Παρασκευή, 19 Απρ.
17oC Αθήνα

Συρία: 100 άμαχοι νεκροί από τους βομβαρδισμούς του Άσαντ – Σοκαριστικές εικόνες

Συρία Γούτα Άσαντ

Στα πρόσωπά τους δάκρυα. Και αίματα. Και απόγνωση. Και τρόμος. Είναι τα παιδιά της Γούτα. Είναι τα νέα θύματα του Μπασάρ αλ Άσαντ και του νέου εγκλήματος που συντελείται στη Συρία.

Μπορεί οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους να έχουν υποχωρήσει. Μπορεί ο Άσαντ να ετοιμάζεται να “πάει” στην Αφρίν να υπερασπιστεί τους Κούρδους και (κυρίως) να “χτυπήσει” τον Ερντογάν. Όλα αυτά ενώ ο εμφύλιος στη Συρία συνεχίζεται. Και άμαχοι, ανάμεσά τους και παιδιά, συνεχίζουν, καθημερινά, να πεθαίνουν.

Να τους σκοτώνουν για την ακρίβεια. Γιατί αυτό γίνεται τις τελευταίες μέρες στην ανατολική Γούτα της Συρίας: οι δυνάμεις του Άσαντ σκοτώνουν αμάχους.

Πνίγεται ξανά στο αίμα η Συρία

Μόνο τη Δευτέρα (19.02.2018) από τους ανηλεείς βομβαρδισμούς της αεροπορίας και του πυροβολικού του συριακού καθεστώτος στην Ανατολική Γούτα, θύλακα των ανταρτών κοντά στη Δαμασκό, έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 100 άμαχοι. Ανάμεσα στους 20 παιδιά, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Πρόκειται για τον πιο βαρύ απολογισμό θυμάτων μεταξύ των αμάχων μέσα σε μια ημέρα στην περιοχή από τις αρχές του 2015, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο διευθυντής της ΜΚΟ, ο Ράμι Άμπντελ Ραχμάν.

Εικόνες από το νοσοκομείο της Ντούμα, όπου μεταφέρθηκαν παιδιά που τραυματίστηκαν στη Γούτα, μόνο οργή προκαλούν.

Αν λοιπόν ο πόλεμος θα μπορούσε να έχει πρόσωπο, τότε θα ήταν:

Αυτό

Και αυτό

Και αυτό

Και αυτό

Και αυτό

Και αυτό

Και αυτό

Και αυτό

Οι βομβαρδισμοί, τις τελευταίες 24 ώρες έχουν προκαλέσει τον τραυματισμό 325 ανθρώπων.

Οργάνωση πολιτικής προστασίας που δρα σε περιοχές τις οποίες ελέγχουν αντάρτες ανέφερε πως αεροσκάφη και πυροβολικό σφυροκόπησαν τις κοινότητες Σάκμπα, Τζίσριν και άλλες. Κατ’ αυτή την οργάνωση, οι αεροπορικές επιδρομές σκότωσαν 20 ανθρώπους και τραυμάτισαν δεκάδες άλλους μόνο στην κοινότητα Χαμουρίγε τη Δευτέρα.

Ο στρατός του Άσαντ, φυσικά, δεν σχολιάζει ότι στοχοποιεί αμάχους. Υποστηρίζει ότι επιτίθεται μόνο σε αντάρτες.

Τα αντίποινα

Σε αντίποινα για τα κυβερνητικά πλήγματα, αντάρτες άνοιξαν πυρ με ολμοβόλα εναντίον συνοικιών της Δαμασκού. Άλλο ένα παιδί έχασε τη ζωή του. Οκτώ κάτοικοι τραυματίστηκαν, σύμφωνα με τα κρατικά ΜΜΕ.

Ο στρατός και οι σύμμαχοί του έπληξαν στόχους στην περιοχή από όπου εβλήθησαν οι όλμοι, μετέδωσε το συριακό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SANA.

Πολιορκημένοι

Τα Ηνωμένα Έθνη υπολογίζουν ότι στην Ανατολική Γούτα, μια τεράστια έκταση με μικρές και μεγαλύτερες κοινότητες και αγροκτήματα, ζουν πολιορκημένοι από το 2013 περίπου 400.000 πολίτες.

Ο Πάνος Μουμτζής, περιφερειακός συντονιστής για την κρίση στη Συρία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, αποκάλυψε το δράμα των αμάχων στη Γούτα.

«Πολλοί κάτοικοι δεν έχουν καμιά άλλη επιλογή πέρα από το να καταφύγουν σε υπόγεια και υπόγεια καταφύγια με τα παιδιά τους», τόνισε σε ανακοίνωσή του.

Το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) του ΟΗΕ τονίζει ότι ο υποσιτισμός αυξάνεται ραγδαία στην Ανατολική Γούτα. Ελάχιστη επισιτιστική βοήθεια φθάνει στους κατοίκους.

Στη θεωρία, η Ανατολική Γούτα καλυπτόταν από τις συμφωνίες κατάπαυσης του πυρός για τις οποίες μεσολάβησαν η Ρωσία, το Ιράν και η Τουρκία.

Οι αντάρτες στην Ανατολική Γούτα κατηγορούν τη Μόσχα και τον συριακό στρατό ότι παραβιάζουν τις συμφωνίες για τις «ζώνες αποκλιμάκωσης». Λένε ότι χρησιμοποιούν ως πρόσχημα την παρουσία μερικών εκατοντάδων μελών του πρώην βραχίονα της Αλ Κάιντα στη Συρία στον θύλακα για να εξαπολύουν επιθέσεις.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ
Φωτογραφίες: EPA

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις