Κόσμος

Συρία: «Δεν υπάρχουν αποδείξεις για χρήση χημικών όπλων»

«Δεν έχουμε καταγράψει καμία χημική επίθεση στα βουνά της Λαττάκειας».

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανακοίνωσε σήμερα ότι δεν διαθέτει επαρκείς «αποδείξεις» ότι η συριακή κυβέρνηση εξαπέλυσε την Κυριακή χημική επίθεση στο βορειοδυτικό τμήμα της χώρας, όπως καταγγέλλουν οι ΗΠΑ.

Η τζιχαντιστική οργάνωση Χάγιατ Ταχρίρ αλ Σαμ, στην οποία κυριαρχεί το πρώην παρακλάδι της αλ Κάιντα, κατηγόρησε την Κυριακή μέσω του οργάνου προπαγάνδας του Eba τις κυβερνητικές δυνάμεις της Συρίας ότι εξαπέλυσαν επίθεση με χλώριο εναντίον των μαχητών της στο βόρειο τμήμα της επαρχίας Λαττάκεια.

«Δεν διαθέτουμε καμία απόδειξη ότι υπήρξε επίθεση», δήλωσε ο διευθυντής του Παρατηρητηρίου Ράμι Άμπντελ Ράχμαν. «Δεν έχουμε καταγράψει καμία χημική επίθεση στα βουνά της Λαττάκειας», πρόσθεσε.

Απειλούν οι ΗΠΑ

Οι ΗΠΑ έκαναν λόγο χθες Τρίτη για «ενδείξεις», σύμφωνα με τις οποίες ότι το καθεστώς του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ εξαπέλυσε νέα «επίθεση» με τη «χρήση χημικών όπλων» στη Συρία στις 19 Μαΐου και απείλησαν με αντίποινα.

«Βρισκόμαστε ακόμη στο στάδιο της συλλογής πληροφοριών για αυτό το συμβάν, αλλά επαναλαμβάνουμε την προειδοποίησή μας: εάν το καθεστώς Άσαντ χρησιμοποιήσει χημικά όπλα, οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί μας θα προχωρήσουμε σε ταχεία και αρμόζουσα αντίδραση», δήλωσε η Μόργκαν Ορτέιγκους, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Ούτε και οι Σύροι διασώστες, γνωστοί και ως Λευκά Κράνη, διαθέτουν «προς το παρόν καμία πληροφορία για αυτή την επίθεση».

Από την πλευρά του ο συριακός στρατός διέψευσε ήδη από την Κυριακή τις πληροφορίες αυτές, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για μια «κατασκευασμένη» είδηση, όπως δήλωσε στρατιωτική πηγή στην φιλοκυβερνητική εφημερίδα Al Watan.

Σύμφωνα με τον Άμπντελ Ράχμαν, μόνο οι τζιχαντιστές ήταν παρόντες στην περιοχή όπου φέρεται να εξαπολύθηκε η επίθεση, γεγονός που καθιστά σχεδόν αδύνατη την ανεξάρτητη επιβεβαίωση του συμβάντος. «Δεν υπάρχουν άμαχοι στην περιοχή», τόνισε.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ο Μαδούρο και η σύζυγός του τραυματίστηκαν κατά την έφοδο «αστραπή» των ΗΠΑ στο Καράκας: Χτύπησαν σε τοίχους και πόρτες προσπαθώντας να κρυφτούν
Οι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο για μώλωπες και ελαφρούς τραυματισμούς, χωρίς ενδείξεις άσκησης βίας από άνδρες της επίλεκτης Delta Force των ΗΠΑ
Ο Νικολάς Μαδούρο και η σύζυγός του, Σίλια Φλόρες
Ο Ντόναλντ Τραμπ μπορεί να «αρπάξει» τη Γροιλανδία με 4 απλά βήματα - Ανάλυση Politico
Η επιμονή του Ντόναλντ Τραμπ για τη Γροιλανδία δεν αποτελεί πλέον απλώς μια αμφιλεγόμενη ιδέα, αλλά αποτελεί ένα πολυεπίπεδο σχέδιο με σαφή στάδια, που θυμίζει σε ανησυχητικό βαθμό τη ρωσική επεκτατική στρατηγική
Δανική σημαία κυματίζει δίπλα στο άγαλμα του Χανς Έγκεντε στο Νουούκ της Γροιλανδίας 10
Ο Ντόναλντ Τραμπ έβαλε σε εφαρμογή το σχέδιό του: «Η Βενεζουέλα “παραδίδει” 50 εκατ. βαρέλια πετρέλαιο στις ΗΠΑ»
Η τιμή του αμερικανικού πετρελαίου υποχώρησε περίπου κατά 1 δολάριο ανά βαρέλι, ή λίγο κάτω από 2%, στα 56 δολάρια, αμέσως μετά την ανακοίνωση του Τραμπ στο Truth Social
Ντόναλντ Τραμπ