Κόσμος

Συρία: 62 παιδιά έχουν χάσει τη ζωή τους σε καταυλισμούς προσφύγων – Μαρτυρίες μέσα από τα camp

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Τραγικές είναι οι συνθήκες σε δύο καταυλισμούς εκτοπισμένων στο βορειοανατολικό τμήμα της Συρίας, αφού σύμφωνα με τα στοιχεία της μη κυβερνητικής οργάνωσης Save the Children, τουλάχιστον 62 παιδιά έχουν χάσει τη ζωή τους μέσα στους καταυλισμούς. Η ΜΚΟ υπογραμμίζει ότι είναι επείγουσα ανάγκη να επαναπατριστούν τα παιδιά από το εξωτερικό που είναι παγιδευμένα στην ανασφάλεια.

Σε έκθεσή της με τίτλο «Πότε θα αρχίσω να ζω;» η ΜΚΟ αναφέρεται στις αφόρητες συνθήκες στους καταυλισμούς Αλ Χολ και Ροτζ στη Συρία, υπό τον έλεγχο των κουρδικών δυνάμεων, όπου ζουν δεκάδες χιλιάδες εκτοπισμένοι – συμπεριλαμβανομένων περίπου 40.000 παιδιών –, ανάμεσά τους πολλά μέλη οικογενειών αλλοδαπών τζιχαντιστών της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ).

Υποσιτισμός, ασθένειες, έλλειψη υγιεινής, έλλειψη ιατρικής περίθαλψης, πυρκαγιές: 62 παιδιά, ή περίπου δύο κάθε εβδομάδα, έχουν πεθάνει στον καταυλισμό Αλ Χολ από την αρχή της χρονιάς, τονίζει η Save the Children, ενώ 73 άνθρωποι, ανάμεσά τους δύο παιδιά, δολοφονήθηκαν.

Επαναπατρισμός τώρα για τα παιδιά

Στον Αλ Χολ μόλις το 40% των παιδιών έχουν πρόσβαση στη μόρφωση, σύμφωνα με τη ΜΚΟ, ενώ στον Ροτζ, το 55% των οικογενειών λέει πως είναι ενήμερο πως παιδιά κάτω των 11 ετών εργάζονται.

«Είναι πιο επείγον παρά ποτέ οι ξένες κυβερνήσεις πολίτες των οποίων βρίσκονται στον Αλ Χολ και στον Ροτζ (…) να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να επαναπατρίσουν τα παιδιά και τις οικογένειές τους», κρίνει η οργάνωση.

Η Save the Children επικρίνει ιδιαίτερα στην έκθεσή της τις χώρες της Ευρώπης, τον Καναδά και την Αυστραλία για την απραξία τους.

Σύμφωνα με τη ΜΚΟ, το Λονδίνο δεν έχει επαναπατρίσει παρά τέσσερα παιδιά Βρετανών επί συνόλου περίπου εξήντα που ζουν στους καταυλισμούς, ενώ το Παρίσι έχει επαναπατρίσει 35 παιδιά Γάλλων από τα όχι λιγότερα από 320 που ζουν εκεί.

Τους τελευταίους μήνες, η Γερμανία, η Φινλανδία και το Βέλγιο επαναπάτρισαν μητέρες και παιδιά, «αποδεικνύοντας για ακόμη μια φορά ότι είναι εφικτό να σωθούν ζωές όταν υπάρχει πολιτική βούληση», τονίζει η Save the Children.

«Η βία αποτελεί καθημερινό φαινόμενο στον Αλ Χολ (…) φόνοι, απόπειρες φόνων, επιθέσεις και εμπρησμοί» καταγράφονται συνεχώς.

Συγκλονιστικές μαρτυρίες

Στην έκθεσή της, η ΜΚΟ συμπεριλαμβάνει μαρτυρίες παιδιών, όπως η Μαριάμ, 11 ετών, από τον Λίβανο. «Δεν μπορώ να αντέξω άλλο αυτή τη ζωή. Δεν κάνουμε τίποτα άλλο εκτός από το περιμένουμε», είπε τον Μάιο.

Το μικρό κορίτσι σκοτώθηκε, η μητέρα του τραυματίστηκε και ο αδελφός του αγνοείται έπειτα από άκαρπη απόπειρα απόδρασης από τον καταυλισμό, σύμφωνα με τη Save the Children.

Παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις των Κούρδων, οι περισσότερες χώρες αρνούνται να επαναπατρίσουν τους πολίτες τους, ή κάνουν επαναπατρισμούς με το σταγονόμετρο, εξαιτίας του φόβου ότι θα γίνουν τρομοκρατικές ενέργειες στο έδαφός τους.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Μαρκ Κάρνεϊ: «Δεν θέλουμε ένα τρίτο μπλοκ» – Το μήνυμα μετά τις απειλές Τραμπ για την ένταξη του Καναδά ως πρώτου συνδεδεμένου μέλους της ΕΕ
«Χαιρετίζουμε αυτή τη φιλοδοξία», δήλωσε ο Κάρνεϊ στο Ευρωκοινοβούλιο για την πρόταση της Κομισιόν - Η προσέγγιση με τον Καναδά δεν στρέφεται εναντίον κανενός, καθησυχάζουν οι Βρυξέλλες
Ο Καναδός πρωθυπουργός Μαρκ Κάρνεϊ
Νέα πρόκληση της Άγκυρας από την επίσκεψη Μητσοτάκη στο Καστελόριζο: Μεταφέρουν δυνάμεις απέναντι από τη Σάμο
Οι κινήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Καστελόριζο «δεν συνάδουν με τις διεθνείς υποχρεώσεις και δεν πρόκειται να γίνουν αποδεκτές από τη χώρα μας», ανέφερε ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Άμυνας, Ζεκί Ακτούρ
Μητσοτάκης - Ερντογάν
Ο πρίγκιπας Χάρι γνώριζε για τις αποκαλύψεις «βόμβα» στο νέο βιβλίο του αδελφού της Νταϊάνα – «Δεν ήταν έκπληξη»
Ο πρίγκιπας Χάρι συζήτησε για το βιβλίο «Swan Song: Diana, My Sister» με τον θείο του κατά την επίσκεψή του τον Ιούλιο στο οικογενειακό κτήμα των Σπένσερ, το Άλθορπ
πριγκιπας χαρι