Κόσμος

Συρία: Τα γυρίζει ξανά ο Άσαντ – “Δεν θέλουμε εχθρό την Τουρκία”

Την πλήρη αποκατάσταση του ελέγχου των Κουρδικών περιοχών επιθυμεί ο Μπασάρ αλ Άσαντ, ωστόσο προσέθεσε ότι αναμένει αυτό να γίνει σταδιακά. Παράλληλα ο πρόεδρος της Συρίας δήλωσε πως δεν θέλει να έχει εχθρό την Τουρκία, παρ' ότι λίγες βδομάδες πριν... πολεμούσε στο πλευρό των Κούρδων εναντίον της.
Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο συριακό κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο ο Άσαντ επεσήμανε ότι η συμφωνία μεταξύ του Ερντογάν και του Πούτιν για την απομάκρυνση των Κούρδων από μια ζώνη βάθους 30 χιλιομέτρων κατά μήκος των συροτουρκικών συνόρων είναι ένα «θετικό» βήμα το οποίο θα βοηθήσει τη Δαμασκό να πετύχει τον στόχο της.

«Ίσως να μην πετύχει τα πάντα, ανοίγει τον δρόμο για την απελευθέρωση της περιοχής αυτής στο άμεσο μέλλον, ελπίζουμε», εξήγησε ο Άσαντ.

“Να μην κάνουμε την Τουρκία εχθρό”

«Πρέπει να φροντίσουμε να μην μετατρέψουμε την Τουρκία σε εχθρό», υπογράμμισε ο Σύρος πρόεδρος. «Αυτό τον ρόλο έχουν αναλάβει οι φίλες χώρες», όπως το Ιράν και η Ρωσία, εξήγησε.

Η Άγκυρα εξαπέλυσε στρατιωτική επίθεση στις 9 Οκτωβρίου με στόχο να εκδιώξει από τη μεθόριο με τη Συρία τους Κούρδους μαχητές, τους οποίους θεωρεί τρομοκράτες, και να δημιουργήσει εκεί μία «ζώνη ασφαλείας». Η επιχείρηση έχει ανασταλεί έπειτα από δύο συμφωνίες στις οποίες κατέληξε η Τουρκία με τη Ρωσία και τις ΗΠΑ.

click4more Ορίστηκε ο νέος ηγέτης του Ισλαμικού Κράτους στη θέση του αλ Μπαγκντάντι

Από την πλευρά του ούτε το συριακό καθεστώς δεν βλέπει με καλό μάτι την αυτονομία των Κούρδων στο βόρειο τμήμα της Συρίας. Η YPG, μετά την έναρξη της επιχείρησης της Τουρκίας και την απόσυρση των αμερικανικών δυνάμεων από την περιοχή, στράφηκαν στη Δαμασκό για υποστήριξη απέναντι στις τουρκικές δυνάμεις.

Έκτοτε ο συριακός στρατός έχει επιστρέψει στις περιοχές που μέχρι πρότινος ήλεγχαν οι Κούρδοι.

«Η είσοδος του συριακού στρατού (στον βορρά) σημαίνει είσοδος του κράτους», εξήγησε ο Άσαντ, προσθέτοντας ωστόσο ότι η επιστροφή της κυριαρχίας των περιοχών αυτών στη Δαμασκό θα γίνει «προοδευτικά».

“Ξέρουμε ότι κάποιοι δεν θα παραδώσουν άμεσα τα όπλα”

Οι Κούρδοι δεν θα χρειαστεί αμέσως να παραδώσουν τα όπλα τους μόλις ο συριακός στρατός εισέλθει στις περιοχές τους, είπε ο Άσαντ.

«Υπάρχουν ένοπλες ομάδες που δεν μπορούμε να αναμένουμε ότι θα παραδώσουν τα όπλα τους αμέσως, όμως ο τελικός στόχος είναι η επιστροφή στην προτέρα κατάσταση, η οποία είναι ο πλήρης έλεγχος του κράτους», τόνισε ο Σύρος πρόεδρος.

Από την πλευρά του ο διοικητής των κουρδικών δυνάμεων Μάζλουμ Κομπάνι έχει δηλώσει ότι η συμφωνία με τη Δαμασκό θα ανοίξει τον δρόμο για μια πολιτική λύση, στην οποία θα καταλήξουν αργότερα με τη συριακή κυβέρνηση και η οποία θα διασφαλίζει τα κουρδικά δικαιώματα στη Συρία.

Όμως υπογράμμισε ότι σε αυτό το στάδιο προβλέπεται μόνο η ανάπτυξη των συριακών στρατευμάτων κατά μήκος των περιοχών που ελέγχουν οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), στις οποίες κυριαρχούν οι Κούρδοι, κατά μήκος των συνόρων με την Τουρκία.

Σε ό,τι αφορά τη συμφωνία Άγκυρας – Μόσχας που προβλέπει τη διεξαγωγή κοινών τουρκορωσικών περιπολιών στα συροτουρκικά σύνορα, ο Άσαντ τη χαρακτήρισε «προσωρινή».

«Πρέπει να ξεχωρίσουμε τους στρατηγικούς στόχους (…) από τις προσεγγίσεις τακτικής», τόνισε, κατήγγειλε μάλιστα το γεγονός ότι η Τουρκία δεν σεβάστηκε τη συμφωνία που υπέγραψε τον Σεπτέμβριο του 2018 με τη Ρωσία για την επαρχία Ιντλίμπ, την οποία ελέγχουν οι Σύροι αντάρτες.

«Οι Τούρκοι δεν σεβάστηκαν αυτή τη συμφωνία, όμως θα απελευθερώσουμε την Ιντλίμπ (…) προοδευτικά μέσω στρατιωτικών επιχειρήσεων», υπογράμμισε ο Σύρος πρόεδρος.

«Αποικιοκρατική δύναμη»

Παράλληλα ο Άσαντ εκτίμησε ότι η απόφαση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να διατηρήσει μικρό αριθμό Αμερικανών στρατιωτών στις κουρδικές περιοχές της Συρίας «όπου υπάρχει πετρέλαιο» αποδεικνύει ότι η Ουάσινγκτον είναι μια αποικιοκρατική δύναμη η οποία είναι καταδικασμένη να αποχωρήσει μόλις οι Σύροι αντισταθούν στην κατοχή, όπως έκανε το Ιράκ.

Όμως εξήγησε ότι η χώρα του δεν μπορεί να αντισταθεί σε μια τόσο μεγάλη δύναμη όπως οι ΗΠΑ και ότι ο τερματισμός της παρουσίας των αμερικανικών στρατευμάτων στο συριακό έδαφος είναι κάτι που δεν θα συμβεί σύντομα.

Ο Άσαντ δήλωσε πως ο Τραμπ είναι «ο καλύτερος Αμερικανός πρόεδρος» εξαιτίας της «απόλυτης διαφάνειάς του» σχετικά με τη πρόθεσή του να διατηρήσει τον έλεγχο των πετρελαιοπηγών στην επαρχία Ντέιρ αλ Ζορ.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πιο σχολιασμένα
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Καζάνι που «βράζει» η Γαλλία: Μισό εκατομμύριο διαδηλωτές στους δρόμους, 1.000 συλλήψεις και νέα επεισόδια - «Μαύρο» στα social media ήθελε η κυβέρνηση
Επεισόδια ξέσπασαν στο τέλος των διαδηλώσεων σε Παρίσι, Μασσαλία και Λυών - Ρίψεις μολότοφ και απάντηση της αστυνομίας με δακρυγόνα - Δύο τραυματίες
Γαλλία
Ο Μοτζταμπά Χαμενεΐ ζητά αποζημίωση για τα «εγκλήματα» ΗΠΑ - Ισραήλ σε βάρος του Ιράν
Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, βρέθηκε με τον επικεφαλής των δικαστικών αρχών, Γολάμ Χοσεΐν Μοχσενί Ετζεΐ, σε μία σπάνια αναφορά συνάντησής του καθώς από τότε που ανέλαβε δεν έχει κάνει δημόσια εμφάνιση
Χαμενεΐ
Μαζική αντικυβερνητική διαδήλωση στο Τελ Αβίβ, τρεις ημέρες πριν από τις εκλογές στο Ισραήλ
Η διαμαρτυρία έρχεται σαν συνέχεια της μακρόχρονης εκστρατείας για τη σύσταση ανεξάρτητης εξεταστικής επιτροπής σχετικά με τις αποτυχίες στον τομέα της ασφάλειας που οδήγησαν στην 7η Οκτωβρίου 2023
Τελ Αβίβ
Πεδίο μάχης και τα Τίρανα: Χημικά, πύρινα οδοφράγματα και κυνηγητό γύρω από το αλβανικό υπουργείο Παιδείας
Υπό τον φόβο περαιτέρω κλιμάκωσης, τα μέτρα ασφαλείας παραμένουν δρακόντεια, με περισσότερους από 2.000 αστυνομικούς να έχουν παραταχθεί σε καίρια σημεία των Τιράνων
Αλβανία