Παρασκευή, 26 Απρ.
20oC Αθήνα

Συρία: Τουλάχιστον 23 νεκροί από την Ισραηλινή επίθεση – Πλήρης “κάλυψη” από Γερμανία και Βρετανία

Συρία: Τουλάχιστον 23 νεκροί από την Ισραηλινή επίθεση – Πλήρης “κάλυψη” από Γερμανία και Βρετανία

Τουλάχιστον 23 ένοπλοι, 5 Σύροι στρατιώτες και 18 μέλη των συμμαχικών δυνάμεων των συριακών αρχών έχασαν τη ζωή τους από τα πλήγματα του ισραηλινού στρατού κατά τη διάρκεια της νύχτας της Τετάρτης (09.05.2018) στη Συρία, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε σήμερα το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Την ίδια ώρα Γερμανία και Βρετανία δικαιολογούν πλήρως την επίθεση αυτή, αναγνωρίζοντας το “δικαίωμα του Ισραήλ στην άμυνα”.

Μεταξύ των στρατιωτών των κυβερνητικών δυνάμεων της Συρίας που σκοτώθηκαν βρίσκεται ένας αξιωματικός, σύμφωνα με την οργάνωση.

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι βομβάρδισε δεκάδες ιρανικούς στρατιωτικούς στόχους στη Συρία.

Ρωσία: Καταρρίφθηκαν οι μισοί πύραυλοι

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε πριν από λίγο το ρωσικό υπουργείο Άμυνας αναφέρει ότι ο ισραηλινός στρατός χρησιμοποίησε 28 αεροπλάνα και έριξε 70 πυραύλους κατά των ιρανικών υποδομών στη Συρία και διευκρινίζει ότι οι μισοί από τους πυραύλους καταστράφηκαν από τη συριακή αντιαεροπορική άμυνα.

“28 ισραηλινά αεροπλάνα F-15 και F-16 μετείχαν στα πλήγματα και έριξαν 60 πυραύλους ‘αέρος-εδάφους’ σε πολλές συριακές περιοχές”, σημειώνει το υπουργείο σε ανακοίνωσή του την οποία επικαλέστηκαν τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

“Περισσότεροι από 10 τακτικοί πύραυλοι ‘εδάφους-εδάφους’ ρίφθηκαν από το Ισραήλ”, προσθέτει το υπουργείο στην ανακοίνωσή του.

“Υπό το πρόσχημα της απάντησης στα πυρά που είχαν στόχο ισραηλινές θέσεις στο Γκολάν”, τα πλήγματα αυτά έγιναν στις 10 Μαΐου μεταξύ της 01:45 και των 03:45 τοπική ώρα, διευκρινίζει.

Αυτοί οι πύραυλοι είχαν στόχο “θέσεις των ιρανικών δυνάμεων και θέσεις που συνδέονται με το σύστημα της συριακής αντιαεροπορικής άμυνας στη ζώνη της Δαμασκού και στο νότιο τμήμα της Συρίας”, σύμφωνα με το υπουργείο.

“Οι ζημιές που υπέστησαν οι ιρανικές δυνάμεις και οι συριακές στρατιωτικές και πολιτικές υποδομές αξιολογούνται τώρα”, προστίθεται στην ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου.

Σήμερα το πρωί η Μόσχα κάλεσε το Ιράν και το Ισραήλ να δείξουν “αυτοσυγκράτηση”, εκφράζοντας παράλληλα την ανησυχία της.

“Είχαμε επικοινωνία με τις δύο πλευρές, τους ζητήσαμε να δείξουν αυτοσυγκράτηση”, δήλωσε στα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων ο υφυπουργός Εξωτερικών Μιχαήλ Μπογκντάνοφ, προσθέτοντας: “Αυτό προκαλεί σε όλον τον κόσμο ανησυχία”.

Κάλυψη από Γερμανία και Βρετανία στο Ισραήλ

Από τη μεριά της η Άνγκελα Μέρκελ δικαιολόγησε πλήρως την Ισραηλινή επίθεση, καταδικάζοντας τις ιρανικές επιθέσεις προς στο Ισράηλ.

Η γερμανική κυβέρνηση χαρακτήρισε «σοβαρή πρόκληση» τα ιρανικά πυρά από τη Συρία εναντίον του κατεχόμενου από το Ισραήλ τμήματος του Γκολάν, ενώ η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε πως υπάρχει πλέον ζήτημα «πολέμου ή ειρήνης» στη Μέση Ανατολή.

«Η κλιμάκωση των τελευταίων ωρών μας δείχνει πως πρόκειται για ζήτημα πολέμου ή ειρήνης» στη Μέση Ανατολή, δήλωσε η Μέρκελ στη διάρκεια τελετής στο Άαχεν για την απονομή του Βραβείου Καρλομάγνου στον γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν.

Νωρίτερα το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών είχε εκδώσει ανακοίνωση στην οποία ανέφερε πως «τα πλήγματα αυτά είναι μια σοβαρή πρόκληση την οποία καταδικάζουμε δριμύτατα» και πως «το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να προστατευθεί».

«Ταυτόχρονα είναι πολύ σημαντικό να υπάρξει νέα αποκλιμάκωση», προσέθετε.

«Αυτό σημαίνει κυρίως πως οφείλουμε να κάνουμε τα πάντα για να βρουμε τελικά μια βιώσιμη πολιτική λύση στη σύγκρουση στη Συρία», επέμεινε το υπουργείο.

Βρετανία: Το Ισραήλ έχει δικαίωμα να αμυνθεί

Στη Βρετανία, η κυβέρνηση καταδίκασε τις επιθέσεις του Ιράν στο Ισραήλ και κάλεσε τη Ρωσία να χρησιμοποιήσει την επιρροή της στη Συρία για να σταματήσει οποιεσδήποτε περαιτέρω επιθέσεις. «Καταδικάζουμε την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ. Το Ισραήλ έχει κάθε δικαίωμα να αμυνθεί», δήλωσε προς τους δημοσιογράφους εκπρόσωπος της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι.

«Απευθύνουμε έκκληση προς το Ιράν να απέχει από οποιεσδήποτε περαιτέρω επιθέσεις και για ηρεμία προς όλες τις πλευρές. Καλούμε τη Ρωσία να χρησιμοποιήσει την επιρροή της στη Συρία για να αποτρέψει περαιτέρω ιρανικές επιθέσεις».

Τι λέει το Ισραήλ

Σύμφωνα με τους Ισραηλινούς, η ταξιαρχία αλ-Κοντς, υπεύθυνη για τις επιχειρήσεις στο εξωτερικό των Φρουρών της Επανάστασης, του επίλεκτου στρατιωτικού σώματος του ιρανικού καθεστώτος, εκτόξευσε λίγο μετά τα μεσάνυχτα περίπου είκοσι ρουκέτες Fajr και Grad προς προκεχωρημένες θέσεις στο κατεχόμενο από το Ισραήλ τμήμα του Γκολάν, από την άλλη πλευρά της οροθετικής γραμμής.

Είναι η πρώτη φορά από την έναρξη το 2011 του πολέμου στη Συρία και της ιρανικής εμπλοκής σε αυτή τη γειτονική χώρα του Ισραήλ, που το εβραϊκό κράτος αποδίδει αυτά τα πλήγματα στο Ιράν. Τον Φεβρουάριο η διείσδυση ενός ιρανικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους στον ισραηλινό εναέριο χώρο προκάλεσε πλήγματα εναντίον πολλών ιρανικών στόχων στην πρώτη ανοικτά δηλωμένη αντιπαράθεση ανάμεσα στις δύο χώρες στη Συρία.

Οι ιρανικές ρουκέτες δεν προκάλεσαν θύματα, τέσσερις από αυτές αναχαιτίστηκαν από τα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας, και οι άλλες έπεσαν εκτός Ισραήλ, δήλωσε ο ισραηλινός στρατός.

Σύμφωνα με τον ταξίαρχο Τζόναθαν Κόνρικους, εκπρόσωπο του ισραηλινού στρατού, ο στρατός άνοιξε πυρ απαντώντας σε πυρά που αποδίδονται στους Ιρανούς, εξαπολύοντας μία από τις σημαντικότερες αεροπορικές επιχειρήσεις του των τελευταίων ετών και «βεβαίως την πιο σημαντική εναντίον ιρανικών στόχων»

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις