Παρασκευή, 29 Μαρ.
24oC Αθήνα

Συρία: Στάση αναμονής από τον Λευκό Οίκο – Τραμπ και Μέι συμφώνησαν να “αποτραπεί η περαιτέρω χρήση χημικών όπλων”

Συρία: Στάση αναμονής από τον Λευκό Οίκο – Τραμπ και Μέι συμφώνησαν να “αποτραπεί η περαιτέρω χρήση χημικών όπλων”
Φωτογραφία αρχείου Reuters

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, και η πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τερέζα Μέι, συμφωνούν ότι είναι ανάγκη να υπάρξει διεθνής αντίδραση για να αποτραπεί η συνέχιση της χρήσης χημικών όπλων στη Συρία, αναφέρει ανακοίνωση που δημοσιοποίησε η Ντάουνινγκ Στριτ.

Οι Τραμπ και Μέι συνομίλησαν, μετά το “πράσινο φως” που έδωσαν κορυφαίοι υπουργοί της βρετανικής κυβέρνησης για τη συμμετοχή των ένοπλων δυνάμεων της χώρας σε ενδεχόμενες επιχειρήσεις των ΗΠΑ και της Γαλλίας στη Συρία. Ουάσινγκτον και Παρίσι κατηγορούν τη Δαμασκό για την επίθεση με χημικά όπλα που φέρεται να διαπράχθηκε το Σάββατο στη Ντούμα, στην Ανατολική Γούτα, κι έχουν προειδοποιήσει ότι θα εξαπολύσουν πλήγματα για να αποτρέψουν τη συνέχιση της χρήσης χημικών όπλων από τις δυνάμεις του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.

Οι δύο ηγέτες «συμφώνησαν ότι είναι ζωτικής σημασίας η χρήση χημικών όπλων να μην μείνει αναπάντητη» και ότι είναι «ανάγκη να αποτραπεί η περαιτέρω χρήση χημικών όπλων από το καθεστώς του Άσαντ», ανέφερε το γραφείο της πρωθυπουργού της Βρετανίας στην ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα μετά τη συνδιάλεξή τους. «Συμφώνησαν να συνεχίσουν να συνεργάζονται στενά όσον αφορά τη διεθνή αντίδραση», προστέθηκε στο δελτίο Τύπου της Ντάουνινγκ Στριτ.

«Συνεχίζουμε να αξιολογούμε πληροφορίες μυστικών υπηρεσιών και να συνομιλούμε με εταίρους και συμμάχους», αναφέρει η ανακοίνωση.

Στάση αναμονής από τον Λευκό Οίκο

Η συνάντηση του Αμερικανού προέδρου με τους συμβούλους του ολοκληρώθηκε χωρίς να ληφθεί τελική απόφαση, σχετικά με ενδεχόμενη επίθεση στη Συρία. Ο Ντόναλντ Τραμπ συναντήθηκε χθες Πέμπτη με συμβούλους του και δεν «ελήφθη καμία τελική απόφαση», ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος, τονίζοντας ότι συνεχίζουμε να αξιολογούμε πληροφορίες μυστικών υπηρεσιών και να συνομιλούμε με εταίρους και συμμάχους.

Ο Τραμπ εξακολουθεί να τηρεί στάση αναμονής και ίσως αυτό να οφείλεται στο γεγονός πως περιμένει τις ενδοκυβερνητικές εξελίξεις, με την ολοκλήρωση της ακρόασης του Μάικ Πομπέο. Αυτή τη στιγμή, τις συνομίλιες για τη Συρία έχει αναλάβει ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Τζον Σάλιβαν.

Χθες, άρχισε η ακρόαση του Μάικ Πομπέο από την επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας. Ο διευθυντής της CIA έχει προταθεί από τον Ντόναλντ Τραμπ για το αξίωμα του υπουργού Εξωτερικών, σε αντικατάσταση του μετριοπαθούς Ρεξ Τίλερσον, ο οποίος εξαναγκάστηκε σε παραίτηση από τον Αμερικανό πρόεδρο, τον περασμένο μήνα.

Βουλευτής του Κάνσας από το 2011, πιστός στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα και τον πρόεδρο Τραμπ, ο Πομπέο είχε και στο πρόσφατο παρελθόν εμπειρία από ανάλογη ακρόαση, όταν επρόκειτο να αναλάβει τη διοίκηση της CIA. Σε εκείνη την περίπτωση, η υποψηφιότητά του εγκρίθηκε με μεγάλη πλειοψηφία, καθώς υπέρ του Πομπέο τάχθηκαν και αρκετοί Δημοκρατικοί. Αυτή τη φορά, όμως, ενδέχεται να αντιμετωπίσει αντιρρήσεις, καθώς οι σκληροπυρηνικές θέσεις του για τα θέματα εξωτερικής πολιτικής εγείρουν αρκετές ανησυχίες.

 

Γερμανία και Ιταλία… απέχουν

«Έχουμε αποδείξεις για τη χρήση χημικών στη Ντούμα και θα λάβουμε τις αποφάσεις μας σε εύθετο χρόνο», δήλωσε χθες ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν, ενώ Γερμανία και Ιταλία ξεκαθάρισαν ότι δεν θα συμμετάσχουν σε ενδεχόμενα χτυπήματα στη Συρία.

Από την πλευρά της, η Ρωσία, η οποία ζήτησε να γίνει σήμερα δημόσια συνεδρίαση του ΣΑ παρουσία του γγ του ΟΗΕ, δηλώνει ότι κάθε βία κατά της Συρίας συνιστά παραβίαση του καταστατικού χάρτη του Οργανισμού, και έδωσε εντολή σε πλοία της να αποπλεύσουν από τη συριακή ναυτική βάση τους στην Ταρτούς, «για λόγους ασφαλείας».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις