Κόσμος

Συρία: Ειδικό δικαστήριο για τα εγκλήματα των τζιχαντιστών ζητούν οι Κούρδοι

Οι Κούρδοι στη Συρία ζητούν την δημιουργία ενός ειδικού διεθνούς δικαστηρίου για τα εγκλήματα των τζιχαντιστών στη χώρα.
Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Το Ισλαμικό Κράτος κατηγορείται πως διέπραξε πολλά εγκλήματα στις περιοχές που έλεγχε στη Συρία και το Ιράκ όπως ομαδικές εκτελέσεις, βιασμούς και απαγωγές, από το 2014 μέχρι το 2019. Επίσης για την ευθύνη που έχει αναλάβει για επιθέσεις σε αρκετές άλλες χώρες.

[read4more]

Μετά την κατάληψη του τελευταίου προπυργίου του Ισλαμικού Κράτους, στο Μπαγούζ στη Συρία η αραβοκουρδική συμμαχία ανακοίνωσε πως έχει αιχμαλωτίσει πάνω από 5.000 τζιχαντιστές που πλέον κρατούνται σε φυλακές της αυτόνομης κυβέρνησης που έχουν εγκαθιδρύσει ντε φάκτο οι Κούρδοι στις περιοχές που ελέγχουν στη βορειοανατολική Συρία.

Οι κρατούμενοι προέρχονται από τη Συρία, το Ιράκ ενώ υπάρχουν και χίλιοι αλλοδαποί, όπως επεσήμανε ο Άμπντελ Κάριμ Όμαρ, αξιωματούχος της κυβέρνησης των Κούρδων. Αφού ζήτησαν μάταια από τις χώρες καταγωγής τους να τους δεχθούν πίσω, οι κουρδικές αρχές φαίνεται ότι άλλαξαν στρατηγική όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Ζητάμε από τη διεθνή κοινότητα να δημιουργήσει ένα ειδικό διεθνές δικαστήριο στη βορειοανατολική Συρία», επεσήμαναν οι SDF και η αυτόνομη κουρδική κυβέρνηση καθώς η δημιουργία ενός τέτοιου δικαστηρίου θα επιτρέψει «οι δίκες να γίνουν με δίκαιο τρόπο, βάσει του διεθνούς δικαίου και με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα», πρόσθετε η ανακοίνωση.

Μιλώντας στο BBC ο Όμαρ, που είναι αρμόδιος για εξωτερικές υποθέσεις, εξήγησε ότι το γεγονός ότι λίγες χώρες έχουν επαναπατρίσει πολίτες τους που είχαν ενταχθεί στο Ισλαμικό Κράτος, έχει αυξήσει τα προβλήματα της κουρδικής κυβέρνησης.

Οι κουρδικές αρχές δυσκολεύονται να διαχειριστούν τους κρατούμενους που βρίσκονται στις φυλακές τους, πόσο δε μάλλον να τους δικάσουν, επεσήμανε ο απεσταλμένος του BBC στη Συρία Αλίμ Μακμπούλ.

Από την πλευρά του ο Αμερικανός απεσταλμένος στη Συρία, Τζέιμς Τζέφρι δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι προτεραιότητα τώρα είναι ο επαναπατρισμός των αλλοδαπών τζιχαντιστών και «να πειστούν οι χώρες να δεχθούν πίσω τους ξένους μαχητές».

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι Ιρακινοί και οι Σύροι θα πρέπει να σταλούν στις πατρίδες τους «για να αποριζοσπαστικοποιηθούν και να επανενταχθούν στην κοινωνία ή, σε κάποιες περιστάσεις, για να τιμωρηθούν», ενώ οι άλλες χώρες θα πρέπει να ενθαρρυνθούν να «επαναπατρίσουν τους πολίτες τους».

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Microsoft: Μαζικές περικοπές προσωπικού – 4.800 απολύσεις και ακόμη 1.600 αποχωρήσεις έως το 2027
Οι 1.600 θέσεις που καταργούνται άμεσα προέρχονται από τη θυγατρική βιντεοπαιχνιδιών Xbox - Οι θέσεις που θα καταργηθούν δεν θα αντικατασταθούν από την Τεχνητή Νοημοσύνη, διαβεβαιώνει η εταιρεία
Microsoft
Σύνοδος ΝΑΤΟ: «Φρούριο» η Άγκυρα για τον Τραμπ – 1.000 άτομα στην αμερικανική αποστολή, έλεγχοι με ακτίνες Χ στο ξενοδοχείο όπου θα μένει
Αύριο Τρίτη (07.07.2026) στις 15:00 η συνάντηση Ερντογάν με Τραμπ - Αναλυτικά το πρόγραμμα του αμερικανού προέδρου - Στην Άγκυρα βρίσκεται ήδη ο Μαρκ Ρούτε
Το ξενοδοχείο στην Άγκυρα όπου θα μένει ο Τραμπ
Αλεξέι Ναβάλνι: Κυρώσεις από τη Βρετανία σε 2 ρωσικά ινστιτούτα και 7 επτά πρόσωπα για τη δηλητηρίαση του
«Η επαναλαμβανόμενη χρήση χημικών όπλων από τη Ρωσία συνιστά κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου και άμεση απειλή για την παγκόσμια ασφάλεια», τόνισε η υπουργός Εξωτερικών Ιβέτ Κούπερ
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ REUTERS
Σκληρό μάθημα Καρόλου στον Χάρι μετά το χάος με τη διαμονή του: «Το Μπάκιγχαμ δεν είναι ξενοδοχείο της τελευταίας στιγμής»
Ο βασιλιάς Κάρολος έχασε την υπομονή του κι έκλεισε τις πόρτες του Μπάκιγχαμ στον πρίγκιπα Χάρι, αφού άργησε να απαντήσει στην πρόσκληση φιλοξενίας
Βασιλιάς Κάρολος - πρίγκιπας Χάρι
Αναχαιτίστηκε ρωσικό αεροπλάνο κοντά σε βρετανικό αεροπλανοφόρο στη Θάλασσα της Νορβηγίας – Η ανακοίνωση του βρετανικού ΥΠΑΜ
Το περιστατικό σημειώθηκε στις 2 Ιουλίου όταν το βρετανικό αεροπλανοφόρο συμμετείχε σε αποστολή αποτροπής του ΝΑΤΟ στον Βόρειο Ατλαντικό
Ρωσικό αεροπλάνο αναχαιτίστηκε από βρετανικά μαχητικά