Παρασκευή, 29 Μαρ.
17oC Αθήνα

Συρία: Η χαρά έγινε θρήνος! 22 νεκροί σε νέα επίθεση αυτοκτονίας [pic, vid]

Συρία: Η χαρά έγινε θρήνος! 22 νεκροί σε νέα επίθεση αυτοκτονίας [pic, vid]

Ματωμένος γάμος στη Συρία. Τζιχαντιστής τρομοκράτης ζωσμένος με εκρηκτικά ανατινάχθηκε κατά τη διάρκεια της τελετής, παρασύροντας μαζί του στο θάνατο τουλάχιστον 22 ανθρώπους.

Όλα έγιναν στην πόλη αλ Χάσακα της βορειοανατολικής Συρίας με στόχο Κούρδους μαχητές. Από την πρώτη στιγμή, μέσω του πρακτορείου ΑΜΑΚ, που πρόσκειται στο Ισλαμικό Κράτος, ο ISIS ανέλαβε την ευθύνη για το νέο λουτρό αίματος, χωρίς ωστόσο να κάνει καμία αναφορά σε γαμήλια τελετή.

Σύμφωνα με ιατρικές πηγές και μια ΜΚΟ, ο καμικάζι αυτοκτονίας πυροδότησε τα εκρηκτικά με τα οποία είχε ζωστεί κατά τη διάρκεια της τελετής. Σκότωσε τουλάχιστον 22 ανθρώπους. Η ανάληψη ευθύνης από το Ισλαμικό Κράτος αναφέρει πως ένα μέλος του «επιτέθηκε εναντίον μιας συγκέντρωσης (κούρδων) μαχητών με αυτόματα όπλα και ένα γιλέκο με εκρηκτικά στην περιφέρεια της πόλης αλ Χάσακα».

Η Χάσακα ελέγχεται από τις κουρδικές δυνάμεις, που μάχονται εναντίον του Ισλαμικού Κράτους εδώ και δύο χρόνια και του έχουν αποσπάσει πολλά προπύργιά του

«Ένας καμικάζι πυροδότησε τα εκρηκτικά με τα οποία είχε ζωστεί μέσα σε μια αίθουσα στο χωριό Ταλ Ταουίλ, βόρεια της Χάσακας, όπου γινόταν ο γάμος ενός μαχητή των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (σ.σ. αραβοκουρδική συμμαχία η οποία πολεμά τους τζιχαντιστές με την υποστήριξη των ΗΠΑ), σκοτώνοντας τουλάχιστον 22 πολίτες, ανάμεσά τους και ο γαμπρός», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ράμι Άμπντελ Ραχμάν, διευθυντής του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

«Τη στιγμή που το ζευγάρι αντάλλασσε όρκους, είδα έναν άνδρα που φορούσε ένα χοντρό μαύρο γιλέκο να περνάει δίπλα μου», αφηγήθηκε ο Άχμαντ, που τραυματίστηκε στο κεφάλι. «Το θεώρησα πολύ περίεργο και μερικά δευτερόλεπτα αργότερα έγινε μια τεράστια έκρηξη. Ο κόσμος έπεσε κάτω, κατόπιν έβλεπα παντού διαμελισμένα πτώματα», πρόσθεσε.

Πολλοί από τους τραυματίες βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση. Μια πηγή σε νοσοκομείο στη Χάσακα δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι η επίθεση είχε «πάνω από 20 νεκρούς και δεκάδες τραυματίες». Συριακά κρατικά μέσα ενημέρωσης έκαναν λόγο για τουλάχιστον 30 νεκρούς.

Δεν επετράπη σε ΜΜΕ να τραβήξουν φωτογραφίες ή βίντεο στον τόπο της επίθεσης. Ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου που έφθασε στο σημείο είδε από την είσοδο της αίθουσας μεγάλο μέρος της να έχει καταρρεύσει και λίμνες αίματος. Σε ένα από τα νοσοκομεία στη Χάσακα είδε επίσης πολυάριθμους τραυματίες, με ματωμένα κεφάλια, ή επιδέσμους στα πρόσωπα.

Η Χάσακα, που ελέγχεται σχεδόν ολόκληρη από τις κουρδικές δυνάμεις, γίνεται συχνά στόχος επιθέσεων του Ισλαμικού Κράτους.

Χάρτης: aljazeera.com

Νωρίτερα χθες Δευτέρα (03.10.2016), δύο βομβιστές-καμικάζι σκότωσαν τουλάχιστον δύο ανθρώπους και τραυμάτισαν πολλούς άλλους στην πόλη Χάμα, η οποία ελέγχεται από τις κυβερνητικές δυνάμεις, σύμφωνα με το συριακό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SANA.

Τα τελευταία πέντε χρόνια ο πόλεμος στη Συρία έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 300.000 νεκρούς και έχει εκτοπίσει εκατομμύρια ανθρώπους.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε