Κόσμος

Συρία: Ισραηλινοί βομβαρδισμοί στην Δαμασκό, τουλάχιστον 2 νεκροί

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Πύραυλοι του Ισραήλ έπληξαν σήμερα (21.02.2024) ένα πολυώροφο κτήριο κατοικιών στη συνοικία Καφρ Σούσα της Δαμασκού, στην Συρία, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 2 άνθρωποι, όπως μετέδωσαν τα κρατικά συριακά μέσα ενημέρωσης και πηγή ασφαλείας.

Στρατιωτική πηγή την οποία επικαλέστηκε η κρατική συριακή τηλεόραση ανέφερε ότι η επίθεση του Ισραήλ στην Δαμασκό σημειώθηκε περίπου στις 9:40 π.μ και ότι προκάλεσε τον τραυματισμό ενός άγνωστου αριθμού ατόμων, ενώ σύμφωνα με την ίδια πηγή οι νεκροί είναι πολίτες.

Η συνοικία φιλοξενεί πολλά κτήρια κατοικιών, σχολεία και ιρανικά πολιτιστικά κέντρα και βρίσκεται κοντά σε ένα αυστηρά φρουρούμενο κτιριακό συγκρότημα που χρησιμοποιούν υπηρεσίες ασφαλείας.

Η ίδια συνοικία είχε γίνει στόχος ισραηλινής επίθεσης τον Φεβρουάριο του 2023, από την οποία είχαν σκοτωθεί Ιρανοί ειδικοί του στρατού.

Αυτήκοοι μάρτυρες άκουσαν πολλές διαδοχικές εκρήξεις. Όπως είπαν οι ίδιοι στο Ρόιτερς, οι εκρήξεις τρόμαξαν τα παιδιά γειτονικού σχολείου και στην περιοχή έσπευσαν ασθενοφόρα.

Η ισραηλινή επίθεση σε κτήριο κατοικιών που σημειώθηκε νωρίτερα σήμερα στη Δαμασκό δεν στοίχισε τη ζωή σε Ιρανούς υπηκόους ή ιρανούς συμβούλους, μετέδωσε το ημιεπίσημο πρακτορείο ειδήσεων SNN.

A view shows a damaged building after, according to Syrian state media reports, several Israeli missiles hit a residential building in the Kafr Sousa district, Damascus, Syria  February 21, 2024. REUTERS

Σήμερα το μεσημέρι, αυτήκοος μάρτυρας είπε στο Ρόιτερς ότι άκουσε μια άλλη ισχυρή έκρηξη στην πρωτεύουσα, η οποία τράνταξε τα τζάμια σπιτιών. Ο τοπικός συριακός ραδιοφωνικός σταθμός Sham FM μετέδωσε ότι ακούστηκαν πολλές εκρήξεις στην πρωτεύουσα χωρίς να διευκρινίζει την αιτία.

Το Ιράν έχει υπάρξει σημαντικός υποστηρικτής του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ στη διάρκεια της 12ετούς σύγκρουσης στη Συρία.

Η υποστήριξη που προσφέρει στη Δαμασκό και στη λιβανέζικη οργάνωση Χεζμπολάχ έχει προκαλέσει τους τακτικούς ισραηλινούς βομβαρδισμούς που έχουν στόχο να περιορίσουν την στρατιωτική ισχύ της Τεχεράνης σε τρίτες χώρες.

Τα πλήγματα αυτά έχουν αυξηθεί παράλληλα με την αναζωπύρωση των περιφερειακών εντάσεων μετά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου που εξαπέλυσε η Χαμάς στο Ισραήλ με περισσότερους από έξι αξιωματικούς των Ιρανών Φρουρών της Επανάστασης να έχουν σκοτωθεί σε ύποπτα ισραηλινά πλήγματα στη Συρία από τον Δεκέμβριο.

Ως εκ τούτου, οι Φρουροί έχουν μειώσει την ανάπτυξη των ανώτερων αξιωματικών τους στη Συρία και βασίζονται περισσότερο πλέον σε συμμαχικές τους Σιιτικές πολιτοφυλακές για να διατηρούν την επιρροή τους εκεί, όπως είπαν νωρίτερα μέσα στον μήνα πηγές που γνωρίζουν το ζήτημα.

Το Ιράν, υποστηρικτής της Χαμάς, έχει επιδιώξει να μείνει μακριά από τη σύγκρουση παρότι υποστηρίζει οργανώσεις που έχουν μπει στο παιχνίδι και προέρχονται από τον Λίβανο, την Υεμένη, το Ιράκ και τη Συρία — τον αποκαλούμενο ”Αξονα της Αντίστασης”, που είναι εχθρικός για τα συμφέροντα των ΗΠΑ και του Ισραήλ.

Men stand on a balcony of a damaged building after, according to Syrian state media reports, several Israeli missiles hit a residential building in the Kafr Sousa district, Damascus, Syria  February 21, 2024. REUTERS

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Independent: Βρετανία και Ισραήλ σε διπλωματική διαμάχη – Ο λόγος που οι άλλοτε ιστορικοί σύμμαχοι «τα έσπασαν» για τον εποικισμό της Δυτικής Όχθης
Πώς από τον καθοριστικό ρόλο της Βρετανίας στην δημιουργία του Ισραήλ, το Λονδίνο πήρε την απόφαση να επιβάλει κυρώσεις στο σχέδιο επέκτασης του Τελ Αβίβ στην Δυτική Όχθη
Το βρετανικό προξενείο στην Ιερουσαλήμ που έκλεινε ως αντίδραση στις εμπορικές κυρώσεις που επέβαλε η Βρετανία κατά των ισραηλινών οικισμών στην Δυτική Όχθη
Άγρια επεισόδια στην Αλβανία: Συγκρούσεις έξω από το κοινοβούλιο, στο περιθώριο διαδήλωσης κατά του τουριστικού σχεδίου της οικογένειας Τραμπ
Εκατοντάδες διαδηλωτές είχαν συγκεντρωθεί έξω από τις εισόδους του κοινοβουλίου και προσπάθησαν να σπάσουν τον αστυνομικό κλοιό
REUTERS
Φρίκη στη Βρετανία: Στη φυλακή Νιγηριανός για σεξουαλική κακοποίηση σε βάρος 19χρονης – «Χόρτασες αρκετά, κάποιος όμορφος σε βίασε»
Μιλώντας στην Daily Mail, η νεαρή κοπέλα εξήγησε την φρίκη που βίωσε στα χέρια του 24χρονου Γκιφτ Ολαντέλε, ο οποίος αφού την βίασε την απείλησε «ότι θα την βρει» αν μιλούσε στην αστυνομία
istock