, λίγο αφού απογειώθηκε με προορισμό τη Λαττάκεια της Συρίας. Και ήδη έχει αποκαλύψει τα πρώτα στοιχεία: τους τελευταίους δραματικούς διαλόγους στο πιλοτήριο.

Ο πρώτο “μαύρο” κουτί που ανασύρθηκε από το βυθό, ο κεντρικός καταγραφέας πτήσης, είναι αυτός που έχει στη μνήμη του και τα όσα ειπώθηκαν στο πιλοτήριο και ανάμεσα στα μέλη του πληρώματα, τις τελευταίες στιγμές πριν από τη συντριβή. Πηγή κοντά στις έρευνες δήλωσε στο Life News πως στην τελευταία καταγραφή από το πιλοτήριο, ακούγεται ο πιλότος να φωνάζει “τα φλαπς (σ.σ. μικρά κομμάτια στα φτερά του αεροπλάνου), ανάθεμα” και η φράση του ακολουθείται από μια άλλη: “κυβερνήτα, πέφτουμε!”.

Επισήμως, πάντως, ο διάλογος αυτός δεν επιβεβαιώνεται. Το μόνο σχόλιο από το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ήταν πως από τα μέχρι στιγμή δεδομένα που έχουν συλλεγεί από το “μαύρο” κουτί, έχουν περιοριστεί οι αιτίες της συντριβής. Νωρίτερα, ο Ρώσος υπουργός Μεταφορών Μαξίμ Σοκολόφ είχε δηλώσει ότι το “μαύρο” κουτί δεν περιείχε καταγεγραμμένες συνομιλίες.

Πηγή κοντά στις έρευνες δήλωσε στο πρακτορείο Interfax πως τα πρώτα στοιχεία από το “μαύρο” κουτί φαίνεται να οδηγούν προς το συμπέρασμα πως η συντριβή του αεροσκάφους οφείλεται σε ανθρώπινο λάθος. «Η πρώτη ανάλυση του καταγραφέα έχει ολοκληρωθεί. Μας οδηγεί στο συμπέρασμα πως η καταστροφή συνδέεται με λάθη που έκανε ο πιλότος, αυτή είναι η κύρια εκτίμηση», είπε η ίδια (ανώνυμη) πηγή.

Στο μεταξύ, μέχρι στιγμής έχουν ανασυρθεί από τη Μαύρη Θάλασσα 15 σοροί, 13 από τις οποίες έχουν μεταφερθεί στη Μόσχα για ιατροδικαστική εξέταση. 45 πλοία, 15 υποβρύχια drones, 192 δύτες, 12 αεροπλάνα και πέντε ελικόπτερα συνεχίζουν ασταμάτητα τις έρευνες στη Μαύρη Θάλασσα.

Έχουν μέχρι τώρα ανασύρει 12 μεγάλα κομμάτια από το μοιραίο αεροπλάνο και περισσότερα από 1.547 μικρότερα. Το Tu-154 του ρωσικού στρατού χάθηκε από τα ραντάρ και συνετρίβη στη Μαύρη Θάλασσα λίγο μετά την απογείωσή του από το αεροδρόμιο του Σότσι, ανήμερα των Χριστουγέννων. Μετέφερε 64 μέλη της παγκοσμίου φήμης χορωδίας Αλαξαντρόφ, εργαζόμενους ανθρωπιστικών οργανώσεων, δημοσιογράφους και τεχνικούς. Συνολικά επέβαιναν 92 άνθρωποι και όλοι έχασαν τη ζωή τους. Πήγαιναν στη Λαττάκεια της Συρίας για να πάρουν μέρος σε εορταστικές εκδηλώσεις για τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά.

Πηγή: rt.com

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε