Παρασκευή, 29 Μαρ.
24oC Αθήνα

Συρία: Ακόμα 48 άμαχοι νεκροί στην Ανατολική Γούτα – Έφτασε η βοήθεια του ΟΗΕ με… άδεια φορτηγά

Συρία: Ακόμα 48 άμαχοι νεκροί στην Ανατολική Γούτα – Έφτασε η βοήθεια του ΟΗΕ με… άδεια φορτηγά

Συνεχίζεται με απόλυτη “επιτυχία” η εφαρμογή της εκεχειρίας στην Ανατολική Γούτα στην Συρία, αφού κατά την διάρκεια της νύχτας της Κυριακής (04.03.2018) ακόμα 48 άμαχοι σκοτώθηκαν από επιδρομές του Συριακού στρατού.

Οι άμαχοι έχασαν τη ζωή τους στην περιοχή της Ντούμα, μια από τις μεγαλύτερες κοινότητες στην Ανατολική Γούτα και στην Χαμουριγέ, ενώ μεταξύ τους ήταν και 11 παιδιά.

Οι κυβερνητικές δυνάμεις ελέγχουν πλέον το ένα τρίτο της Ανατολικής Γούτα. “Οι κυβερνητικές δυνάμεις ελέγχουν εφεξής το 33%, δηλαδή το ένα τρίτο” του θύλακα αυτού των περίπου 100 τετραγωνικών χιλιομέτρων”, δήλωσε ο διευθυντής του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Ράμι Αμπντέλ Ραχμάν. “Προελαύνουν γρήγορα καθώς οι επιχειρήσεις γίνονται κυρίως στις αγροτικές ζώνες”, σημείωσε.

Έφτασε η αυτοκινητοπομπή για την βοήθεια με… άδεια φορτηγά

Εν τω μεταξύ η πρώτη οχηματοπομπή από την κήρυξη της εκεχειρίας έφτασε στην περιοχή, έχοντας ωστόσο φορτηγά… σχεδόν άδεια.

Κι αυτό γιατί αν και η οχηματοπομπή αυτή μεταφέρει ιατρική βοήθεια «και τρόφιμα για 27.500 ανθρώπους που έχουν ανάγκη», το Ocha δηλώνει ότι «δεν έλαβε άδεια για να μεταφέρει ζωτικής σημασίας ιατρική βοήθεια».

«Κατά συνέπεια, τρία από τα 46 φορτηγά που στάλθηκαν σήμερα στην Ντούμα είναι σχεδόν άδεια», υπογράμμισε αξιωματούχος του Ocha στη Δαμασκό, η Λίντα Τομ.

Αξιωματούχος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας δήλωσε πως οι συριακές αρχές αφαίρεσαν τα περισσότερα ιατρικά υλικά από τα οχήματα, περιλαμβανομένων σετ χειρουργικών εργαλείων, ινσουλίνης, εξοπλισμού αιμοδιάλυσης και άλλων υλικών. Ο αξιωματούχος του ΠΟΥ τόνισε πως Σύροι κυβερνητικοί αξιωματούχοι απέρριψαν το 70% των υλικών που είχαν ετοιμάσει για τη σημερινή οχηματοπομπή, περιλαμβανομένων όλων των εργαλείων για την περιποίηση τραυμάτων, χειρουργικών εργαλείων, εξοπλισμού αιμοδιάλυσης και ινσουλίνης.

Σύμφωνα με το Ρόιτερς, στο σημείο διέλευσης στην ανατολική Γούτα έφθασαν μαζί με την οχηματοπομπή και άδεια λεωφορεία που έστειλε η κυβέρνηση προκειμένου να απομακρυνθούν άμαχοι που θα ήθελαν να εγκαταλείψουν τον θύλακα.

Νωρίτερα, μιλώντας στο σημείο διέλευσης στην ανατολική Γούτα, υψηλόβαθμος αξιωματούχος του ΟΗΕ στη Συρία, ο Άλι αλ-Ζα’τάρι, που συνοδεύει την οχηματοπομπή των 46 φορτηγών ότι δεν είναι «καθόλου ευτυχής που ακούει τους σφοδρούς βομβαρδισμούς που σημειώνονται γύρω μας». Ο Ζα’τάρι πρόσθεσε πως η ασφάλεια του προσωπικού της οχηματοπομπής είναι ύψιστης προτεραιότητας και «πρέπει να έχουμε εγγυήσεις ότι θα μπορέσουμε να διανείμουμε ανθρωπιστική βοήθεια υπό καλές συνθήκες».

Προχωρά με κάθε κόστος ο Άσαντ

Η υποστηριζόμενη από τη σύμμαχο Ρωσία κυβέρνηση του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ δεν έκρυψε ποτέ την αποφασιστικότητά της να ανακαταλάβει τον ανταρτοκρατούμενο αυτόν θύλακα, ακόμα κι αν χρειάζεται να αψηφίσει την εκεχειρία που επέβαλε ο ΟΗΕ.

Οι περίπου 400.000 κάτοικοι του οποίου ζουν σε υπόγεια για να γλιτώσουν από τους βομβαρδισμούς των κυβερνητικών δυνάμεων και αντιμετωπίζουν καθημερινά μεγάλες ελλείψεις σε τρόφιμα και φάρμακα.

“Η επιχείρηση πρέπει να συνεχιστεί”, δήλωσε ωστόσο χθες ο πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ.  Οι μάχες συνεχίζονται εξάλλου παρά την καθημερινή πεντάωρη εκεχειρία που τίθεται σε ισχύ κατά τη διάρκεια της ημέρας εδώ και σχεδόν μια εβδομάδα, κατόπιν πρωτοβουλίας της Ρωσίας, στην Ανατολική Γούτα, η οποία έχει μετατραπεί, όπως είπε ο ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, σε “κόλαση επί της γης”.

Ο ρωσικός στρατός ανακοίνωσε παράλληλα σήμερα ότι οι αντάρτες που ελέγχουν το μεγαλύτερο μέρος του θύλακα υποσχέθηκαν να επιτρέψουν στους αμάχους να εγκαταλείψουν την Ανατολική Γούτα με αντάλλαγμα όμως ανθρωπιστική βοήθεια, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ίντερφαξ.

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων δηλώνει ότι περισσότεροι από 700 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στην Ανατολική Γούτα τις δύο τελευταίες εβδομάδες από τις 18 Φεβρουαρίου οπότε η κυβέρνηση και οι σύμμαχοί της άρχισαν τον σφοδρό βομβαρδισμό του θύλακα προετοιμάζοντας την χερσαία επίθεση που εξαπέλυσαν πριν από μια εβδομάδα.

Έρευνα του ΟΗΕ για την “πολιορκία” του Συριακού Στρατού

Στο μεταξύ το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ υιοθέτησε σήμερα απόφαση με την οποία αξιώνει να αρχίσει έρευνα για την πολιορκία του θύλακα της Ανατολικής Γούτα από τον συριακό στρατό, εξαιτίας της οποίας έχουν χάσει τη ζωή τους πολλοί άμαχοι.

Το κείμενο αυτό, το οποίο είχε προτείνει η Βρετανία, υιοθετήθηκε με 29 ψήφους υπέρ από τα 47 κράτη που έχουν σήμερα έδρα έναντι 4 που τάχθηκαν κατά και 14 αποχών.

Με αυτήν το Συμβούλιο αξιώνει η Ανεξάρτητη Διεθνής Επιτροπή Έρευνας για τη Συρία να “ξεκινήσει επειγόντως μια συνολική και ανεξάρτητη έρευνα για τα πρόσφατα γεγονότα” στην Ανατολική Γούτα.

Με την απόφαση αυτή ζητείται επίσης η εφαρμογή της εκεχειρίας των 30 ημερών που ψήφισε στις 24 Φεβρουαρίου το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ –αλλά εξακολουθεί να μην εφαρμόζεται– για να χορηγηθεί βοήθεια στους περίπου 400.000 κατοίκους του θύλακα που αντιμετωπίζουν τις μεγάλες ελλείψεις σε τρόφιμα και φάρμακα.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις