Παρασκευή, 29 Μαρ.
15oC Αθήνα

Συρία: Πάνω από 100 τζιχαντιστές έχουν δραπετεύσει από τις φυλακές

Συρία: Πάνω από 100 τζιχαντιστές έχουν δραπετεύσει από τις φυλακές
photo Reuters

Παγκόσμια ανησυχία προκαλούν οι αποκαλύψεις του απεσταλμένου των ΗΠΑ στη Συρία.
Προστατευμένες παραμένουν οι φυλακές που φρουρούν οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις.
Απομάκρυνση των Κούρδων από τα σύνορα με Τουρκία χωρίς αιματοκύλισμα εύχονται οι Ρώσοι.
Υποσχέσεις Τραμπ στην ηγεσία των Κουρδικών δυνάμεων που θα συνεχίζει να τους στηρίζει στην περιοχή.

Περισσότεροι από 100 αιχμάλωτοι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους έχουν δραπετεύσει από τις φυλακές στη Συρία, ύστερα από την έναρξη της εισβολής των Τούρκων στο βόρειο τμήμα της χώρας.

Αυτό δήλωσε σήμερα ο απεσταλμένος των ΗΠΑ για τη Συρία Τζέιμς Τζέφρι ο οποίος σε ομιλία του στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων τόνισε πως “πιστεύουμε ότι ο αριθμός τους είναι αυτή τη στιγμή πάνω από 100. Δεν ξέρουμε που βρίσκονται».

«Σχεδόν όλες οι φυλακές που φρουρούν οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) είναι ακόμα προστατευμένες. Παρακολουθούμε την κατάσταση με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Εξακολουθούμε να έχουμε ανθρώπους στη Συρία που εργάζονται μαζί με το SDF και μια από τις προτεραιότητες είναι αυτές οι φυλακές», δήλωσε μεταξύ άλλων.

Να απομακρυνθούν οι Κούρδοι χωρίς αιματοχυσία ελπίζει η Ρωσία

Η Ρωσία θεωρεί ότι το μνημόνιο που έχει υπογράψει με την Τουρκία για την διευθέτηση της κατάστασης στην βορειοανατολική Συρία θα εφαρμοσθεί χωρίς αιματοχυσία, δήλωσε ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Βερσίνιν, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα που του ετέθη για την αποχώρηση των Κούρδων της Συρίας.

Ο Ρώσος αξιωματούχος είπε ότι «η εφαρμογή των συμφωνιών εκ μέρους μας και εκ μέρους των Τούρκων, χωρίς την χρήση βίας είναι πολύ σημαντική, επειδή οι συμφωνίες βασίζονται συν τοις άλλοις στις επαφές οι οποίες έγιναν το τελευταίο διάστημα μεταξύ όλων των πλευρών». «Το ζήτημα είναι να γίνουν τα πάντα με βάση τις συμφωνίες, χωρίς αιματοχυσία», είπε ο Βερσίνιν.

Ο Βερσίνιν, αναφερόμενος επίσης στην πρωτοβουλία της Γερμανίας για την δημιουργία ζώνης ασφαλείας στην βόρειο Συρία η οποία θα ελέγχεται από διεθνείς δυνάμεις, είπε ότι δεν είναι επίκαιρη μετά τις αποφάσεις που έλαβαν οι πρόεδροι της Ρωσίας και της Τουρκίας Βλαντίμιρ Πούτιν και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά την διάρκεια της συνάντησης τους στο Σότσι.

Η υπουργός Άμυνας της Γερμανίας Αννεγκρέτ Κραμπ-Κάρενμπάουερ είχε προτείνει τη Δευτέρα, τη δημιουργία ζώνης ασφαλείας υπό τον έλεγχο διεθνών δυνάμεων στην βόρειο Συρία με την συμμετοχή της Ρωσίας και της Τουρκίας.

Ο Βερσίνιν επεσήμανε επίσης ότι η Μόσχα συνεργάζεται συστηματικά με τον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ για την Συρία Γκείρ Πέντερσεν και αξιολογεί τις προσπάθειες του ως αποτελεσματικές

Ο Τραμπ  τώρα “υπόσχεται”… στήριξη στους Κούρδους

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υποσχέθηκε να διατηρήσει μακροχρόνια τη στήριξη στις υπό την ηγεσία των Κούρδων δυνάμεις που ελέγχουν μεγάλες εκτάσεις στη βορειοανατολική Συρία, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF), στρατηγός Μαζλούμ Κομπάνι Αμπντί.

Ο Κομπάνι, που τόνισε ότι είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Τραμπ, ανέφερε με tweet του ότι ο Αμερικανός πρόεδρος δεσμεύτηκε να επεκτείνει τη στήριξή του σε «διάφορους τομείς».

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις