Πέμπτη, 25 Απρ.
19oC Αθήνα

Συρία: Τελεσίγραφο Ερντογάν στους Κούρδους – “Παραδώστε τα όπλα σας μέχρι το βράδυ” – video

Συρία: Τελεσίγραφο Ερντογάν στους Κούρδους – “Παραδώστε τα όπλα σας μέχρι το βράδυ” – video

Ρεσιτάλ προκλητικότητας από τον Ερντογάν.
Μίλησε για… σφαγές στην Κύπρο πριν τον Αττίλα!
Μαίνονται οι σκληρές μάχες στην Βόρεια Συρία.
Δείτε LIVE εικόνα από τις συγκρούσεις.

“Τελεσίγραφο” στέλνει ο Ερντογάν στους Κούρδους ώστε να παραδώσουν τα όπλα μέχρι το βράδυ και να τελειώσει έτσι η επιχείρησή του στην Βόρεια Συρία!

Σε ομιλία του ο πρόεδρος της Τουρκίας ανέφερε «ορισμένοι ηγέτες προσπαθούν να διεξαγάγουν μια διαμεσολάβηση. Δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα στην ιστορία της Τουρκικής Δημοκρατίας, να καθίσει στο ίδιο τραπέζι με μια τρομοκρατική οργάνωση», είπε ο Ερντογάν σε μια ομιλία στην κοινοβουλευτική ομάδα του κυβερνώντος κόμματος.

«Δεν γυρεύουμε έναν μεσολαβητή, δεν τον έχουμε ανάγκη», είπε ο Ερντογάν. «Η πρότασή μας είναι η ακόλουθη: αμέσως, απόψε, όλοι οι τρομοκράτες καταθέτουν τα όπλα και τον εξοπλισμό τους, καταστρέφουν όλες τις οχυρώσεις τους και αποσύρονται από τη ζώνη ασφαλείας που έχουμε ορίσει», είπε ο Ερντογάν.

«Όταν θα έχει γίνει αυτό που έχουμε περιγράψει, από τη Μάνμπιτζ έως τα σύνορα με το Ιράκ, τότε η επιχείρησή μας ‘Πηγή Ειρήνης’, που στόχο έχει μόνο τους τρομοκράτες, θα τελειώσει από μόνη της», συμπλήρωσε.

Ρεσιτάλ προκλητικότητας: Σφαγή γινόταν στην Κύπρο πριν εισβάλουμε!

Ο Τούρκος πρόεδρος για μια φορά επιδόθηκε σε ακόμα ένα κρεσέντο προκλητικότητας, λέγοντας πως οι Τούρκοι δεν… έχουν κάνει ποτέ σφαγές. Δεν έμεινε όμως εκεί, αλλά πήγε και ένα βήμα παραπέρα, λέγοντας πως σφαγή γινόταν… στην Κύπρο πριν εισβάλλει η Τουρκία!

Οι Τούρκοι υποστηρίζουν πως η εισβολή έγινε επειδή ετοιμαζόταν πραξικόπημα κατά των Τουρκοκυπρίων και… έπρεπε να επέμβουν.

Δείτε εικόνα από τις σκληρές μάχες

Ο Συριακός στρατός πήρε τις βάσεις των ΗΠΑ

Ο συριακός κυβερνητικός στρατός πήρε τον έλεγχο των στρατιωτικών βάσεων στην βορειοανατολική Συρία που εγκατέλειψαν οι αμερικανικές δυνάμεις, μετέδωσε σήμερα η δημόσια τηλεόραση της Ρωσίας.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει απορρίψει τα αμερικανικά αιτήματα για κατάπαυση του πυρός στη βορειοανατολική Συρία παρά την ενίσχυση από τη Ρωσία των διεθνών πιέσεων στην Άγκυρα για την “απαράδεκτη” στρατιωτική της επέμβαση κατά των κουρδικών δυνάμεων στη Συρία.

Άγριες μάχες στην Άιν Ίσα

Σφοδρές συγκρούσεις γίνονται στο βορειοανατολικό τμήμα της Άιν Ίσα ανάμεσα στον συριακό κυβερνητικό στρατό και τις δυνάμεις των Κούρδων στη μία πλευρά και τους Σύρους αντάρτες που πολεμούν με την Τουρκία στην άλλη, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Οι μάχες αυτές γίνονται κοντά στον στρατηγικής σημασίας αυτοκινητόδρομο M4, σε τομείς που χωρίζουν τα εδάφη, που εξακολουθούν να έχουν υπό τον έλεγχό τους οι κουρδικές δυνάμεις, από τις ζώνες που κατέλαβαν πρόσφατα οι Σύροι αντάρτες που πολεμούν στο πλευρό των Τούρκων στρατιωτών, ανέφερε το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Οι συριακές κυβερνητικές δυνάμεις και οι υπό κουρδική ηγεσία Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), πολεμούν “μαζί”, σημείωσε σε δηλώσεις που έκανε στο AFP ο διευθυντής του Παρατηρητηρίου Ράμι Αμπντελραχμάν.

