Πέμπτη, 25 Απρ.
17oC Αθήνα

Συρία: Το Χαλέπι και πάλι στα χέρια του Ασάντ

ΦΩΤΟ REUTERS
ΦΩΤΟ REUTERS

Στα χέρια των δυνάμεων του Μπασάρ αλ Άσαντ βρίσκεται και πάλι το Χαλέπι. Οι κυβερνητικές δυνάμεις ελέγχουν το 90% της μαρτυρικής πόλης, με τους αντάρτες να υποχωρούν και να δέχονται ανηλεή επίθεση από αέρος για να εγκαταλείψουν την πόλη! 

Οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης στο Χαλέπι έχουν πλέον χάσει ποσοστό 90% των περιοχών που είχαν υπό τον ελέγχο τους. Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων, οι κυβερνητικές δυνάμεις του Ασάντ κατέλαβαν και την περιοχή Σέιχ Σάιντ, στα ανατολικά της πόλης.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι χθες (11.12.2016) το βράδυ, η αεροπορία της Συρίας βομβάρδισε στις περιοχές που ελέγχουν ακόμα οι αντάρτες, ώστε το Χαλέπι να περάσει εξ ολοκλήρου στα χέρια του Ασάντ.

Σήμερα (12.12.2016) συνεχίζονται οι βομβαρδισμοί και είναι οι πιο σφοδροί των τελευταίων ημερών, σύμφωνα με δημοσιογράφο του Reuters, που βρίσκεται στη ζώνη ελέγχου των συριακών στρατιωτικών δυνάμεων. “Οι βομβαρδισμοί δε σταμάτησαν ούτε για ένα λεπτό στη διάρκεια της νύχτας”, δήλωσε χαρακτηριστικά, περιγράφοντας τους, ως τους πιο σφοδρούς, από τότε που έφτασε στο Χαλέπι, εδώ και αρκετές ημέρες.

Η μεγάλη φυγή από την Παλμύρα

Και ενώ ο Άσαντ βρίσκεται μια ανάσα από το να πάρει ξανά τον πλήρη έλεγχο στο Χαλέπι, οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους μπήκαν ξανά στην Παλμύρα. Σύμφωνα με τον κυβερνήτη της πόλης Χομς Ταλάλ Μπαράζι, ο συριακός στρατός έχει απομακρύνει περίπου 80% των κατοίκων της πόλης, με τους υπόλοιπους να κινδυνεύουν ακόμα καθώς μαίνονται οι μάχες με τον Ισλαμικό Κράτος.

Οι τζιχαντιστές του ISIS επιτέθηκαν ξανά στην πόλη που είναι Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς και από την Κυριακή (12.12.2016) έχει και πάλι τον έλεγχό της. Σύμφωνα με ρωσικά ειδησιογραφικά πρακτορεία, οι αεροπορικές επιθέσεις των Ρώσων σκότωσαν 300 τζιχαντιστές το βράδυ του Σαββάτου κοντά στην Παλμύρα, αλλά πάνω από 4.000 τζιχαντιστές κατάφεραν να επιτεθούν στην πόλη.

“Συνολικά 80% των κατοίκων της Παλμύρας έχουν απομακρυνθεί, και ανησυχούμε για την τύχη όσων παραμένουν εκεί”, είπε ο Μπαράζι. Πρόσθεσε ότι ο συριακός στρατός, ο οποίος σύμφωνα με το κρατικό συριακό ραδιόφωνο είχε εγκαταλείψει τις θέσεις του μέσα στην Παλμύρα, ανασυντάσσεται και εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι συριακές δυνάμεις θα ανακτήσουν τον έλεγχο της πόλης.

Με πληροφορίες ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε