Παρασκευή, 10 Μαΐ
18oC Αθήνα

Συρία: Γαλλία και Ηνωμένο Βασίλειο θα διατηρήσουν τον στρατό τους στην περιοχή

Συρία: Γαλλία και Ηνωμένο Βασίλειο θα διατηρήσουν τον στρατό τους στην περιοχή
photo Reuters

Μπορεί οι ΗΠΑ να αποχωρούν στρατιωτικά από τη Συρία, δεν συμβαίνει το ίδιο όμως με τη Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο που θα διατηρήσουν τον στρατό τους.

Οι δυο χώρες συμμετέχουν σε διεθνή συνασπισμό κατά του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία, ο οποίος είναι υπό αμερικανική διοίκηση, η οποία τώρα θα αποχωρήσει μετά την απόφαση Τραμπ.

«Προς το παρόν, φυσικά, παραμένουμε στην Συρία», δήλωσε η Γαλλίδα υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Ναταλί Λουαζό στο δίκτυο CNEWS καθώς όπως πρόσθεσε “ο πόλεμος κατά της τρομοκρατίας δεν τελείωσε”, κάνοντας αναφορά στην επίθεση στο Στρασβούργο που άφησε πίσω της πέντε νεκρούς και έντεκα τραυματίες την προηγούμενη εβδομάδα.

Ο πόλεμος κατά της τρομοκρατίας «έχει καταγράψει μεγάλη πρόοδο. Είναι αλήθεια ότι στον συνασπισμό έχουμε κάνει μεγάλη πρόοδο στην Συρία , αλλά αυτή η μάχη συνεχίζεται, θα συνεχίσουμε να την δίνουμε», κατέληξε.

“Το Ισλαμικό Κράτος δεν έχει σβηστεί από τον χάρτη, ούτε έχουν εξαφανισθεί οι ρίζες του αλλού», δήλωσε από την πλευρά της η υπουργός Άμυνας της Γαλλίας Φλοράνς Παρλί. «Οφείλουμε να νικήσουμε κατά οριστικό τρόπο τους τελευταίους θύλακες της τρομοκρατικής οργάνωσης στη Συρία», πρόσθεσε αναγνωρίζοντας ωστόσο ότι το Ισλαμικό Κράτος είναι περισσότερο αποδυναμωμένο από ποτέ.

«Η μονομερής αμερικανική απόφαση μας κάνει να σκεφτούμε ακόμη περισσότερο την ανάγκη να έχουμε μία αυτονομία λήψης αποφάσεων, μία αυτονομία στρατηγικής στην Ευρώπη. Αυτό δείχνει ότι μπορούμε να έχουμε διαφορετικές προτεραιότητες από τις ΗΠΑ», συνέχισε η Ναταλί Λουαζό.

«Ο συνασπισμός κατά του ισλαμικού Κράτους έχει καταγράψει τεράστια πρόοδο. Από την έναρξη των στρατιωτικών επιχειρήσεων, ο συνασπισμός και οι εταίροι του στην Συρία και στο Ιράκ ανακατέλαβαν τεράστιο τμήμα των εδαφών του Ισλαμικού Κράτους και τις τελευταίες ημέρες καταγράφηκε σημαντική πρόοδος στην ανατολική Συρία που κατέχει το ΙΚ», δήλωσε εκπρόσωπος του βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών και πρόσθεσε πως “μένουν πολλά να γίνουν και δεν πρέπει να παραβλέπουμε την απειλή που αντιπροσωπεύουν. Ακόμη και χωρίς εδάφη, το Ισλαμικό Κράτος παραμένει απειλή”.

Το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών διευκρινίζει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο παραμένει «δεσμευμένο στον διεθνή συνασπισμό και στην εκστρατεία για να αφαιρεθούν από το Ισλαμικό Κράτος εδάφη και να διασφαλισθεί η οριστική του ήττα».

Ο Ντόναλντ Τραμπ έδωσε χθες εντολή για την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων που βρίσκονται στην Συρία, λέγοντας ότι νίκησε την οργάνωση Ισλαμικό Κράτος, σε μία απόφαση που προκάλεσε κατάπληξη και επικρίσεις και εντός του δικού του στρατοπέδου.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις