Κόσμος

Συρία: Φρίκη χωρίς τέλος! 150 νεκροί σε 24 ώρες

Με σφοδρότητα συνεχίζονται οι μάχες ανάμεσα σε τζιχαντιστές και στρατό στη Συρία. Μόνο σε 24 ώρες υπάρχουν 150 νεκροί!

Το σοκαριστικό απολογισμό των μαχών στην κεντρική Συρία έδωσε στη δημοσιότητα το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Εδώ και μέρες, τα στρατεύματα του Μπασάρ αλ Άσαντ συγκρούονταν με τζιχαντιστές στην Ουκαϊριμπάτ, μια μικρή πόλη στην επαρχία Χάμα.

Με την υποστήριξη της Πολεμικής Αεροπορίας της Συρίας και της Ρωσίας, κατάφεραν, την Κυριακή (03.09.2017) να ανακαταλάβουν την πόλη, το τελευταίο προπύργιο στρατηγικής σημασίας του Ισλαμικού Κράτους στην επαρχία.

Την Παρασκευή, οι κυβερνητικές δυνάμεις είχαν πάρει τον έλεγχο της πόλης αλλά τον έχασαν μία ημέρα αργότερα όταν οι τζιχαντιστές εξαπέλυσαν αντεπίθεση.

«Τις τελευταίες 24 ώρες, 120 μαχητές του Ισλαμικού Κράτους σκοτώθηκαν στις μάχες στην Ουκαϊριμπάτ και τα περίχωρά της, ενώ 35 στρατιώτες του καθεστώτος και σύμμαχοί τους επίσης σκοτώθηκαν», διευκρίνισε μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο ο διευθυντής της ΜΚΟ, ο Ράμι Άμπντελ Ραχμάν.

Κατατροπόντονται οι τζιχαντιστές

Μετά την απώλεια αυτής της πόλης οι τζιχαντιστές δεν ελέγχουν πλέον παρά μόνο μερικά χωριά στην περιοχή αυτή, στο ανατολικό τμήμα της επαρχίας.

Οι τζιχαντιστές είχαν καταλάβει την Ουκαϊριμπάτ το 2014.

Τη χρησιμοποιούσαν ως βάση για να εξαπολύουν επιθέσεις στην επαρχία Χάμα, ιδίως σε έναν «κρίσιμης» σημασίας οδικό άξονα ο οποίος συνδέει την επαρχία του Χαλεπιού με τον νότο της χώρας.

Έπειτα από την κατάληψη μεγάλων εκτάσεων του Ιράκ και της Συρίας το 2014, οι τζιχαντιστές υφίστανται τους τελευταίους μήνες βαριές ήττες.

Στη de facto πρωτεύουσά τους, τη Ράκα, οι τζιχαντιστές είναι αντιμέτωποι με μια συνεχιζόμενη ευρείας κλίμακας επιχείρηση των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων.

Πρόκειται για τη συμμαχία Αράβων και Κούρδων που υποστηρίζεται από την Ουάσινγκτον.

Την Παρασκευή, οι συμμαχικές δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι κατέλαβαν την παλιά πόλη της Ράκας.

Πλησίασαν, έτσι, στη ζώνη όπου είναι οχυρωμένοι οι τζιχαντιστές, στην καρδιά του πυκνοκατοικημένου αστικού κέντρου.

Το Ισλαμικό Κράτος βρίσκεται επίσης υπό πίεση στη Ντέιρ Εζόρ (ανατολικά), την τελευταία επαρχία της Συρίας που ελέγχει.

Ο στρατός προελαύνει με την υποστήριξη της Ρωσίας από τον Μάιο, όταν άρχισε μια γενικευμένη έφοδο για να διώξει τους τζιχαντιστές από μια περιοχή της ερήμου.

Η περιοχή αυτή εκτείνεται από την κεντρική Συρία ως τα σύνορα με το Ιράκ και την Ιορδανία.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Εκκενώθηκε προληπτικά το συνεδριακό κέντρο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Ντάβος μετά από αναφορές για παράξενη μυρωδιά
Σύμφωνα με αναφορές, πυρκαγιά ξέσπασε σε μια ξύλινη καλύβα κοντά στο ξενοδοχείο που στεγάζει το συνεδριακό κέντρο, προκαλώντας την εκκένωση του κτιρίου
Πυροσβέστες έξω από το Συνεδριακό Κέντρο κατά τη διάρκεια ενός συμβάντος στην 56η ετήσια συνάντηση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (WEF) στο Νταβός
Η Κριστίν Λαγκάρντ αποχώρησε από δείπνο στο Ντάβος: Δεν άντεξε τα σχόλια για την Ευρώπη από τον Αμερικανό υπουργό Εμπορίου
Ο διευθύνοντας σύμβουλο της BlackRock τερμάτισε το δείπνο πριν το επιδόρπιο, μετά το περιστατικό με τις διαμαρτυρίες, καθώς οι καλεσμένοι άρχισαν να αποχωρούν
Η Κριστίν Λαγκάρντ 6
Ο Τραμπ προσκάλεσε τον πάπα να συμμετάσχει στο «Συμβούλιο Ειρήνης» - Επιφυλακτικό το Βατικανό
Η τελική απόφαση της Αγίας Εδρας αναμένεται με ενδιαφέρον, καθώς ενδεχόμενη συμμετοχή του ποντίφικα θα προσέδιδε ιδιαίτερο διεθνές και συμβολικό βάρος στη νέα αυτή αμερικανική πρωτοβουλία
Ο πάπας Λέων