 

Συγκέντρωση πυρών γύρω από την Ρας αλ Άιν

Οι μάχες μεταξύ των κουρδικών δυνάμεων και των Σύρων ανταρτών που είναι σύμμαχοι της Τουρκίας επικεντρώνονται κυρίως στη μεθόριο, στα περίχωρα της πόλης Ρας αλ Άιν, πρόσθεσε το Παρατηρητήριο.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας, η πόλη αυτή, η οποία βρίσκεται υπό τον έλεγχο των Κούρδων, αποτέλεσε στόχο επιδρομών της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας και του πυροβολικού, σύμφωνα με την μη κυβερνητική αυτή οργάνωση.

Χθες το βράδυ επίσης δύο στρατιώτες των συριακών κυβερνητικών δυνάμεων σκοτώθηκαν στα περίχωρα της Άιν Ίσα από τα πυρά του πυροβολικού των Σύρων ανταρτών που μάχονται στο πλευρό των τουρκικών δυνάμεων, σύμφωνα και πάλι με το Παρατηρητήριο, ενώ νωρίτερα την ίδια ημέρα ένας στρατιώτης του συριακού κυβερνητικού στρατού είχε σκοτωθεί από πυρά κοντά στην πόλη Μάνμπιτζ.

Την ίδια ώρα το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε χθες ότι οι συριακές κυβερνητικές δυνάμεις ελέγχουν πλήρως την Μάνμπιτζ και τις γειτονικές της τοποθεσίες και σημείωσε ότι η ρωσική στρατιωτική αστυνομία “διεξάγει περιπολίες στα βορειοδυτικά σύνορα της περιοχής, κατά μήκος της γραμμής επαφής” ανάμεσα στις συριακές και τις τουρκικές δυνάμεις.

Ρωσία: Δεν θα επιτρέψουμε να γίνουν μάχες ανάμεσα σε Συρία και Τουρκία

Η μεγάλη σύμμαχος του Άσαντ, η Ρωσία υπογράμμισε εξάλλου χθες ότι δεν θα επιτρέψει να γίνουν μάχες ανάμεσα στον τουρκικό στρατό και αυτόν του Σύρου προέδρου.

Μάχες μεταξύ των δύο αυτών στρατών “δεν θα είναι προς το συμφέρον κανενός και δεν θα αποδεχθούμε να γίνουν”, σημείωσε ο Ρώσος απεσταλμένος για την Συρία Αλεξάντρ Λαβρέντιεφ. “Δεν θα επιτρέψουμε να φτάσουν εκεί” τα πράγματα, πρόσθεσε.

“Βρείτε τα οριστικά με τους Κούρδους”

Την ίδια ώρα η Ρωσία θα ενθαρρύνει την κυβέρνηση της Συρίας και τις κουρδικές δυνάμεις να καταλήξουν σε συμφωνίες και να τις εφαρμόσουν, δήλωσε σήμερα ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA.

Μιλώντας στο Σότσι, ρωσικό θέρετρο στη Μαύρη Θάλασσα, ο Λαβρόφ δήλωσε πως η τουρκική επιχείρηση επέτρεψε σε αιχμάλωτους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους να διαφύγουν. Πρόσθεσε πως η Μόσχα θα υποστηρίξει τη συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας ανάμεσα στις τουρκικές και τις συριακές δυνάμεις κατά μήκος των συνόρων των χωρών τους.

Εσπευσμένα στην Τουρκία Πενς και Πομπέο

Την ίδια ώρα ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος κατηγορείται ότι εγκατέλειψε τους Κούρδους, ανακοίνωσε ότι ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικ Πενς και ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο μεταβαίνουν σήμερα στην Τουρκία για να διαπραγματευτούν μια “κατάπαυση του πυρός”.

Ωστόσο ήδη από χθες ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απέρριψε κατηγορηματικά την αμερικανική πρόταση για κατάπαυση του πυρός.

Για να αντιμετωπίσουν την προώθηση των τουρκικών στρατευμάτων, οι κουρδικές δυνάμεις, οι οποίες εγκαταλείφθηκαν από τις ΗΠΑ, κάλεσαν τον στρατό του πρώην εχθρού τους, του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, να αναπτυχθεί σε ορισμένους τομείς του συριακού βορρά, κυρίως στις πόλεις Μάνμπιτζ και Άιν Ίσα, οι οποίες βρίσκονται σε απόσταση περίπου τριάντα χιλιομέτρων από την μεθόριο με την Τουρκία.

Από την έναρξη της τουρκικής επίθεσης πριν από μια εβδομάδα, ο τουρκικός στρατός και οι Σύροι αντάρτες που πολεμούν στο πλευρό του στην επέμβαση αυτή –οι οποίοι αγωνίζονταν στο παρελθόν για την πτώση της κυβέρνησης Άσαντ– έχουν ήδη καταλάβει μια λωρίδα εδάφους στην μεθόριο σε μήκος περίπου 120 χιλιομέτρων.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις