Κόσμος

Συρία: Αναφορές για απόπειρα πραξικοπήματος κατά του προέδρου Άσαντ

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Καζάνι που βράζει η Συρία. Τη στιγμή που οι τζιχαντιστές κάνουν «παρέλαση» στο Χαλέπι, υπάρχουν αρκετές πληροφορίες πως μέλη του στρατού επιχείρησαν το βράδυ του Σαββάτου (30.11.2024) να κάνουν πραξικόπημα κατά του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.

Οι πληροφορίες για το πραξικόπημα στη Συρία δεν έχουν επιβεβαιωθεί.

Ισραηλινά και τουρκικά μέσα ξεκίνησαν να μεταδίδουν την πληροφορία τη στιγμή μάλιστα που ακούστηκαν πυροβολισμοί στην καρδιά της χώρας, τη Δαμασκό.

«Ισχυροί πυροβολισμοί ακούγονται στη Δαμασκό ενώ οι κινήσεις κατά του Άσαντ δρομολογούνται από τον αξιωματικό των μυστικών υπηρεσιών Χουσάμ Λούκα και τους συμμάχους του», ανέφερε το Visegrad 24.

«Η κατάσταση στη Συρία εξελίσσεται ραγδαία. Ευρείες αναφορές (και πλάνα) για συγκρούσεις στο κέντρο της Δαμασκού, μεταξύ άλλων έξω από το Four Seasons, εν μέσω ισχυρισμών για πραξικόπημα.

Πρώην ένοπλες παρατάξεις της αντιπολίτευσης στο νότο εμπλέκονται επίσης σε συγκρούσεις με δυνάμεις του καθεστώτος», έγραψε στο Χ ο Charles Lister, διευθυντής του Ινστιτούτου Μέσης Ανατολής.

Νωρίτερα σήμερα ο Μπασάρ αλ Άσαντ δήλωσε πως η Συρία είναι έτοιμη να νικήσεις τους τρομοκράτες.

«Η Συρία συνεχίζει να υπερασπίζεται τη σταθερότητα και την εδαφική της ακεραιότητα ενάντια σε όλους τους τρομοκράτες και τους υποστηρικτές τους και είναι σε θέση, με τη βοήθεια των συμμάχων και φίλων της, να τους νικήσει και να τους εξαλείψει, ανεξάρτητα από την ένταση των επιθέσεων τους», ξεκαθάρισε ο Σύρος πρόεδρος σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον ομόλογό του των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

Υπενθυμίζεται πως η επίθεση των τζιχαντιστών και των ομάδων αναρτών στη βορειοδυτική Συρία κατά του καθεστώτος είναι η μεγαλύτερη που έχει γίνει εδώ και χρόνια.

Συγκρούσεις στη Δαμασκό

Ενώ οι αναφορές για πραξικόπημα στη Συρία κατά του Μπασάρ αλ Άσαντ έχουν πάρει «φωτιά», πηγές της κυβέρνησης αναφέρουν πως μονάδες υπό τη διοίκηση του αρχηγού της 4ης Μεραρχίας, Maher al-Assad, εμπλέκονται σε συγκρούσεις με άγνωστα άτομα στην περιοχή της Δαμασκού.

Πολλοί χρήστες έχουν κατακλύσει τα social media με βίντεο που δείχνει ανάστατο τον στρατό μέσα στη Δαμασκό.

Την ίδια στιγμή, οι δυνάμεις του καθεστώτος προσπαθούν να ελέγξουν τους τζιχαντιστές και τους συμμάχους τους οι οποίοι τις τελευταίες ημέρες έχουν καταλάβει το Χαλέπι (2η μεγαλύτερη πόλης της Συρίας και την πόλη Σαρακέμπ.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Το Ιράν προειδοποιεί ότι κάθε εγκατάσταση που επιτρέπει στις ΗΠΑ να επιτεθεί είναι νόμιμος στόχος – Σε αποκλιμάκωση καλούν Κατάρ και Κίνα
«Κάθε υποστήριξη που παρέχεται στον επιθετικό αμερικανικό στρατό για να παραβιάσει την κυριαρχία και το έδαφος του ισλαμικού Ιράν θα είναι νόμιμος στόχος των ενόπλων δυνάμεων» προειδοποιεί η Τεχεράνη
Ιράν
Ο Τραμπ τα έβαλε με όλους στην Άγκυρα: Τέλος η εκεχειρία με το Ιράν, είναι άρρωστοι – «Φρικτή» η Ισπανία, δυσαρέσκεια για ΝΑΤΟ
Σφοδρά πυρά κατά συμμάχων του ΝΑΤΟ, αλλά και του Ιράν, εξαπέλυσε εκ νέου το πρωί της Τετάρτης (08.07.2026) από τη Συνόδο ο Τραμπ - «Μου αρέσει ο Ρούτε, ο Ερντογάν και ο Μπίμπι - Είμαι θαυμαστής του Σι»
Τραμπ
Ανανεώθηκε πριν 23 λεπτά
12
Άφαντη η Ελληνίδα που βρέθηκε ζωντανή μέσα σε χαλάσματα κτιρίου στη Βενεζουέλα - «Χτενίζουν» την περιοχή για να την βρουν
Η τύχη της παραμένει άγνωστη, καθώς, λόγω της κατάρρευσης των κρατικών δομών στη Βενεζουέλα, δεν υπάρχει κανένα επίσημο αρχείο για τους διασωθέντες ή τους τραυματίες
βενεζουέλα