Παρασκευή, 29 Μαρ.
25oC Αθήνα

Συρία: Νεκροί οκτώ Κούρδοι από τους τουρκικούς βομβαρδισμούς στο Αλ Χολ

Συρία: Νεκροί οκτώ Κούρδοι από τους τουρκικούς βομβαρδισμούς στο Αλ Χολ
Φωτογραφία Reuters

Οκτώ Κούρδοι μαχητές σκοτώθηκαν από τα τουρκικά πλήγματα, το βράδυ της Τετάρτης (23.11.2022), στο Αλ Χολ, το στρατόπεδο όπου φιλοξενούνται οικογένειες τζιχαντιστών, στη βορειοανατολική Συρία, όπως ανακοίνωσαν σήμερα οι κουρδικές δυνάμεις.

Οι τουρκικοί βομβαρδισμοί στοίχισαν τη ζωή «σε οκτώ μαχητές μας που είχαν αναλάβει την προστασία του στρατοπέδου» ανέφεραν στην ανακοίνωσή τους οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), ο συνασπισμός που κυριαρχείται από τους Κούρδους και στηρίζεται από τις ΗΠΑ.

Το Αλ Χολ, που είναι υπό κουρδική διοίκηση, φιλοξενεί περισσότερους από 50.000 συγγενείς τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους, κυρίως γυναίκες και παιδιά, καθώς επίσης και Σύρους εκτοπισμένους και Ιρακινούς πρόσφυγες. Μεταξύ των κρατουμένων είναι περισσότεροι από 10.000 αλλοδαποί από περίπου 60 χώρες.

Την Τετάρτη οι SDF προειδοποίησαν ότι ορισμένες οικογένειες μαχητών του ΙΚ μπορεί να δραπετεύσουν, επωφελούμενες από το χάος.

Από την Κυριακή, η Τουρκία έχει ξεκινήσει μια επιχείρηση εναντίον των Κούρδων της Συρίας και του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν στο Ιράκ, τους οποίους κατηγορεί για την πρόσφατη βομβιστική επίθεση στην Κωνσταντινούπολη, όπου σκοτώθηκαν έξι άνθρωποι. Οι κουρδικές δυνάμεις αρνούνται κάθε ανάμιξη στην επίθεση αυτήν.

Νωρίτερα σήμερα, πυρά του τουρκικού πυροβολικού έπληξαν θέσεις των Κούρδων στις επαρχίες Χασάκα και Χαλεπιού, καθώς και μια θέση των δυνάμεων του συριακού καθεστώτος στα ανατολικά του Κομπάνι, χωρίς να αναφερθούν θύματα.

Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων από την Κυριακή έχουν σκοτωθεί στους τουρκικούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς 35 Κούρδοι μαχητές, 23 Σύροι στρατιώτες και ένας δημοσιογράφος κουρδικού ειδησεογραφικού πρακτορείου.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις