Παρασκευή, 29 Μαρ.
23oC Αθήνα

Συρία: Εμποδίστηκε η ανθρωπιστική βοήθεια στις πληγείσες από τον σεισμό περιοχές του Χαλεπίου

Συρία: Εμποδίστηκε η ανθρωπιστική βοήθεια στις πληγείσες από τον σεισμό περιοχές του Χαλεπίου

Η κυβέρνηση στη Συρία, αλλά και οι δυνάμεις ανταρτών που υποστηρίζονται από την Τουρκία εμπόδισαν περισσότερα από 100 φορτηγά που μετέφεραν ανθρωπιστική βοήθεια να μπουν σε δύο ζώνες στην επαρχία του Χαλεπίου που επλήγη από τον φονικό σεισμό του περασμένου μήνα, ανακοίνωσε σήμερα η Διεθνής Αμνηστία.

Η βοήθεια, η οποία περιελάμβανε τρόφιμα, ιατρικές προμήθειες, σκηνές και καύσιμα, είχε σταλεί από κουρδικές αρχές, ανέφερε η οργάνωση.

Όπως τόνισε, η συριακή κυβέρνηση εμπόδισε 100 φορτηγά που μετέφεραν τρόφιμα, ιατρικές προμήθειες και σκηνές να εισέλθουν σε περιοχές της πόλης του Χαλεπίου όπου η πλειοψηφία των κατοίκων είναι Κούρδοι.

Στη βόρεια Συρία, αντάρτες εμπόδισαν 30 φορτηγά που μετέφεραν καύσιμα και άλλη βοήθεια να εισέλθουν στο Αφρίν, έναν θύλακα που οι τουρκικές δυνάμεις και οι αντάρτες σύμμαχοί τους ελέγχουν από τότε που εκδίωξαν τους Κούρδους μαχητές το 2018.

Περίπου 5.700 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τον σεισμό της 6ης Φεβρουαρίου και τους μετασεισμούς στη Συρία, η οποία, έπειτα από 12 χρόνια ένοπλων συγκρούσεων, έχει κατακερματιστεί σε περιοχές αντιμαχόμενων δυνάμεων, και όπου οι παραδόσεις βοήθειας είναι εδώ και καιρό περίπλοκες. Η επαρχία του Χαλεπίου χωρίζεται σε ζώνες που ελέγχονται από την κυβέρνηση, τους Κούρδους και τους αντάρτες.

Αυτές οι περιφερειακές εχθρότητες συνεχίστηκαν σε μεγάλο βαθμό μετά την καταστροφή, προκαλώντας κατηγορίες ότι πολιτικοποιείται η παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας.

«Αυτά τα πολιτικά υποκινούμενα εμπόδια στην παράδοση κρίσιμης βοήθειας είχαν τραγικές συνέπειες, ειδικά για τις ομάδες έρευνας και διάσωσης που χρειάζονται καύσιμα για να χειριστούν μηχανήματα», δήλωσε η Άγια Μαϊζούμπ, αναπληρώτρια διευθύντρια της Διεθνούς Αμνηστίας για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική.

Η Μαϊζούμπ ανέφερε ότι όλες οι πλευρές της σύγκρουσης θα πρέπει να διασφαλίσουν ότι οι άμαχοι «έχουν απεριόριστη πρόσβαση σε βοήθεια».

Τα Ηνωμένα Έθνη και άλλες ανθρωπιστικές οργανώσεις έχουν επίσης επικρίνει τις σκληροπυρηνικές ισλαμιστικές δυνάμεις στη βόρεια Συρία ότι εμποδίζουν την παροχή βοήθειας που προέρχεται από ζώνες που ελέγχονται από την κυβέρνηση.

Μέχρι στιγμής, η περισσότερη βοήθεια σε περιοχές της Συρίας που ελέγχονται από την αντιπολίτευση έχει προέλθει από τρία συνοριακά περάσματα με τη γειτονική Τουρκία – δύο από τα οποία άνοιξαν κατ’ εξαίρεση με την έγκριση του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.

Η βοήθεια σε ζώνες που ελέγχονται από την κυβέρνηση έχει φτάσει με αεροπλάνα, φορτηγά και διά θαλάσσης.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις