Παρασκευή, 26 Απρ.
17oC Αθήνα

Συρία: Δεκάδες οι νεκροί από τις αεροπορικές επιδρομές της Τουρκίας – «Θα απαντήσουμε» λένε οι Κούρδοι

Συρία: Δεκάδες οι νεκροί από τις αεροπορικές επιδρομές της Τουρκίας – «Θα απαντήσουμε» λένε οι Κούρδοι
Φωτογραφία Reuters

Τουλάχιστον 31 νεκρούς, οι περισσότεροι εκ των οποίων είναι Κούρδοι μαχητές και Σύροι στρατιώτες, από τις επιδρομές της Τουρκίας στη βόρεια Συρία καταγράφει στον νεότερο απολογισμό του το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Την ίδια ώρα, η Τουρκία κάνει λόγο για 89 νεκρούς και καταστροφές αποθηκών πυρομαχικών και καταφυγίων στη βόρεια Συρία, από τις αεροπορικές επιδρομές που εξαπέλυσε χθες (20.11.2022) βράδυ στις επαρχίες Ράκα και Χασάκε, μετά το σόου του Ερντογάν, όπου του παρουσιάζουν την επονομαζόμενη επιχείρηση «Γαμψό Ξίφος» σε χάρτες μπροστά στον φακό της κάμερας.

Οι αεροπορικές επιδρομές της Τουρκίας στη βόρεια Συρία γίνονται ως αντίποινα της Άγκυρας στην αιματηρή επίθεση της περασμένης Κυριακής στην Κωνσταντινούπολη. Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, έπεσαν νεκροί 18 Κούρδοι μαχητές και μέλη τοπικών συμμαχικών δυνάμεων, 12 Σύροι στρατιώτες καθώς και ένας άμαχος ενώ τραυματίστηκαν και άλλοι 40 άνθρωποι.

Το τουρκικό υπουργείο Άμυνας, ωστόσο, ανεβάζει κατά πολύ τον αριθμό των νεκρών, κάνοντας λόγο για 89 και προσθέτει ότι «οι λεγόμενοι διευθυντές της τρομοκρατικής οργάνωσης ήταν ανάμεσα σε εκείνους που εξουδετερώθηκαν» στις επιδρομές στο Καντίλ, το Άσος και το Χακούρκ στο Ιράκ και το Κομπάνι, το Ταλ Ρίφατ, το Τσίζρε και το Ντέρικ στη βόρεια Συρία.

Από την πλευρά τους, οι δυνάμεις υπό την ηγεσία των Κούρδων της Συρίας δήλωσαν ότι θα ανταποδώσουν τα τουρκικά πλήγματα που έγιναν κατά τη διάρκεια της νύχτας στις περιοχές που τελούν υπό τον έλεγχό τους στη βορειοανατολική Συρία.

«Οι επιθέσεις αυτές από τις τουρκικές κατοχικές δυνάμεις δεν θα μείνουν αναπάντητες», ανέφεραν σε μια ανακοίνωση οι υποστηριζόμενες από τις ΗΠΑ Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) υπό την ηγεσία της πολιτοφυλακής Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG).

Το σόου Ερντογάν στις κάμερες

Με το που επέστρεψε από τη Σύνοδο Κορυφής των G20 στην Ινδονησία, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έδωσε την εντολή για την επίθεση της Τουρκίας στη Συρία, αφού τον ενημέρωσε ο Χουλουσί Ακάρ για αυτή, παρουσιάζοντάς του και τους αντίστοιχους χάρτες της επιχείρησης «Γαμψό Ξίφος».

Ο Τούρκος πρόεδρος κάθεται στην κεφαλή ενός τραπεζιού και παρατηρεί τους χάρτες μπροστά του, ενώ ο Ακάρ του αναλύει πως θα γίνει η επίθεση των τουρκικών δυνάμεων. Στην αίθουσα παρίστανται και στρατιωτικοί αξιωματούχοι της Τουρκίας.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφίες: Reuters

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις