Πέμπτη, 28 Μαρ.
20oC Αθήνα

Συρία: Ξεκίνησαν οι Ρωσοτουρκικές περιπολίες στα σύνορα

Συρία: Ξεκίνησαν οι Ρωσοτουρκικές περιπολίες στα σύνορα

Οι τουρκικές και οι ρωσικές δυνάμεις άρχισαν σήμερα να κάνουν τις πρώτες κοινές περιπολίες τους στη βορειοανατολική Συρία, σλυμφωνα με όσα δήλωσε στο Reuters τουρκική στρατιωτική πηγή.

Οι κοινές περιοπολίες της Ρωσίας και της Τουρκίας στην περιοχή προβλέπονται από συμφωνία που σύναψε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν.

Ο Ερντογάν δήλωσε την Τετάρτη ότι οι περιπολίες αυτές θα γίνονται σε βάθος 7 χιλιομέτρων στο συριακό έδαφος.

Μποϊκοτάζ σε Τουρκικά προϊόντα από τους Κούρδους του Ιράν

Την ίδια ώρα ως ένδειξη αλληλεγγύης προς τους Κούρδους της Συρίας, πολλοί Κούρδοι του Ιράκ μποϊκοτάρουν τα τουρκικά προϊόντα.

Φρούτα, πλαστικοί κουβάδες, γιαούρτι, καλλυντικά: το Ιράν εισάγει από την Τουρκία κάθε χρόνο προϊόντα αξίας οκτώ δισεκατομμυρίων δολαρίων, τα οποία όλα περνούν από την ημιαυτόνομη περιοχή του Ιρακινού Κουρδιστάν.

click4more Τα γυρίζει ξανά ο Άσαντ – “Δεν θέλουμε εχθρό την Τουρκία”

Όμως μετά την έναρξη στις 9 Οκτωβρίου της τουρκικής, στρατιωτικής επιχείρησης στη βορειοανατολική Συρία, περισσότεροι από 12.000 Κούρδοι έχουν εγκαταλείψει την περιοχή για να εγκατασταθούν σε προσφυγικούς καταυλισμούς στο Ιρακινό Κουρδιστάν, αφήνοντας πίσω τους πολλούς νεκρούς.

«Δεν μπορούμε να πάμε στο μέτωπο να πολεμήσουμε τους Τούρκους με όπλα, οπότε το δικό μας όπλα είναι το μποϊκοτάζ των τουρκικών προϊόντων», δήλωσε ο Χαμίντ Μπάνιε, διάσημος Κούρδος τραγουδιστής του Ιράκ, ο οποίος μαζί με άλλους ξεκίνησε την εκστρατεία αυτή.

«Θα αγγίξουμε όσο το δυνατό περισσότερο κόσμο και με αυτό τον τρόπο θα πλήξουμε την τουρκική οικονομία», εκτιμά ο ίδιος καλώντας τους Κούρδους να σταματήσουν να βλέπουν τουρκικές ταινίες και να ακούν τουρκικά τραγούδια.

Ιρανικά κέρδη

Ο Ζάνα Άχμεντ, 28 ετών, πουλούσε κρέμες προσώπου και τζελ για τα μαλλιά, αλλά και προϊόντα μακιγιάζ από την Τουρκία.

Όμως σήμερα «μετά την τουρκική επιχείρηση, αναζητούμε εναλλακτικές», εξήγησε ο έμπορος αυτός από τη Σουλεϊμανίγια του βορειοανατολικού Ιράκ.

Τα νέα για το μποϊκοτάζ έχουν φτάσει ως την άλλη πλευρά των συνόρων και έχουν την υποστήριξη των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF), που είχαν εγκαθιδρύσει ένα ημιαυτόνομο καθεστώς στη βορειοανατολική Συρία.

«Κάθε λεπτό που δαπανάμε για να αγοράζουμε τουρκικά προϊόντα ή να τροφοδοτούμε τον τουρισμό τους μετατρέπεται σε σφαίρες και βόμβες που σκοτώνουν τα παιδιά μας στη βορειοανατολική Συρία», είχε δηλώσει πρόσφατα ο Μουστάφα Μπάλι εκπρόσωπος των κουρδικών δυνάμεων.

Σε πολιτικό επίπεδο το Δημοκρατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PDK), που βρίσκεται στην εξουσία στην Αρμπίλ, έχει στενούς οικονομικούς και πολιτικούς δεσμούς με την Τουρκία. Το αντίπαλό του κόμμα Πατριωτική Ένωση του Κουρδιστάν (UPK), του οποίου προπύργιο είναι η Σουλεϊμανίγια, είναι αντίθετο στην Άγκυρα.

Στο ημιαυτόνομο Ιρακινό Κουρδιστάν, που μοιράζεται 350 χιλιόμετρα κοινά σύνορα με την Τουρκία στα βόρεια και 500 χιλιόμετρα με το Ιράν στα ανατολικά, η μεγάλη πλειονότητα των προϊόντων που είναι διαθέσιμα στην αγορά προέρχεται από τις δύο αυτές χώρες.

Και οι τουρκικές απώλειες ήδη μετατρέπονται σε κέρδος για το Ιράν, όπως δηλώνει ο 45χρονος Καρουάν Τζαμάλ.

Αυτός ο οδηγός σε εταιρεία μεταφορών πρόσφατα ανακάλυψε ότι η αλληλεγγύη έχει κόστος. Την τελευταία φορά που αγόρασε λάδι μαγειρέματος προτίμησε την ιρανική αγορά και όχι την τουρκική.

«Πλήρωσε 10.500 ιρακινά δηνάρια το μπουκάλι, την ώρα που το τουρκικό λάδι κοστίζει 6.000 δηνάρια», δήλωσε, διαφορά περίπου 3,5 ευρώ.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις