Κόσμος

Συρία: 62 παιδιά έχουν χάσει τη ζωή τους σε καταυλισμούς προσφύγων – Μαρτυρίες μέσα από τα camp

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Τραγικές είναι οι συνθήκες σε δύο καταυλισμούς εκτοπισμένων στο βορειοανατολικό τμήμα της Συρίας, αφού σύμφωνα με τα στοιχεία της μη κυβερνητικής οργάνωσης Save the Children, τουλάχιστον 62 παιδιά έχουν χάσει τη ζωή τους μέσα στους καταυλισμούς. Η ΜΚΟ υπογραμμίζει ότι είναι επείγουσα ανάγκη να επαναπατριστούν τα παιδιά από το εξωτερικό που είναι παγιδευμένα στην ανασφάλεια.

Σε έκθεσή της με τίτλο «Πότε θα αρχίσω να ζω;» η ΜΚΟ αναφέρεται στις αφόρητες συνθήκες στους καταυλισμούς Αλ Χολ και Ροτζ στη Συρία, υπό τον έλεγχο των κουρδικών δυνάμεων, όπου ζουν δεκάδες χιλιάδες εκτοπισμένοι – συμπεριλαμβανομένων περίπου 40.000 παιδιών –, ανάμεσά τους πολλά μέλη οικογενειών αλλοδαπών τζιχαντιστών της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ).

Υποσιτισμός, ασθένειες, έλλειψη υγιεινής, έλλειψη ιατρικής περίθαλψης, πυρκαγιές: 62 παιδιά, ή περίπου δύο κάθε εβδομάδα, έχουν πεθάνει στον καταυλισμό Αλ Χολ από την αρχή της χρονιάς, τονίζει η Save the Children, ενώ 73 άνθρωποι, ανάμεσά τους δύο παιδιά, δολοφονήθηκαν.

Επαναπατρισμός τώρα για τα παιδιά

Στον Αλ Χολ μόλις το 40% των παιδιών έχουν πρόσβαση στη μόρφωση, σύμφωνα με τη ΜΚΟ, ενώ στον Ροτζ, το 55% των οικογενειών λέει πως είναι ενήμερο πως παιδιά κάτω των 11 ετών εργάζονται.

«Είναι πιο επείγον παρά ποτέ οι ξένες κυβερνήσεις πολίτες των οποίων βρίσκονται στον Αλ Χολ και στον Ροτζ (…) να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να επαναπατρίσουν τα παιδιά και τις οικογένειές τους», κρίνει η οργάνωση.

Η Save the Children επικρίνει ιδιαίτερα στην έκθεσή της τις χώρες της Ευρώπης, τον Καναδά και την Αυστραλία για την απραξία τους.

Σύμφωνα με τη ΜΚΟ, το Λονδίνο δεν έχει επαναπατρίσει παρά τέσσερα παιδιά Βρετανών επί συνόλου περίπου εξήντα που ζουν στους καταυλισμούς, ενώ το Παρίσι έχει επαναπατρίσει 35 παιδιά Γάλλων από τα όχι λιγότερα από 320 που ζουν εκεί.

Τους τελευταίους μήνες, η Γερμανία, η Φινλανδία και το Βέλγιο επαναπάτρισαν μητέρες και παιδιά, «αποδεικνύοντας για ακόμη μια φορά ότι είναι εφικτό να σωθούν ζωές όταν υπάρχει πολιτική βούληση», τονίζει η Save the Children.

«Η βία αποτελεί καθημερινό φαινόμενο στον Αλ Χολ (…) φόνοι, απόπειρες φόνων, επιθέσεις και εμπρησμοί» καταγράφονται συνεχώς.

Συγκλονιστικές μαρτυρίες

Στην έκθεσή της, η ΜΚΟ συμπεριλαμβάνει μαρτυρίες παιδιών, όπως η Μαριάμ, 11 ετών, από τον Λίβανο. «Δεν μπορώ να αντέξω άλλο αυτή τη ζωή. Δεν κάνουμε τίποτα άλλο εκτός από το περιμένουμε», είπε τον Μάιο.

Το μικρό κορίτσι σκοτώθηκε, η μητέρα του τραυματίστηκε και ο αδελφός του αγνοείται έπειτα από άκαρπη απόπειρα απόδρασης από τον καταυλισμό, σύμφωνα με τη Save the Children.

Παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις των Κούρδων, οι περισσότερες χώρες αρνούνται να επαναπατρίσουν τους πολίτες τους, ή κάνουν επαναπατρισμούς με το σταγονόμετρο, εξαιτίας του φόβου ότι θα γίνουν τρομοκρατικές ενέργειες στο έδαφός τους.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Σερβία: Με τιμές ήρωα κηδεύτηκε ο καταδικασμένος για εγκλήματα πολέμου στρατηγός Ράτκο Μλάντιτς – Βίντεο και φωτογραφίες
Κατά τη διάρκεια της ταφής χιλιάδες Σέρβοι χειροκροτούσαν, φωνάζοντας «ήρωας, ήρωας!», ενώ άγημα του σερβικού στρατού έριξε τρεις τιμητικές βολές στον αέρα
Ο Ντάρκο Μλάντιτς, γιος του πρώην στρατηγού των Σερβοβόσνιων κατά τη διάρκεια του πολέμου Ράτκο Μλάντιτς, φιλά τον σταυρό κατά τη διάρκεια της κηδείας στο νεκροταφείο Τοπτσίντερ στο Βελιγράδι, στις 7 Σεπτεμβρίου 2026
Ο Ράτκο Μλάντιτς απειλεί το ευρωπαϊκό μέλλον της Σερβίας – «Ο εκθειασμός εγκληματία πολέμου δεν έχει θέση σε υποψήφια χώρα» προειδοποιεί η ΕΕ
Η αναφορά στις υποψήφιες προς ένταξη χώρες αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα, καθώς η Σερβία βρίσκεται σε ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ
Η κηδεία του Ράτκο Μλάντιτς 13
Η Volkswagen πουλάει και μετατρέπει εργοστάσιό της σε μονάδα παραγωγής εξοπλιστικών – Πρώτο συμβόλαιο με την ισραηλινή Rafael
Το εργοστάσιο στο Όσναμπρουκ αναμένεται να μετατραπεί σταδιακά σε κέντρο ανάπτυξης δυνατοτήτων για την άμυνα και την ασφάλεια, έπειτα από την παύση παραγωγής αυτοκινήτων το 2027
Volkswagen 5
Πόλεμος συμφερόντων για αυτοκρατορία εμφιαλωμένου νερού στην Ουκρανία - Στο στόχαστρο οικογένεια δισεκατομμυριούχων και Ρώσος ολιγάρχης
Το Κίεβο κινεί διαδικασίες για την ανάληψη του ελέγχου της IDS Ukraine, στην οποία συμμετέχει η πάμπλουτη οικογένεια Παταρκατσισβίλι μαζί με Ρώσους επενδυτές
Μπουκάλια με εμφιαλωμένο νερό
Η Σερβία αγνοεί επιδεικτικά την ΕΕ – Με επίσημες τιμές η κηδεία του «χασάπη της Σρεμπρένιτσα» Ράτκο Μλάντιτς, πλήθος κόσμου στο Βελιγράδι
Η ΕΕ είχε προειδοποιήσει το Βελιγράδι να μην προχωρήσει σε δημόσια εξύμνηση ενός ανθρώπου που καταδικάστηκε για τη γενοκτονία της Σρεμπρένιτσα, την πρώτη που αναγνωρίστηκε δικαστικά στην Ευρώπη μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο
Κοριτσάκι φιλάει την εικόνα Ράτκο Μλάντιτς
20