Κόσμος

Συρία: Το Ισλαμικό Κράτος καραδοκεί να εκμεταλλευθεί το χάος – Κίνδυνος ανασύνταξης των τζιχαντιστών

«Ο ISIS είναι τώρα ισχυρότερος στη συριακή έρημο»

Με κομμένη την ανάσα ολόκληρος ο πλανήτης παρακολουθεί τις εξελίξεις στη Συρία, η οποία μετά την πτώση του Μπασάρ αλ Άσαντ έχει μπει σε νέα εποχή, με αναλυτές, ωστόσο, να εκφράζουν έντονες ανησυχίες για την επόμενη ημέρα. Ο μεγάλος φόβος; Η ανασυγκρότηση των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους. 

Η μετά-Άσαντ Συρία προσφέρει μία χρυσή ευκαιρία στους τζιχαντιστές του ΙSIS να εκμεταλλευθούν το χάος για να ανακτήσουν τα εδάφη που κατείχαν και να απελευθερώσουν μαχητές τους στην κουρδική ζώνη της βορειοανατολικής Συρίας, αναφέρουν διεθνή μέσα ενημέρωσης.

Χαρακτηριστική των ανησυχιών είναι η προειδοποίηση του πρώην επικεφαλής της MI6 στη Βρετανία, σερ Άλεξ Γιάνγκερ, ότι η πτώση του Μπασάρ αλ Άσαντ, που διέφυγε στη Μόσχα, αυξάνει σημαντικά την απειλή να απελευθερωθεί «ένας πολύ μεγάλος αριθμός» κρατούμενων τζιχαντιστών του ISIS στη Συρία, που συνιστούν «χρόνια» απειλή για την ασφάλεια της Δύσης.

«Αυτό που συμβαίνει στη Συρία ανοίγει πεδίο εκμετάλλευσης, ενώ την ίδια στιγμή αυξάνονται οι κίνδυνοι για την εξάπλωση των τρομοκρατών του ISIS». Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγει το βρετανικό δίκτυο Sky News που εξηγεί πώς η ανατροπή του καθεστώτος Άσαντ μπορεί να φέρει την αναζωπύρωση του Ισλαμικού Κράτους.

Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό μέσο,  που επικαλείται κορυφαίο διοικητή στη Συρία, υπάρχει φόβος ότι η οργάνωση ISIS μπορεί να εκμεταλλευτεί την υφιστάμενη χαοτική κατάσταση στη Συρία.

Αυτή τη στιγμή, το βλέμμα της διεθνούς κοινότητας έχει στραφεί στις ομάδες ανταρτών στη Δαμασκό, όμως εκείνο που επίσης έχει μεγάλη σημασία είναι το κενό εξουσίας που έχει δημιουργηθεί.

Μία από τις πιο ισχυρές φιγούρες στην περιοχή της νοτιοανατολικής Συρίας είναι ο διοικητής του συριακού στρατού, Αμπντί Μαζλούμ. Προειδοποιεί τη Δύση ότι το Ισλαμικό Κράτος προσπαθεί  ήδη να εκμεταλλευτεί την κατάσταση.

«Ο ISIS είναι τώρα ισχυρότερος στη συριακή έρημο. Νωρίτερα,  κρύβονταν σε διάσπαρτες περιοχές όμως τώρα έχουν  μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων από τη στιγμή που δεν τους εμποδίζουν άλλες δυνάμεις και δεν  εμπλέκονται σε πόλεμο μαζί τους» εξηγεί στο Sky News.

«Στις περιοχές που βρίσκονται υπό τον έλεγχό μας, οι δραστηριότητες των τζιχαντιστών έχουν ενταθεί. Μόλις πριν από λίγες ημέρες, τρία  μέλη των δυνάμεων ασφαλείας σκοτώθηκαν κοντά στο αλ Χάσακα σε επιχείρηση του ISIS» προσθέτει.

Από τότε που ξεκίνησε ο εμφύλιος, η Συρία έχει χωριστεί σε διαφορετικά στρατόπεδα επιρροής.

Περιφερειακές και διεθνείς δυνάμεις ελέγχουν διαφορετικά κομμάτια, όπως παρατηρείται με τις περιπτώσεις των χωρών Τουρκίας, Ρωσίας, Ιράν και ΗΠΑ.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Η τελευταία συνέντευξη του Eric Dane και η σκληρή μάχη μέχρι το τέλος - «Θα παλέψω μέχρι την τελευταία μου ανάσα»
Ο ηθοποιός άφησε πίσω του «ηχηρό» μήνυμα δύναμης απέναντι σε μια ιδιαίτερα σκληρή ασθένεια - Δεν είχε διστάσει ποτέ να δώσει συνέντευξη και να ενημερώσει τον κόσμο για την ALS
ερικ ντειν
Η πρωθυπουργός της Ιαπωνίας κατηγορεί την Κίνα πως θέλει να «τροποποιήσει το στάτους κβο δια της ισχύος»
Η Ιαπωνία βρίσκεται αντιμέτωπη με «το πιο σοβαρό και πιο περίπλοκο περιβάλλον ασφαλείας» μετά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, επικαλούμενη όχι μόνο την Κίνα, αλλά επίσης τη Ρωσία και τη Βόρεια Κορέα
Η πρωθυπουργός Σανάε Τακαΐτσι
Politico: Οι ΗΠΑ αυξάνουν την πίεση στην ΕΕ – Απειλούν με αντίποινα αν σταματήσει να αγοράζει αμερικανικά όπλα
Αν και ο Τραμπ ζητά από την Ευρώπη να αναλάβει μεγαλύτερο βάρος σχετικά με την άμυνα της ηπείρου, δεν επιθυμεί να γίνει σε βάρος των αμερικανικών αμυντικών εταιρειών
Ντόναλντ Τραμπ
Ο «creepy» έκπτωτος πρίγκιπας Άντριου που συνελήφθη για την υπόθεση Επστάιν: Από τα αρκουδάκια στο Royal Lodge, στα απόρρητα έγγραφα
Από αγαπημένος γιος κατέληξε απόκληρος της βασιλικής οικογένειας που έχει «εμμονή» με λούτρινα και ερευνάται για τη σχέση του με ανήλικη και τις επαφές του με τον Επστάιν
Ο έκπτωτος πρίγκιπας Άντριου της Βρετανίας