Πέμπτη, 28 Μαρ.
20oC Αθήνα

Συρία: Πλήγματα από το Ισραήλ στο κατεχόμενο υψίπεδο του Γκολάν

Συρία: Πλήγματα από το Ισραήλ στο κατεχόμενο υψίπεδο του Γκολάν
Φωτογραφία Αρχείου / Reuters

Ο στρατός του Ισραήλ ανακοίνωσε αργά χθες Τετάρτη (6.1.2022) το βράδυ πως διεξήγαγε πλήγματα σε τομέα της νότιας Συρίας, καθώς το εβραϊκό κράτος τη θεωρεί «δεύτερο μέτωπο» επιχειρήσεων εναντίον της σιιτικής ένοπλης παράταξης Χεζμπολάχ του Λιβάνου.

«Πριν από λίγο, κατά τη διάρκεια στρατιωτικής δραστηριότητας στο υψίπεδο του Γκολάν της Συρίας, στρατιώτες εντόπισαν υπόπτους κοντά σε στρατιωτική θέση και άνοιξαν πυρ εναντίον τους άρματα μάχης. Οι ύποπτοι κατόπιν απομακρύνθηκαν στη συριακή επικράτεια», ανέφερε το επιτελείο του Ισραήλ σε σύντομο μήνυμά του στα εβραϊκά.

Το Ισραήλ κυρίευσε το 1967 και κατόπιν προσάρτησε τμήμα του συριακού υψιπέδου του Γκολάν, περιοχής στρατηγικής σημασίας που γειτονεύει επίσης με τον Λίβανο. Στην περιοχή εκτελούνται διαρκώς περιπολίες ισραηλινών στρατιωτών.

Σύμφωνα με το συριακό επίσημο πρακτορείο ειδήσεων SANA, το Ισραήλ δεν έμεινε μόνο στα πλήγματα στο υψίπεδο του Γκολάν αλλά ισραηλινά ελικόπτερα άνοιξαν επίσης πυρ σε δάση κοντά στο συριακό χωριό Αλ Χουρίγια, στον τομέα όπου βρίσκεται η Κουνέιτρα, στα σύνορα με το υψίπεδο.

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ΜΚΟ με έδρα τη Βρετανία, έκανε λόγο κι αυτό από την πλευρά του για «έντονη παρουσία» ισραηλινών ελικοπτέρων στον τομέα. Καμιά πηγή δεν έκανε λόγο για θύματα.

Ο ισραηλινός στρατός –ο οποίος έχει πολλαπλασιάσει τα τελευταία χρόνια τα αεροπορικά πλήγματα εναντίον στοιχείων που χαρακτηρίζει φιλοϊρανικά στη Συρία– θεωρεί τον τομέα αυτόν «δεύτερο μέτωπο» επιχειρήσεων εναντίον της Χεζμπολάχ, λιβανέζικης παράταξης προσκείμενης στην Τεχεράνη με την οποία ενεπλάκη σε πόλεμο το 2006.

Οι αρχές του Ισραήλ διατρανώνουν συχνά ότι δεν θα επιτρέψουν η Συρία να μετατραπεί σε αιχμή του δόρατος των δυνάμεων της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν, ορκισμένου εχθρού του εβραϊκού κράτους.

Την Τρίτη, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε πως κατέρριψε μικρό UAV αναγνώρισης, που κατ’ αυτόν ανήκε στη Χεζμπολάχ, στην περιοχή των συνόρων του Λιβάνου και του Ισραήλ, τα οποία είναι άκρως στρατιωτικοποιημένα.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις