Κόσμος

Συρία: Στάση αναμονής από τον Λευκό Οίκο – Τραμπ και Μέι συμφώνησαν να “αποτραπεί η περαιτέρω χρήση χημικών όπλων”

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, και η πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τερέζα Μέι, συμφωνούν ότι είναι ανάγκη να υπάρξει διεθνής αντίδραση για να αποτραπεί η συνέχιση της χρήσης χημικών όπλων στη Συρία, αναφέρει ανακοίνωση που δημοσιοποίησε η Ντάουνινγκ Στριτ.
Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Οι Τραμπ και Μέι συνομίλησαν, μετά το “πράσινο φως” που έδωσαν κορυφαίοι υπουργοί της βρετανικής κυβέρνησης για τη συμμετοχή των ένοπλων δυνάμεων της χώρας σε ενδεχόμενες επιχειρήσεις των ΗΠΑ και της Γαλλίας στη Συρία. Ουάσινγκτον και Παρίσι κατηγορούν τη Δαμασκό για την επίθεση με χημικά όπλα που φέρεται να διαπράχθηκε το Σάββατο στη Ντούμα, στην Ανατολική Γούτα, κι έχουν προειδοποιήσει ότι θα εξαπολύσουν πλήγματα για να αποτρέψουν τη συνέχιση της χρήσης χημικών όπλων από τις δυνάμεις του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.

Οι δύο ηγέτες «συμφώνησαν ότι είναι ζωτικής σημασίας η χρήση χημικών όπλων να μην μείνει αναπάντητη» και ότι είναι «ανάγκη να αποτραπεί η περαιτέρω χρήση χημικών όπλων από το καθεστώς του Άσαντ», ανέφερε το γραφείο της πρωθυπουργού της Βρετανίας στην ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα μετά τη συνδιάλεξή τους. «Συμφώνησαν να συνεχίσουν να συνεργάζονται στενά όσον αφορά τη διεθνή αντίδραση», προστέθηκε στο δελτίο Τύπου της Ντάουνινγκ Στριτ.

«Συνεχίζουμε να αξιολογούμε πληροφορίες μυστικών υπηρεσιών και να συνομιλούμε με εταίρους και συμμάχους», αναφέρει η ανακοίνωση.

Στάση αναμονής από τον Λευκό Οίκο

Η συνάντηση του Αμερικανού προέδρου με τους συμβούλους του ολοκληρώθηκε χωρίς να ληφθεί τελική απόφαση, σχετικά με ενδεχόμενη επίθεση στη Συρία. Ο Ντόναλντ Τραμπ συναντήθηκε χθες Πέμπτη με συμβούλους του και δεν «ελήφθη καμία τελική απόφαση», ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος, τονίζοντας ότι συνεχίζουμε να αξιολογούμε πληροφορίες μυστικών υπηρεσιών και να συνομιλούμε με εταίρους και συμμάχους.

Ο Τραμπ εξακολουθεί να τηρεί στάση αναμονής και ίσως αυτό να οφείλεται στο γεγονός πως περιμένει τις ενδοκυβερνητικές εξελίξεις, με την ολοκλήρωση της ακρόασης του Μάικ Πομπέο. Αυτή τη στιγμή, τις συνομίλιες για τη Συρία έχει αναλάβει ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Τζον Σάλιβαν.

Χθες, άρχισε η ακρόαση του Μάικ Πομπέο από την επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας. Ο διευθυντής της CIA έχει προταθεί από τον Ντόναλντ Τραμπ για το αξίωμα του υπουργού Εξωτερικών, σε αντικατάσταση του μετριοπαθούς Ρεξ Τίλερσον, ο οποίος εξαναγκάστηκε σε παραίτηση από τον Αμερικανό πρόεδρο, τον περασμένο μήνα.

Βουλευτής του Κάνσας από το 2011, πιστός στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα και τον πρόεδρο Τραμπ, ο Πομπέο είχε και στο πρόσφατο παρελθόν εμπειρία από ανάλογη ακρόαση, όταν επρόκειτο να αναλάβει τη διοίκηση της CIA. Σε εκείνη την περίπτωση, η υποψηφιότητά του εγκρίθηκε με μεγάλη πλειοψηφία, καθώς υπέρ του Πομπέο τάχθηκαν και αρκετοί Δημοκρατικοί. Αυτή τη φορά, όμως, ενδέχεται να αντιμετωπίσει αντιρρήσεις, καθώς οι σκληροπυρηνικές θέσεις του για τα θέματα εξωτερικής πολιτικής εγείρουν αρκετές ανησυχίες.

 

Γερμανία και Ιταλία… απέχουν

«Έχουμε αποδείξεις για τη χρήση χημικών στη Ντούμα και θα λάβουμε τις αποφάσεις μας σε εύθετο χρόνο», δήλωσε χθες ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν, ενώ Γερμανία και Ιταλία ξεκαθάρισαν ότι δεν θα συμμετάσχουν σε ενδεχόμενα χτυπήματα στη Συρία.

Από την πλευρά της, η Ρωσία, η οποία ζήτησε να γίνει σήμερα δημόσια συνεδρίαση του ΣΑ παρουσία του γγ του ΟΗΕ, δηλώνει ότι κάθε βία κατά της Συρίας συνιστά παραβίαση του καταστατικού χάρτη του Οργανισμού, και έδωσε εντολή σε πλοία της να αποπλεύσουν από τη συριακή ναυτική βάση τους στην Ταρτούς, «για λόγους ασφαλείας».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ιαπωνία: Αμερικανός πεζοναύτης κατηγορείται για την δολοφονία 39χρονης στην Οκινάουα – Διαδηλώσεις στο Τόκιο
20χρονος υποδεκανέας Ντέβιν Τζέικομπ Μπάλαρντ, φέρεται να σκότωσε την Άννα Γιαγκί σε ξενοδοχείο στη Νάχα - Διαδηλωτές καταγγέλλουν εγκλήματα Αμερικανών στρατιωτικών στη χώρα
Ιαπωνία
Bloomberg: Στον «πάγο» από το Eurogroup το αίτημα Ελλάδας και Ιταλίας για επέκταση της δημοσιονομικής ευελιξίας λόγω της ενεργειακής κρίσης
Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών, Βάλντις Ντομπρόβσκις ζητά δημοσιονομική σύνεση: «Θα εξετάσουμε πιο διεξοδικά τα αιτήματα Ελλάδας και Ιταλίας για μεγαλύτερη ευελιξία»
Ο Βάλντις Ντομπρόβσκις, Επίτροπος της ΕΕ για την Οικονομία και την Παραγωγικότητα, ο Κυριάκος Πιερρακάκης, Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Έλληνας Υπουργός Οικονομικών, και ο Πιερ Γκραμένα, Διευθύνων Σύμβουλος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), μιλούν σε κοινή συνέντευξη Τύπου μετά από συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης στο Λουξεμβούργο 9
Ένας «παλιός φίλος», μια σόμπα και ένα σαμοβάρι: Η φωτογραφία από τα γενέθλια του Πούτιν με τον πρώην Γερμανό καγκελάριο, Σρέντερ
Ο Πούτιν γιόρτασε τα γενέθλιά του με τον Γκέρχαρντ Σρέντερ στην κατοικία του στη Μόσχα, ο πρώην καγκελάριος έφτασε στη Ρωσία για δουλειές που σχετίζονται με την αλυσίδα Globus
Πηγή φωτογραφιών: AFP
Ουκρανία: Στις ΗΠΑ οι διαπραγματευτές του Ζελένσκι για συνομιλίες με τους απεσταλμένους Τραμπ – Στόχος ο τερματισμός του πολέμου με τη Ρωσία
Διήμερες επαφές στο Μαϊάμι, την ώρα που η Μόσχα απορρίπτει την πρόταση για εκεχειρία στον ενεργειακό τομέα και στη θάλασσα
Βολοντίμιρ Ζελένσκι
Ο Τραμπ βράβευσε τον Μασκ με το Εθνικό Μετάλλιο Επιστημών: «Τιτάνας της βιομηχανίας, είναι ο Έντισον της εποχής μας»
Με θερμά λόγια τίμησε ο πρόεδρος των ΗΠΑ τον επικεφαλής της Tesla και της SpaceX, παρά την απομάκρυνσή τους τελευταίους μήνες - Βραβεύσεις και για κορυφαία στελέχη των Google, Nvidia, AMD, Dell και Microsoft
Έλον Μασκ και Ντόναλντ Τραμπ